Лечение на нарушено дишане и кашлица с Аюрведа

30.06.2019

Нарушеното дишане и кашлица от остри респираторни заболявания

Нарушеното дишане с пристъпи на задух е симптом за респираторни заболявания от остър тип, изискващи спешно да се потърси лекарска помощ. Причината може да е от горните дихателни пътища – подуване на лигавиците; астма; остра пневмония или възпаление на плеврата и т.н. Според заболяването, е и кашлицата, е рефлекс за прочистване на дихателните проводи – сука, мокра, с различна продължителност и т.н.

Възпаленията на ларинкса или трахеята, водещи до задух, може да са от грип, морбили, скарлатина, алергична реакция и др. При респираторните заболявания от остър тип /вирусни инфекции с възпаление на дихателните пътища/ детето диша шумно, има учестен пулс, студена пот, кашлицата е лаеща, груба, кожата е зачервена.

Бронхиална астма е заболяване на алергична основа. Има спазъм на лигавицата на бронхите, която се подува, а оттам  се нарушава бронхиалната проходимост, настъпват астматични пристъпи. Наблюдава се силно затруднено и шумно, свиркащо дишане до задушаване, мъчителна кашлица, плътни храчки. Продължителността на пристъпа може да е от няколко минути, но може и да продължи часове.

Бронхиалната астма е част от различни заболявания на бронхите – остър бронхиолит, обструктивен бронхит, рецидивиращи инфекции, обединени под общото название бронхообструктивен синдром. При тях  белодробната вентилация намалява и бронхиалните секрети не могат да се изкарат.

Нарушено дишане с увеличаване на задуха може да се получи от фарингеален абсцес – събиране на гной около гълтача. Причина за тази гнойна кухина може да са възпаления на фаринкса, на кътниците, на носа, на средното ухо, както и от инфекциите при скарлатина и морбили, грип и т.н. Заболяването е остро, съпроводено с треска, заради трудността да преглъща, детето отказва да се храни. Дишането е хрипкаво, особено в легнало положение, получава се подуване на шията. Задухът се увеличава бързо, водейки до задушаване.

При пневмония и плеврита от възпаленията или дразненето на плеврата намалява белодробната дихателна повърхност и количеството на дихателните движения, което води до нарушения в дишането с пристъпи на задух. Това се съчетава с кашлица и гръдни болки при дишането.

Лекуване на кашлица | Ayurvedasofia.bgЗадух от поглъщане на чуждо тяло

При децата често се получава поглъщане на чуждо тяло, което да затрудни или да блокира дишането –  храна, монети, големи зърна и др. Те могат да попаднат в носа, трахеята, бронхите. Ако дихателният тракт се блокира изцяло, настъпва задушаване, съпътствано с изпъкване на очите, посиняване, гърчове.

Ако дишането не е спряно напълно, пристъпът на задушаване е с непрестанна кашлица, като детето се мъчи да вдиша. Ако остане в носа, чуждото тяло предизвиква след време кърваво или гнойно изхвърляне. Ако е в бронхите, може да предизвика остро белодробно възпаление.

Тук също е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ, но при пълно задавяне трябва да се действа на място. Детето за кратко трябва да се обърне с главата надолу, и да се потупа по гърба за изхвърляне на чуждото тяло. При тежките случаи може да се наложи оперативно отваряне на трахеята с въвеждането в нея на въздушна тръба. При всички положения се налага хоспитализация.

Аюрведа профилактика срещу кашлица и хрема при децата

Кашлиците и хремите са най-честите заболявания при децата, при което дишането се нарушава и бързо може да се стигне до усложнения. В същото време според Аюрведа децата са податливи на заболяванията в различна степен в зависимост от телесния им тип – дали преобладава Пита енергията, или Вата, или Кафа, или е смесен вид.

Познанията на родителите за тези особености биха им помогнали в профилактиката на простудите, грипа, хремите и кашлиците, съответно дихателните заболявания. Тази профилактика трябва да е постоянна, но особено важни са мерките, вземани няколко месеца преди рисковия период за дадения тип тяло.  Децата с телесен тип Пита са “горещи”, в летните жеги те са предразположени към прегряване повече от другите.

Затова за тях през този сезон са особено необходими охлаждащите продукти. В противен случай в есенните и зимни месеци детето ще влезе с повишена чувствителност на лигавиците, които лесно ще могат да бъдат раздразнени. Храната през лятото трябва да е само прясна сезонна; в температурния пик на сезона да се увеличи консумацията на пъпеши, нарове, ябълки и други охлаждащи плодове; срещу дехидратацията да се пие много вода, с навлизането в есента и зимните месеци да се премине към зимната диета за Пита.

При децата от Вата тип рискът от прегряване е малък, но пък тенденцията за сухота е дори по-голяма от тази при Пита. Дехидратацията на Вата личи например по изсушаването на кожата и сухотата в устата, а тя увеличава риска от настинки и грип през есента и зимата. Затова за Вата са важни течните храни и течностите. Още в края на лятото Вата трябва да преминат към зимна диета. Важно е омазняването на кожата с масла.

Децата от Кафа тип не страдат от сухота, са по-податливи към кашлица, хронични простуди, алергии, астма поради натрупана в тялото слуз. Лятото е блогоприятно за изразходването й, а влажната пролет за тях е особено рискова. По всяко време на годината Кафа трябва да се придържа към храна, от която не се натрупва слуз – топла, лека храна, да се избягва студената и суровата.

Билки за лечение на кашлица | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа лекува нарушено дишане и кашлица

Аюрведа обикновено свързва задръстените дихателни пътища и кашлицата с енергийни отклонения при Кафа Дошата. Тези състояния обаче да се получат и от дисбаланс на другите две жизнени сили, ръководещи различните процеси в тялото – Вата и Пита.

При кашлицата тип Кафа се отделя гъста, плътна слюнка, която може да е бяла или прозрачна, кашлянето не е често, макар че в белите дробове може да се е натрупала много слуз.

Други прояви са сладнене в устата, силно отделяне на слюнка, усет за студ, чувство за тежест, може да се появи и отвращение към храната, гадене. За да се намали Кафа, от диетата отпадат продуктите, които образуват слуз – млечните, плодовите сокове, студената вода.

Полезни са пикантните загряващи билки като сух джинджифил, пипали, трикату с трите му съставки – дълъг пипер, черен и джинджифил. Те спомагат за доброто храносмилане, разграждането на мазнините и протеините, усвояването на веществата. Подобрявайки метаболизма, способстват за намаляването на излишната слуз.

Кашлицата от типа на “огнената” Пита е с жълтеникава храчка, може да има и кръв. Появява се жажда, треска, парене в гърдите и гърлото, сухота в устата с усет за горчиво. Маслото гхи е с универсално приложение, като в случая омекотява гърлото. Използват се също лотосови семена на прах с женско биле и мед.

Кашлицата от типа на “въздушната” и подвижна Вата е суха, отделя се малко храчка, но пък кашлянето е начесто и е болезнено, като има характерен звук. Може да е съпътствано с болки в сърдечната област или гърдите като цяло, главоболие. Изпитва се сухота в устата, гласът става дрезгав, човек се чувства неспокоен, дори нервен, сънят се нарушава.

Диетата и начинът на хранене е за намаляване на Вата – редовно хранене три пъти на ден; храната да е топла, по-течна и подхранваща, мазна; подходящите вкусове са cлaдĸият, киселият и coлeният. Сред използваните билки са ашваганда, женско биле, шатавари, черен орех /корен/,  бяла ружа, към препаратите срещу настинка се прибавя кардамон.

От аюрведичните препарати благоприятно влияят на дихателната система талишади и ситопалади, като дозировката трябва да определи аюрведа лекарят. За лечение на белодробни заболявания и кашлица се използва и лечебното вино дракша, което се прави от стафиди и подправки, в някои случаи се добавят и ядки. Срещу възпалено гърло и кашлица при Капа и Пита широко се използва бетел. Специално за деца е арвиндасава срещу кашлица и други състояния.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *