Лекуване на множествена склероза с Аюрведа

29.06.2019

Каква болест е множествената склероза

Множествената склероза засяга както мозъка, така и гръбначния мозък. Тя е автоимунно заболяване с разпръснати възпаления и е хронична. При нея се уврежда нервната тъкан нарушават се миелиновите обвивки на влакната. Така се  прекъсва протичането на мозъчните импулси по нервната система и човек губи контрол върху мускулите и движенията. 

С напредването на болестта той става прикован и напълно зависим от помощта на другите. Развитието на заболяването е индивидуални и процесите могат да се развиват по-бавно или по-бързо. Множествената склероза е сред най-честите неврологични увреждания, засягащи млади хора – между 15 и 45-годишни.

Началните симптоми са мускулна слабост и умора, придружена с болки, нарушена координация, загуба на чувствителност и сковаване на пръстите, парализа на лицето и крайниците. Получава се също така замъгляване на зрението, двойно виждане, нарушаване на речта, запек, проблеми с уринирането, невъзможност за сексуален живот. Понижава се интелигентността, започват нарушения на поведението, настъпват неврози, депресия.

Причините могат да бъдат различни и обикновено действат съчетано – вирусни заболявания, бактериални, генетична предразположеност, силен стрес, травми, засегнали главата и гръбнака, липса на витамин D, психическо и физическо претоварване, нерационално хранене с много животински мазнини и прекален прием на протеини и др.

За диагностиката се използват магнитен резонанс, електромиография, имунологичен кръвен анализ, биохимично кръмно изследване, лумбална пункция.

Лечението трябва да се назначи от лекар, като изписваните лекарства и дози са само персонални и не бива да се използват от други пациенти. Срещу острите проявления и влошавания се прилага метилпреднизолон от групата на кортикостероидите, като действието му е на хормонална основа,  имунопотискащо и противовъзпалително.

Прилага се и процедурата  плазмафереза за пречистване на кръвта от антитела. ​​За забавяне на хода на болестта се използват Авонекс с  имуномодулаторно, антипролиферативно и антивирусно действие, също и Митосактрон с имуносупресивна функция. Симптомите се облекчават с Баклофен, Ибупрофен, Оксибутин.

Лечение на множествена склероза | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа лекува множествена склероза

Според Аюрведа множествената склероза се дължи на излизането от баланс на Вата енергията /Дошата/, чрез която протичат дейностите на мозъка и нервната система. Когато Вата наруши изначалното енергийно равновесие, установено при всеки още при раждането, тези дейности се нарушават.

Лечението е едновременно в няколко направления – изчистване на тялото от токсини, медитация и други практики от йога, дневен режим на почивка и активности, и др. За възстановявана не хармонията се прилага специален режим за храните и начина на хранене, използват се билки, много от които и под формата на подправки към храната, растителни масла за обливания.

Особено важно е храненето – ако то е неправилно, храносмилането се затормозява, ефективността на храносмилателния огън намалява, храната не се разгражда добре и не се усвоява пълноценно. Така от остатъците в червата започват да се образуват токсини, които заедно с полезните хранителни вещества проникват в кръвта и се разнасят по тялото, в случая с множествената склероза – в мозъка. Там те вредят на клетките, като нарушават подхранването им. Освен това отровите затлачват и дори запушват енергийните канали, което блокира потока на енергиите в тялото. Затова при лечението трябва да се усили храносмилателния огън и да се извършат пречистващи токсините процедури. 

За връщането на Вата в равновесието храната трябва да е разнообразна, топла, по-мазна, питателна. Полезните вкусове са сладкото, соленото, киселото. Не се препоръчват суровите храни, консумирани в големи количества, както и студените и сухите. Трябва да се намалят бобови растения, изключение правят  мунг дал  и тофу. Трябва да се избягват сушените плодове, както и леките – круши, ябълки. Не се препоръчват и зелевите растения.

Аюрведа има многобройни билкови лекарства и подправки  за стабилизиране на нервната система и храносмилателния огън за пречистване на организма от токсинитрифала, брахми, ашваганда, амалаки, алое, билва, катука, джинджифил, гудучи, куркума и т.н. 

Прочистващите процедури са външни и вътрешни, съответно Пурвакарма и Панчакарма. При външните се правят билкови сауни, втриват се билки и т.н. Също така се правят и обливания със затоплени масла, като за Вата особено полезно е сусамовото. Вътрешното пречестване става с прием на слабителни и очистителни, предизвикват се лечебни повръщания, правят се билкови клизми и др.

Билки за множествена склероза | Ayurvedasofia.bgЕжедневни дейности за балансирана Вата според Аюрведа

Човешкият организъм и неговата активност са съобразени с природните цикли – Слънце /ден/, Луна /нощ/, сезони. Дори всеки орган си има биологичен часовник – белите дробове са най-активни сутрин, стомахът – по обяд, следобедът – черният дроб, в края на деня е времето на бъбреците и дебелото черво.

Общата активност е съобразена с Дошите и затова се получават особености в здравословните дневни режими. Вата е активна от 2 часа след полунощ до 6 часа и от 14 часа до 18, докато например Пита е от 10 до 14 часа и от 22 до 2 часа. Това определя и кога какво е полезно да се прави за оптимизирането на физическите дейности и хармонизирането на физическия и духовен свят на човека за самочувствие, спокойствие, щастие.

Западният тип човек, дори и да навлиза в Аюрведа, трудно може да спази точния дневен режим на аюрведите заради обективните различия в условията на живот. Но може да се стреми да се доближи максимално до него. Важно е например храненето да е в точните часове.

Оптималното време за сутрешно ставане на хората тип Вата е  6 часа, закуската да е в 8, обядът между 11 и 12 часа, а вечерята – към 18 часа. Лягането за сън през нощта трябва да е не по-късно от 22 часа и да се спи на лявата страна. Зaĸycĸaтa на Вата тpябвa дa е обилна, докато обядът е с леки храни, а вечерята  да е с много бeлтъчини.

Аюрведите отделят време за духовни практики и молитва. Личната хигиена – измиване на устата, лицето и очите, става със студена вода. За устата се използват остри, горчиви и стягащ билкови прахове и мека четка. Прави се лек очен масаж през клепачите и упражнения за очите – мигане 7 пъти и поглеждане във всички посоки.

Препоръчително е да се изпие чаша вода, която е оставена в меден съд от вечерта и която сутринта да се затопли. Тя е полезна за прочистване на храносмилателните органи и бъбреците, помага за изпразването на червата.

Кафето не се препоръчва, както и черният чай, тъй като се отслабват бъбреците, а също допринася за получаването на запек. Препоръчва се също до 5 капки гхи да се приемат във всяка ноздра за да се прочистят синусите, да се подобрят зрението и гласът, да се активира умът.

С топло сусамово масло за Вата – към 150 г, се прави лек масаж по цялото тяло, като се започне от главата срещу главоболие, плешивост и свежа кожа. С масажа ще се подобри кръвообращението, умът ще се успокои и излишната Вата ще намалее. Следва душ за почистване и освежаване и физически упражнения, като за Вата са подходящи плуване, ходене или йога без претоварване. От позите за Вата са Поздравът към Слънцето, половин колело, стойка на глава и др. Препоръчва се практикуване на дихателни упражнения и медитация.

На работа също не се препоръчва чай и кафе, при жажда се пие топла вода или плодови сокове. Според Аюрведа, за секс най-доброто време е между 22 и 23 часа, сутрин и следобед не се препоръчва.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *