Лечение на биполярно афективно разстройство с Аюрведа

23.06.2019

Какво е биполярното разстройство

Биполярното афективно разстройство е заболяване, предизвикано от нарушения във функциите на главния мозък. Характеризира се с редуване на противоположни настроения – от силна потиснатост /депресия/ до силна приповдигнатост /мания/ и обратно.

За това периодично преминаване от едното в другото полюсно настроение няма обективни причини – ситуации или събития. При заболяването силно приповдигнато настроение може да се наблюдава по време на житейски проблеми, а депресивното състояние да се появи в периоди на благополучие. Разбира се, не всяка смяна на потиснатост с приповдигнатост или обратно, насочва към биполярно разстройство.

Дали става дума за болестта, трябва да прецени психиатър въз основа на честотата на полюсните промени, последователност и продължителност на периодите, и редица характеристики в мисленето и поведението, до които тези промени водят. Наблюдава се равнопоставено и при жените, и при мъжете. Причините може да са от наследствена предразположеност, но обикновено се отключват от различни

житейски сътресения.

До какво води биполярното разстройство

Най-опасното при депресивните периоди е, че те могат да доведат до самоубийство. При тях самооценката е много ниска, болният се самообвинява за неща, които смята за провали, а бъдещето вижда мрачно, свързано с неудачи, низ от страдания, което прави за него животът безсмислена тежест.

Той губи интерес дори към неща, които са го радвали, става вял, пасивен, трудно се съсредоточва, лесно се уморява, работата и ангажиментите му тежат, спира да се грижи дори за себе си. Характерни са и силно намаленият апетит и безсънието, което влошава физическото състояние. Така тези хора се изключват от социалния живот.

Другата крайност – маниите, също водят до редица личностни промени от асоциален тип. В такова състояние хората не преценяват обективно ситуациите около тях. Те едновременно са весели, доволни, но и силно раздразнителни – до гняв и силна конфликтност, ако някое тяхно желание не се изпълни.

Много са активни, при което обаче често надценяват възможностите си, впускат се необмислено в много неща, не успяват и започват нещо друго, лесно биват и измамени във фирмени и имотни дела. Околните – колеги, приятели, познати – често свързват конфликтността им с лош характер и ги изолират, те често губят и работата си.

В основана на лечението на болестта в Западния тип медицина са фармакологични лекарства. За депресивните периоди се използват антидепресанти, често комбинирани със сънотворни. За маниите се прилагат тимостабилизатори и невролептици. Прилага се и обучение на болните за разпознаване симптомите за настъпване на болестните периоди и да имат план за реакция.

Лечение на биполярно разстройство | Ayurvedasofia.bg

Биполярното разстройство според Аюрведа

За Аюрведа всички процеси в тялото се управляват от три Доши – жизнени сили, всяка от които отговаря за определени функции. Биполярното разстройство е психично заболяване и Аюрведа го свързва основно с усилената и разбалансирана Вата Доша – енергията, която контролира мозъка и нервната система.

Излишната Вата води до нестабилност на ума, вълнение и пристрастяване, което намалява самоконтрола.  Връзката с физическото тяло отслабва, нарушава се хармонията между духовния и физическия свят. Силната грижа и ангажираност за собствените мисли води до разсейване на жизнената енергия, заместване на реалността с измислен свят, в който пациентът вярва, започват  тревожни състояния, страхове, внезапни смени на настроенията. Вата се усилва от различни външни влияния –  силна музика, медии, повишена сексуалност, стимуланти, наркотици  и др.

Дошите обаче са взаимно свързани – като скачени съдове – и промените при една, предизвикват нарушение в баланса и на другите. Така в основата на биполярното разстройство може да е до голяма степен Пита Дошата, което е свързано с избухливостта, арогантността, агресивността. При усилена Пита Доша човек е недоверчив, не приема чужди мнения, за всичките си проблеми обвинява другите, подозрителен е и навсякъде вижда врагове.

Разстройството от третия тип – от Кафа Доша е съпътствано от силна сънливост, често и денем, апатия, летаргия. Губят се стремежите, мотивацията, умът не може да мисли абстрактно и да преценява реално света, заболелият изпада в пасивност и зависимост от чужди грижи.

Аюрведа лечение на биполярното разстройство

Аюрведа лечението на биполярното разстройство е насочено към укрепване на цялостното физическо и психическо здраве. Това става, като Дошите се върнат в изначалния си баланс и се възстанови оптималното протичане на процесите в тялото.

Използват се дневен и хранителен режим, билкови средства, натурални масла са обливания и масажи, духовна терапия и методи на йога – медитация, дихателни практики, пеене на мантри и др. Аюрведа лечението е комплексно, сложно и в същото време строго индивидуално според конкретно откритите нарушения в баланса и общото състояние на пациента. Така че това лечение не може да се изчерпи в цялост, говорейки по  принцип.

Могат обаче да се споменат някои по-основни положения като например, че е необходимо най-напред да се възстанови чистотата и яснотата на ума. Прилага се диета от чисти и полезни храни, при която се съобразява да не се усили дисбалансът на някоя енергия – всяка храна може да е полезна за една Доша, а противопоказна за друга. Плодовете спомагат хармонизацията на ума, той се заздравява от пълнозърнестите храни, маслото гхи подхранва нервната тъкан и т.н.

По принцип за баланс на Вата трябва да се избягват суровите храни, студените, леките и сухите, да се ограничи горчивото и стипчивото. За Пита са противопоказни лютото, киселото и  соленото, както и горещите храни. За Кафа са противопоказни тежките, студени и мазни храни, също и сладките, киселите и солените.

За успокояване на ума и подхранването му се използват обливания на главата с масла, което обаче не се прилага при Кафа. Ако все пак това е наложително, за масаж при Кафа  най-подходящо е синапеното масло. От тежките масла като успокоителни и подобряващи съня за Вата се използва сусамовото, а кокосовото – за Пита.

Успокояващо действа и етеричното масло от сандалово дърво. Често се добавят билки, укрепващи нервите – брами за Пита, ашваганда за Вата. За прочистване на енергийните канали и подобрено възприятие добре действат тамянът, мента и др. За подобряване на възприятията с топло масло се намазва челото, а за увеличаване на умствените способности – горната част на главата. За успокояването на подсъзнанието – се намазва основата на шията.

При Вата отклоненията, предизвикващи психични разстройства, добре влияят клизмите с успокояващи масла – например сусамово, с подхранващи ума билки като  сусам, с билки, които подхранват ума като харитаки и ашваганда. Мисленето се почиства от камфор и кедър, жасмин почиства емоциите, а гардения очиства сърцето.

Редица домашни растения, като например босилекът, помагат да се подобри не само въздухът, но и психическата атмосфера.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *