Лекува ли аюрведа глаукома?

04.07.2019

Глаукомата в понятията на Аюрвда

Глаукомата е коварно заболяване, което може да доведе до слепота. Тя се развива постепенно, в продължение на години без осезаеми симптоми, докато навлезе в напреднал стадий.

В напредналите фази може да се появят някои признаци:

  • човек да започне да вижда “ореоли” около източниците на светлина /например лампите/;
  • да получи тунелно зрение /периферното зрение се ограничава силно, което стеснява зрителното поле и човек вижда като през тунел/;
  • главоболие или болки в очите и др.

Болестта обикновено засяга и двете очи, но не се развива еднакво интензивно и появата на проблеми при по-засегнатото око се компенсира от другото. Така заболелите от глаукома не осъзнават, че е започнало увреждане и до крайната степен изненадващо за пациента, който губи зрението си.

Причина за глаукомата е повишаване на вътрешноочното налягане поради застой и натрупване на водна течност. Затова Аюрведa я свързва с разбалансирана Кафа – Дошата, която отговаря за контрола на течностите в организма. Повишеното налягане в окото подлага зрителния нерв на прекалено силна компресия, в резултат на което той атрофира.

Течността, която образува очното налягане, се отича през трабекуларна мрежа в предната очна камера под ъгъла между ириса и роговицата. Налягането започва да се увеличава или ако има свръхпроизводство на течността, или ако “дренажната система” е блокирана и не функционира както трябва. Така течността не се отича нормално, насъбира се и налягането се увеличава.

Лекува ли аюрведа глаукома?

Да, Аюрведа има разнообразни препарати, съставени на билкова основа, както и терапии, които с цялостното си въздействие не само намаляват очното налягане, но и възвръщат нормалните функции на очите. Така освен че се избягва слепотата в крайната фаза на глаукомата, се отстраняват и различните очни проблеми. 

Очите обаче са много деликатна, чувствителна област, на която лесно могат да се нанесат допълнителни поражения. Затова трябва да се действа много внимателно –  лечебните средства да се изписват от аюрведа лекар и да се прилагат съвсем точно по указанията му, а лечебните процедури и терапиите за очите и главата да се провеждат само от лицензиран специалист по аюрведа.

Аюрведа билки при глаукома | Ayurvedasofia.bgАюрведа хранене при глаукома

Отговаряйки положително на въпроса лекува ли аюрведа глаукома?, не може да не се задели специално място на храненето. За аюрведите храната е лекарство – тя е отделен акцент в лечението на всяка болест за балансиране на Дошите, освен това е и профилактика срещу заболяванията, съдейства за пречистването от токсини.

За всеки пациент с глаукома хранителната диета е строго индивидуална и трябва да се назначи от аюрведа лекар съобразно евентуално откритите други заболявания. Така общото състояние на болния ще изисква балансиране на само на Кафа, но и регулиране в някаква степен и на другите две Доши – Пита и Вата. Като цяло обаче в изначалното си състояние трябва да се възвърне Кафа, за което Аюрведа има препоръчителни храни, начин и време на консумацията им.

На първо място храната за балансиране на Кафа трябва да е сготвена с малко вода, да е по-суха, да е лека и да се консумира топла и с повече подправки. Също така не бива да е мазна, а препоръчителните вкусове са пикантен, стипчив, също така и горчив. Противопоказни са сладкото, киселото и соленото, които усилват Кафа.

Пикантните храни активират храносмилането и затоплят тялото, горчивото и стипчивото допринасят за това да се намали апетитът на Капха. Така от една страна се ограничава излишният прием на храна, а консумираната се разгражда и усвоява пълноценно, и не се образуват токсини, които да блокират различните проводящи канали. Наред с това много пикантните или горещи храни, предизвикващи сълзи, освен че затоплят Кафа, спомагат за отделяне на излишната слуз.

Конкретно от храните са полезни царевица, ръж, ечемик, елда, просо, не се препоръчват ориз, пшеница, овес, соя, боб. Червеното месо и морските деликатеси трябва да се изключат, благоприятни в неголеми количества са бялото месо от пиле, пуешко, риба. От зеленчуците се препоръчват репички, зеле, патладжани, ряпа, цвекло, пипер, спанак, моркови, грах, спанак, чесън, лук, аспержи. Противопоказни са картофите, доматите, краставиците, тиквичките, бамята, маслините.

От плодовете за балансиране на Кафа са полезни стипчивите – круши, ябълки, праскови, кайсии, манго, лимон, боровинки, сушени подове. Сочните обаче не се препоръчват – дини, пъпеши, ананаси, портокали, авокадо, грозде, киви, смокини.

Аюрведа билки, препарати и терапии при глаукома

Както беше споменато, Аюрведа има различни лечебни средства, които прилага при глаукома и които едновременно с това съдействат за подобряване на цялостните функции на окото. Има например капки за очи, които почистват сълзотворни канали за премахване на застоя и отичане на слузта, действат срещу инфекциите, подобряват кръвоснабдяването, водят до редица други ползи. Правят се също така и отвари за промивки на очите, има и природни лекарства за вътрешен прием.

Сокът от амла например има изключително силен антиоксидантен и антибактериален ефект, полезен е за неутрализиране свободните радикали, подобрява състоянието на клетките на ретината, стимулира капилярите, прилага се при очни проблеми, сред които и глаукомата. Сокът се взема с мед за по-добри ефекти /медът е единственото позволено за Кафа сладко/.

За да се намали напрежението в очите и да спадне въртрешноочното налягане, е полезна промивка с отвара от трифала, която е от три плода – амла, бабитаки и харитаки. Част от общото въздействие на съставките е цялостно отпускане на вегетативната нервна система, детоксикация, подхранване и възстановяване на тъканите. Освен това билковият комплекс служи за премахване на дразнене в очите, конюнктивит, роговична дистрофия, възрастови изменения, загуба на зрение.

Ако няма друго предписание на лекаря, може да се свари за две минути лъжица трифала в чаша вода, като разтворът се филтрира през марля – два или три слоя, за да не съдържа частици. Охладената отвара се държи една нощ и на другата сутрин се прави измиване на очите. Ползва се месец по веднъж на ден.

При по-ранните етапи на глаукома може се ползва и състав от 5 части     бергавия и по три части ятамамси и шанкапушпи. За отварата лъжица от сместа се кипва за минута в чаша вода и се взема 2 пъти дневно.

От многото терапии и процедури може да се спомене Нетра Тарпана – поставяне на гхи около очите в специални кладенчета, направени от тесто.  Способства за укрепване на очния нерв, премахване на болката и релакс, като освен при глаукома, се използва и при конюнктивит, перде и др. Друга терапия е Кашаям Дара, при която челото, както и определени части на главата и лицето, се обливат ритмично с хладка билкова отвара и има силен лечебен ефект за очите.

Терапия при глаукома | Ayurvedasofia.bgПанчакарма процедури при глаукома

Много съществена част от аюрведа лечението е прочистването от токсини. За това съдействат и храненето, и билките, и подправките, но има и специални процедури по метода Панчакарма, които мощно прочистват организма. Методът обединява 5 терапии. 

Някои от тях влияят балансиращо и на трите Доши, но има и конкретно насочени срещу натрупаните Кафа токсини, намаляване на слузта и успокояване на Кафа. Такама процедура например е Пратимарса Насям – при нея се накапва лечебен продукт в носа, като целта е освобождаване от Кафа токсини чрез  изхвърляне на носни секрети. Освен че способства за детоксикацията, подхранва клетките на мозъка; прилага се както при очни заболявания, така и при проблеми с обонянието, вкуса, ушите, гласа и много други. В зависимост от състоянието на пациента, процедурите могат да продължат месец.

Друга подходяща Панчакарма терапия е предизвиканото с билки лечебно повръщане. Ефектът е очистване от токсините, образувани заради Кафа дисбаланс, освобождаване от слуз и намаляване на Кафа. Според медицинските констатации за пациента – какво е общото му състояние, прочистващо аюрведа лекарят може да изпише и лекарствена клизма с масло и билкова отвара.

Общи аюрведа препоръки при глаукома

Освен хранителния режим и конкретно изписаното лечение, Аюрведа има и общи съвети при лечението на глаукома. Важно е пациентът да си даде сметка кое го е предразположило към болестта и да вземе мерки. Така например, ако е пушач, трябва да спре цигарите или поне да ги намали, защото поради отравянето с никотин, рискът от глаукома и влошаването й при пушачите е много по-голям, отколкото при непушачите.

Ако пациентът е с високо кръвно, трябва да предприеме лечение за снижаването му. Същото важи за високия холестерол, диабет или триглицериди в кръвта. Големите физически натоварвания, изискващи напъвания, трябва да се избягват, като вдигането на  прекомерни тежести е направо забранено. Вредни са и упражненията с обръщане – например стойка на глава.

При Кафа-нарушенията е противопоказно да се спи през деня, особено след хранене. Най-добре е след като се наобядва и след вечеря човек да прави разходка – така се активира метаболизмът и се предотвратява застоят, който е традиционен проблем при Кафа. Ако се прави следобедна почивка, е добре да е в седнало, а не легнало положение. Нощният сън пък трябва да е на по-висока възглавница, за да бъде главата леко повдигната.
Освен физическите причини, за глаукомата играят роля и емоционалното, и умствено блокиране. За Аюрведа глаукомата засяга най-вече хора в емоционален стрес от затруднения да приемат ставащото около тях и особено от спомени за миналото. Това е предизвикало у тях недоверие и сдържаност, подтискане на чувствата. Което пък поражда постоянно напрежение, а човек си има емоционална граница, след която започват физическите увреждания.

За да се отърси от тормозещото го напрежение, в чувствата и мислите си човек трябва да се освободи от миналото, щом му тежи, да бъде по-отворен и толерантен към околните с техните несъвършенства, да е по-доверчив и да поддържа отношения на спокойствие и мир, смята Аюрведа.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *