Може ли Аюрведа да излекува синузит?

17.05.2019

Възпалението на тъканите, които са разположени около синусите, а именно – синузитът (понякога наричан синуит), е често срещано състояние, което може да възникне под въздействието на редица фактори. Честите простудни заболявания, както и поленовите алергии са само част от причините, които биха могли да предизвикат неговата поява.

Синузитът може да атакува всеки без значение от неговата възраст и пол. Разбира се, децата са една от по-уязвимите групи – когато често страдат от простудни и вирусни заболявания, те развиват сериозно предразположение към синузит, също както и пациентите с астма. Градското замърсяване също оказва лошо влияние върху назалните секреции и здравето на нашите дихателни органи.

Ако говорим за внезапно заболяване от настинка, хрема и болки в лицевите органи и тези симптоми не изчезват след повече от 10–14 дни, обикновено това е класически случай на синузит. В зависимост от продължителността на цялото заболяване, то може да бъде с остро или хронично проявление.

При острия синузит боледуването продължава около 4 седмици. Ако възпалението на синусите трае повече, най-вероятно става дума за хроничната форма на заболяването, която може да се задържи до 8–10 седмици. Има също така повторяема заболеваемост, при която пациентите са поразени от пристъпи на синузит по няколко пъти в рамките на годината.

Понякога пристъпите на синузит са предизвикани от застудяванията на времето, а в други случаи могат да се породят от различни алергии – към полени, например. Бактериите, вирусите и гъбичките, които живеят в синусите, причиняват болки, главоболие, понякога висока температура и водят до повишена секреция или запушвания. Ако разгледаме рентгенова снимка на човек със синузит, ще забележим помътняване в областта на синуса или синусите, които са заразени.

Дошата при синузит | Ayurvedasofia.bgНякои от симптомите, характерни както за хроничния, така и за острия синузит, включват:

  • запушен/течащ нос или отделяне на гъста носна секреция с жълто-зелен цвят
  • кашлица/кихане
  • болки мускулите на лицето (особено при навеждане напред) и в главата,
  • зъбобол
  • загуба на усещането за миризми
  • подуване

Всеки един от изброените симптоми може да се прояви в различна степен на интензитет – т.е. те могат да бъдат както едва забележими, така и да се изострят до непоносимост. Във втория случай синузитът престава да бъде само неудобство и се превръща в сериозно заболяване, което може да доведе до редица други усложнения.

Друг начин да класифицираме синузита е в зависимост от кухината, която поразява. Синузитът може да бъде фронтален – това е възпаление на фронталните синуси, разположени над очите, което може да доведе до болка и оток около тях. Тази разновидност на заболяването обикновено се проявява с главоболие, особено в областта на челото.

Има и синузити, които наричаме максиларни – те се проявяват най-често при застудяване на времето и могат да причинят усещания за болка или напрежение. Те засягат максиларната кост и прилежащите към нея максиларни синуси, затова може да доведе до странични ефекти като главоболие, зъбобол и др.

Синузитът бива също така сфеноидален – при него болката върви в посока към върха на черепа или към тила. Етмоидалният синузит причинява болки между очите или зад тях, както и от двете страни на носа в горната му част.

Други фактори, които са отговорни за затормозяването на секрецията и влошаването на синузита, са потискането на естествените сълзи, както и повръщането, прашното и сухо време, а също и липсата на достатъчно сън.

Аюрведа нарича синузита „пинас“ и познава някои доста ефективни методи за неговото лечение. Най-хубавото е, че нейните методи на лечение са напълно безопасни и не е известно да причиняват каквито и да било странични ефекти. Някои популярни аюрведически терапии срещу синузит включват лепанам, нася карма (насям), талам, широдхара, ваманам.

Според учението на Аюрведа, синузитът може да се породи или утежни от прекалено честия прием на твърде мазни, тежки, трудносмилаеми, сухи, пикантни, твърде горещи или прекалено студени храни. Те увреждат и трите ни доши. При прекомерни нива на кафа дошата – дошата на плътта и водата, например, тя опорочава подтипа прана вата, който отговаря за респираторния ни тракт. Ако това стане, нарушената пита доша, чийто елемент е огънят, на свой ред причинява подуването, възпалението и дразненето на тъканите на синусите и около тях.

Тъй като учението е характерно със своя холистичен (цялостен) подход към лечението, Аюрведа трактовката за преборването на синузита е многостранна и включва комбинация от детоксикиращи панчакарма практики, наред с приемането на натурални лекарствени средства (обикновено перорално), спазването на хранителен и житейски режим. Най-добре е лечението да бъде назначено от специалист в областта, който да вземе решение на базата на преобладаващата доша – или конституцията на пациента.

Нася или нася-м (Nasyam) е една от петте пречистващи аюрведични терапии, които имат доказано ефективно действие срещу остър или хроничен синузит. Тя се изразява в прилагане на медикаментозни масла или билкови сокове в тялото през ноздрите.

Според Аюрведа това ни помага да изчистим излишната кафа доша. Във физиологичен план действието на нася премахва излишния секрет, който е натрупан в синусовите кухини. Вследствие на това човек може бързо да почувства облекчение и от всички странични симптоми, предизвикани от синузита. За да има ефект, лечението посредством нася карма трябва да продължи средно между една и три седмици.

Можете да опитате и древното йогическо пречистване с вода, наречено „джала нети“. Това е изключително проста за изпълнение техника. При нея ключът е в постоянството. Джала нети трябва да се практикува всекидневно в продължение на значителни периоди от време, за да се постигне облекчените на проблемите със синусите.

За целта напълваме специалната каничка с подсолена топла вода. Дишайки през устата,  поставяме чучура на каничката първо в едната ноздра и накланяме главата си, за да потече водата от едната ноздра към другата. Продължаваме, докато съдът се изпразни, след което повторете процедурата на другата страна.

Още един начин да преборим синузита е, като правим парни инхалации около пет-шест пъти дневно. Парата е изключително ефективна особено срещу синузитите, които се проявяват най-вече със запушване на носа, отколкото с влажна хрема.

Същевременно, парата облекчава болезнените усещания в синусите и намалява отока в тях. Процедурите следва да се повтарят редовно в продължение на поне седмица в зависимост от сериозността на симптомите. Ако страдате от хронична форма на синузит, може да се наложи да практикувате парни инхалации в продължение на няколко години.

За да приготвите вана за парни инхалации в домашни условия, можете да сварете 1–2 литра вода и добавете към нея няколко по капки етерично масло от евкалипт и карамфил и 10-тина листа от мента (сухи или пресни).

Ако нямате подръка етерични масла, можете да добавите сух евкалипт и карамфил в малко по-големи количества – като за много силен чай. Постарайте се да вдишвате парата в продължение на поне около 10–15 минути.

Процедурата трябва да се повтаря поне по два пъти на ден, а в по-тежките случаи – и до четири–пет пъти дневно. Инхалациите спомагат да преодолеем запушването на носа и да изчистим храчките, които се отлагат в нашите синуси.

Джинджифил при синузит | Ayurvedasofia.bgДруга билка, която може да ни отърве от неприятните симптоми на синузита, това е т.нар. свещен босилек – или тулси. Можем да го запарим, като прибавим чер пипер на зърна, няколко захарни бонбона и джинджифил. Този сладък чай се пие два пъти дневно в продължение на пет дни.

Но синузитът се появява най-вече вследствие на подлежащите предпоставки и именно те са това, което трябва да лекуваме. Възпаленията на синусите се получават при натрупването на подуването на лигавиците или изпълването им с твърде много секрети, което може да доведе до тяхното напълно блокиране.

За да постигнем истински успех в битката със синузита, се налага да предприемем комплекс от мерки. Както казахме, най-важното е в постоянството при прилагането на лечението. Трябва да се предприеме също така и превенция, като за целта е необходимо да пригодим и начина си на живот и на хранене в унисон с ученията на Аюрведа – а за това е необходимо също доста търпение. Страдащите от синузит трябва да избягват студените храни, но също така и мазните, защото именно те водят до увеличаването на секретите в тялото.

Вредни са и захарта, шоколадът, сладоледите, газираните и алкохолните напитки, дори млякото. Най-добре е винаги да приемаме прясна домашно приготвена, топла и лесно смилаема храна, придружавана с обилни количества пресни плодове и зеленчуци. Като придружаваща терапия срещу синузит е добре сутрин да се приема чаша вода и лимонов сок.

Джинджифилът също има редица лечебни свойства, които могат да са от голяма полза срещу синузита. Една чаена лъжичка сок от пресен джинджифил, подсладен с мед, например, може да ни помогне да намалим запушването, което синузитът е причинил. Най-добре е този лек да се приема рано сутрин веднага след ставане, а при по-упорити синузити, терапията се приема два пъти на ден за по-продължителен период от време.

Друго растение, което според аюрведа лекува синузит, е чесънът. Той може да се счука и смеси с мед в съотношение 1 чаена лъжичка чесън към 2 супени лъжици мед. Сместа се подправя с куркума. Ако пък имате нужда от моментално облекчение, можете да обелите и счукате 4-5 чеснови скилидки и да вдишате аромата им. Това със сигурност ще помогне с упоритото запушване на носа.

От особено значение за успеха на лечението на синузита са и дихателните упражнения. За целта може да се практикува пранаяма йога. Масажите с етерични масла и топлите вани с билки също могат да помогнат. Важна е и пълноценната почивка. Тъй като при болните от синузит се наблюдава загуба на апетит, неговото обратно засилване се смята за белег на подобрение.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *