Какво е пита доша?

24.05.2019

Пита доша е съставена от елементите Огън и Вода – те са нейните елементарни градивни частици. Тя е „готвещата доша“, а също и „разграждащата“.

Според учението на Аюрведа пита е енергията на храносмилането и метаболизма в тялото. Тя функционира чрез различни носители – това са органичните киселини, хормоните, ензимите и жлъчката. Смята се, че това е доша, благодарение на която ние сме способни да усвояваме психически нашите житейски преживявания, а също и биологично да усвояваме храната си. Пита е отговорна за всичките ни химически и метаболитни трансформации.

С какво се характеризират хората с преобладаваща пита доша?

Най-често и самите носители на пита конституция споделят сходни помежду си характеристики в облик. Те могат да имат остри, бадемовидни очи, обикновено зелени, пъсти или лешникови на цвят. Окосмяването при хората с преобладаваща пита е сравнително оскъдно, имат малко косми по тялото или пък техните са доста по-меки и леки. Имат остри носове, зъби и брадичка, лунички, възможно е да имат червена коса, бузите и устните им са розови.

Пита има спектър от характерни качества. Тя е маслена (влажна), остра и проникваща, гореща, светла, лека, мобилна, течна и киселинна. Индивидите с преобладаваща пита енергия имат физически и умствени характеристики, които съответстват на тези качества по-малко или повече, съответно в балансирано и небалансирано състояние.

Тази доша обикновено се помещава в очите, кръвта, черния дроб, далака, стомаха, тънките черва, панкреаса и потта. Във физиологичен аспект, чрез разграждането на сложни хранителни молекули пита осигурява на нашето тяло топлина и енергия. Тя управлява всички процеси, свързани с преобразуването, трансформациите, които протичат в нашия ум, дух и тялото. От психологическа гледна точка, пита доша управлява смелостта, волята, радостта, гнева, ревността, както и всичките ни умствени възприятия. Тя е и първоизточникът на лъчистата светлина, излъчвана от интелекта.

Когато човек има склонност да “прегрява”, вероятно говорим за излишък от пита енергия. Без нужния контрол, вътрешният огън на нашето тяло и ум може да порасне в опустошителен пожар.

Хората с пита конституция (пракрути – от санскрит – „природа“), при които тази доша е в хармонично състояние, са благословени с остър интелект и радостна нагласа към живота, както и с огромна смелост. Но огънят на ума и тялото e непокорен. Поради това, ако не бъде овладян, смехът на тази доша бързо преминава във викове. Ако това се случи, гневът, яростта и егото мигновено заменят положителните качества на пита. Затова в Аюрведа се казва, че хората с дисбалансирана пита енергия не отиват в ада – те просто го създават навсякъде, където и да отидат.

Симптоми на дисбаланс на пита доша

Дисбаланс на пита доша | Ayurvedasofia.bgДисбалансът на пита обикновено се проявява у нас със симптоми като:

 • инфекции
 • обриви
 • възпаления
 • парене на очите, кожата и лигавиците
 • киселини
 • язви
 • гадене
 • лесно изгаряне
 • чувствителност на зъбите и треска
 • проблеми при уриниране
 • прекомерно потене с лоша миризма
 • зачервен нос, бузи или уши
 • зачевяване на очите
 • акне и други кожни обриви
 • кръвоизливи
 • обилно кървене при нараняване

Наблюдават се и психологически симптоми като:

 • силен гняв
 • превъзбуда
 • издребняване и преувеличаване
 • инат
 • самообвинения
 • обсесивно или натрапчиво мислене
 • желание за търсене на отмъщение
 • остри или хронични проблеми с черния дроб
 • сънливост
 • бърнаут синдром

Има три неща, които могат да ни помогнат да върнем своята пита доша в баланс при нужда. Това са: охлаждане, успокояване, умереност.

Според класическия аюрведичен текст „Чарака самхита“, когато нашата пита доша и конституция/пракрути са в равновесие, то и кръвта ни ще бъде здрава и киселинните секрети в червата и стомаха ще бъдат оптимални за храносмилането. Балансираната пита дава добри съвети и педлага разумни решения, ненадмината е в разпознаването. Чарака казва, че „светлината на осъзнаването“ се управлява от пита.

Спазване на подходяща балансираща диета и режим

Баланс на пита доша | Ayurvedasofia.bgЗа да нормализираме нивата на пита енергия у себе си, задължително трябва да спазваме подходящата за това балансираща диета. При това от особено значение е да се храним в спокойна обстановка, както и да избягваме всякакви видове изкуствени стимуланти. Трябва да се постараем да се отдаваме на успокояващи дейности, например да прекарваме колкото се може по-голяма част от времето си сред природата и всекидневно да се отдаваме на поне няколко минути медитация. Всички физически упражнения, които правим, трябва да бъдат успокояващи: тай чи, йога, плуване, ходене.

Пита доша става прекомерна и излиза извън баланс най-често вследствие на прекомерно натоварване (например на работа), някои негативни емоции, прекалено излагане на слънце, употреба на някои химикали, неправилно хранене – избиране на неподходящата гама от съставки. Не само това – ядейки, когато сме ядосани, също се излагаме на риск от остро повишаване на нивата на пита енергия, както и с приемането на кафе, черен чай, алкохол и цигари.

Храните, които чудесно спомагат за балансирането на нашата пита доша, са като цяло сладките, горчивите и стягащите на вкус. Аюрведа счита, че тези съставки и продукти са лек, който благоприятства охлаждането, изсушаването, както и успокояването на излишната пита. Като цяло всичките шест категоии на вкусакисел, сладък, остър, солен, горчив и стипчив, се препоръчват за постигането на здравословно храносмилане.

За успокояването на пита трябва да мислим като за намерение, а също така и за подкана да увеличим своето самосъзнание. Препоръчително е да започнем, като се опитаме да забележим къде в живота ни могат да се направят малки, постепенни промени в подкрепа на нашето изцелително пътуване. Всичко това трябва да се прави с устойчив темп, вместо рязко и наведнъж.

Самият процес може би ще ни струва раздялата с някои наши утвърдени навици. Трябва да обърнем внимание на начина, по който ни се отразяват тези малки реформи. Например, ако харесваме определени храни, които утежняват пита, трябва да се съредоточим върху това как се чувстваме, когато ги ядем. Дали техният прием увеличава симптомите на излишък от пита доша в храносмилателния тракт? Предизвикват ли у нас тези храни усещания за топлина, парене, киселини в стомаха или стомашни неразположения? Има ли нещо, което можете да се направи, за да придобие тази храна повече успокояващи пита свойства – може би чрез намаляване на количеството или чрез добавянето на някои охлаждащи билки и подправки? Това могат да бъдат кориандър, кимион, кантарион, копър или мента, авокадо, лимонов сок или кокосов орех.

Някои съставки като кокосовото мляко и семената от копър могат да направят дори утежняващите пита храни като доматите близки и съвместими с пита конституцията. Добавянето на кокосово мляко към нашето пикантно къри може да го превърне в по-смилаема и усвояема храна за човек с пита пракрути. Така то няма да влоши нашата пита, предизвикайки киселинност.

Под охлаждащи храни обикновено разбираме продукти и ястия с по-ниска температура. В учението на Аюрведа обаче скритото послание тук е да се използват храни, богати на охлаждащи и хидратиращи свойства. Студът се противопоставя на горещината, а хидратиращите качества противодействат на тенденцията, която огнената пита доша има да изсушава, когато излезе от равновесие.

Спазването на диета за успокояване на пита доша е практика, която се изгражда постепенно. Никой не очаква от вас да се събудите още утре сутринта и да започнете да се храните по идеалния за успокояване на пита начин чак  до края на живота си. Дори и най-известните учители по Аюрведа имат някои различия в мненията. Това може да породи някои несъответствия между различните Аюрведа диети и продуктите, които рецептите съдържат.

При успокояването на пита нещата не опират до стриктен набор от съставки, строго определени дози и т.н. Всъщност често е много по-полезно, ако обърнем внимание на общите положения и общите модели. В края на краищата всяка една стъпка, която предприемаме, за да променим своя начин на хранене, трябва да се счита за победа, макар и малка.

Какви храни да консумираме за балансиране на пита доша?

Пита енергията се успокоява чрез консумацията на сочни, охлаждащи храни, които имат високо съдържание на вода.

Сред плодовете това са черешите, кайсиите, крушите, сливите, ябълките, пъпешите, дините, ягодите, смокините, папаята, нарът, мангото, фурмите, портокалът и гроздето. Сред зеленчуците, на които трябва да наблегнем, са карфиол, бамя, целина, грах, тиква, маруля, авокадо, броколи, репички, зеле, сладък картоф, спанак, краставица, картофи и гъби.

От полза могат да ни бъдат също така зърнени храни като ечемик, овес, киноа, мюсли, пшеница, тапиока, пшенични трици и ориз (басмати). Трябва обаче да избягваме елдата, просото, царевицата, ръж, мюсли, квасен хляб, полента (качамак), както и кафяв ориз.

От млечните продукти е добре да се спираме на безсолно масло, краве и козе мляко, козе сирене, извара, топено масло (гий), кисело мляко, сладолед, но да избягваме соленото масло, различните йогурти, които съдържат плодове и много консерванти, заквасената сметана, твърдите сирена.

Повечето ядки и семена имат високо съдържание на масленост и затова не се препоръчват при диети, целящи балансирането на излишната пита доша. Все пак има някои такива храни, които могат да се консумират, макар и в умерени количества – например ленено семе, пуканки, тиквени и слънчогледови семки (неподсолени), бадеми (накиснати във вода и обелени). Със сигурност обаче не бива да консумираме фъстъци, кашу, кедрови ядки, сусам, пекан, небелени бадеми, тахан, орехи, шам фъстък, чиа семена.

При излишък от пита трябва да избягваме и лютите, пикантните, пържените храни, както и киселите (например като домати, оцет, кисело мляко, сметана и ферментирали храни и напитки). Добре е винаги, когато имаме тази възможност, да избираме пресни и органични продукти. Вместо това е препоръчително да избягваме готовите преработените, опаковани, консервирани или бутилирани храни. Пита е много чувствителна към химическите консерванти и изкуствените добавки.

Докато успокояващите пита храни спомагат да балансираме нивата на тази доша, когато те са особено високи, от друга страна, изчерпването на пита доша може също да бъде проблем. То обикновено се изразява във влошаване (излишък) на другите доши – вата и кафа, и изисква от нас да започнем да ядем именно храни, които увеличават свойствата на пита. В такива случаи леките и загряващите храни се използват за кратък период от време, докато нашата пита си възвърне силите.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *