Помага ли аюрведа при синдром на Даун?

13.07.2019

Синдромът на Даун в понятията на Аюрведа

Заболяването, формулирано в Западната медицина като Синдром на Даун, Аюрведа класифицира към клона на болестите на Адхиатмика. Тези заболявания са с признаци, предизвикани от духовна причина, идваща от миналия живот.

В Аюрведа разстройствата на Адхиатмика са познати като засягащи интелекта и различителната способност /Buddhi/, способността за учене в житейския смисъл, по-конкретно волята и решителността /Dhriti/ и паметта – Smruti. Болестите на Адхиатмика включват вродени и генетични нарушения. С термина Anuvamshika Roga се определят генетичните заболявания.

Така Синдромът на Даун за Аюрведа е болест на Кармата – резултат от действия, извършени в минал живот от безсмъртната Душа /Атма/, когато е била в друго смъртно тяло. Тук действа законът за причината и следствието. Всичко е следствие от каузи в миналото и самото то е причина за последици в бъдещето.

Действията са всичко, което правим, включително мисловно, както и бездействието. Душата върши действията с помощта на смъртното тяло, използвайки мозъка, сърцето, сетивата и т.н. Така тя анализира ситуациите, решава и осъществява съответните действия. След като напусне даденото тяло, то загива, а тя придобива друго. Това е  прерастване на Душата по пътя за постигане на Мокша пълна духовна свобода на Аза от материалното и свързаните с него емоции и мисли, и преминаване във висшата форма на съзнанието. При постигане на Мокша преражданията на освободената душа спират.

По пътя на еволюцията си към Мокша, Атма Атма има ограничени знания, самоконтрол, сила. Душата е свободна в действията си, но зависи от получените резултати.

Действията /Карма/ могат да бъдат Добри, Лоши и Смесени. Добро например е действие, насочено добронамерено към благополучието на другите, също така и самочувствието, ако служи за увеличаване на потенциала на човека за изпълнението на добри действия. Лоши са егоистичните действия и тези,  които са насочени към вреда на другите.

Обикновено действията са смесени и Душата в даденото тяло изпитва и щастие, и тъга. За всяко действие – добро или лошо, Атма получава положителна или отрицателна заслуга. Според баланса е и следващото прераждане, което е с предопределеност на съществуването на новото тяло, има предписани задължения и изкупление. Това се определя като “спирала на съдбата“.

В такъв случай помага ли Аюрведа при синдром на Даун, щом това е болест на съдбата? Да – има аюрведични лекарства, които да помогнат на страдащите от Синдрома на Даун за подобряване на паметта, познавателната дейност, слух, зрение, физически способности, мускулен тонус и координация, облекчаване на различни функционални дефекти, подобряване на качеството на живот и социалната  реализация като цяло. Квалифицираните аюрведа лекари прилагат също многобройни техники от йога – пози и упражнения, като при децата се използва естественото им любопитство и нещата се случват кат на игра.

Синдром на Даун състояние | Ayurvedasofia.bg

Синдромът на Даун на физиологично ниво

На физиологично ниво Синдромът на Даун е генетично заболяване. Характеризира с трето, извънредно копие на 21-а клетъчна хромозома, поради което болестта се нарича и тризомия 21. В естествения случай хромозомният сбор в клетките е от еднакви хромозоми по двойки – от бащата и от майката.

Когато обаче при клетъчното деление хромозома 21 не се раздели хомогенно, се получава полова клетка с въпросното трето копие и така клетката е с 24 вместо с 23 двойки. Това може да е яйцеклетка, може и да е сперматозоид. Възникването на аномалията е на случаен принцип, а родителите обикновено са здрави генетично.

При сливането на нормална клетка и клетка с три копия на хромозома 21, на детето “се залагат” 47 клетъчни хромозоми вместо 46. Практиката е открила силна зависимост на появата на заболяването от възрастта на майката.

При жените до 29-годишна, случаите са един на 1500. При възраст на родилките между 30 и 34 години, Синдром на Даун се появява при едно на 800 родени. При раждане във възрастовата граница 35-39 години на жената, заболяването се появява веднъж на 270 раждания. Между 40 и 44 години на майката, болестта се появява веднъж на 100, а над 45-годишна възраст – веднъж на 50 родени.

Рискът се увеличава, ако и бащата е в по-напреднала възраст. Като честота, заболяването засяга почти еднакво и жени, и мъже. При засегнатите мъже обикновено се наблюдава безплодие, при жените със Синдром на Даун недоизносването на плода е често – получават се спонтанни аборти, рискът да родят дете с тризомия 21, е 50 процента.

Симптоми за Синдром на Даун | Ayurvedasofia.bg

Симптоми при Синдрома на Даун и последици

Синдромът на Даун има характерни и ясно разпознаваеми симптоми. Най-явният от тях е външният вид на лицето – плоско и с широко чело, по-плосък от обичайното гръб на носа. Очите са малко коси, леко извити нагоре подобно на азиатците, поради което са наричали заболяването „монголизъм”.

Устата е малка и поради сравнително слабата лицева мускулатура, езикът се показва. Има отлики и при зъбите – те са малки и последователността им е необичайна. Ушите също са малки, с леко прегънати напред върхове. Вратът е къс, главата е малка, ръцете са широки и къси.

При заболяването има вродени аномалии в различни системи на организма – сърдечната, зрителната, слуховата, храносмилателната, работата на жлезите, особено щитовидната. Поради слабата и отпусната мускулатура могат да се получат проблеми с дишането. Всъщност е отпусната мускулатурата на цялото тяло и това може да доведе до двигателни проблеми – преобръщане, ходене, сядане и ставане. Ниският тонус на мускулите на устата пък може да забави речевото развитие и хранителните умения. Ортопедичните проблеми са чести, същото се отнася и за сърдечните, като понякога се налага операция.

Като цяло се наблюдава забавено развитие и по-ниски интелектуални нива, тъй като нарушенията могат да засегнат както функциите, така и структурите на сетивните органи и мозъка. Често срещан проблем при заболяването е и загубата на паметта в по-късен етап от живота. При около 5 до 10 процента от случаите може да се развие епилепсия.

Как Аюрведа помага при Синдром на Даун

Както беше споменато, Аюрведа има многобройни лекарствени средства и методи за подобряване състоянието на болните от Синдром на Даун:

  • за облекчаване на последиците от физиологичните увреждания
  • развитие на речевите способности, двигателните, когнитивните, за  подобряване на паметта
  • за развитие на самостоятелните умения и по-добрата адаптация в социалния живот.

Но като се отговаря утвърдително на въпроса Помага ли аюрведа при синдром на Даун, трябва да се посочат конкретни лекарства и начини.

Панчагавия грита е тоник за мозъка, активира дейността и развитието му. Използва се успешно при шизофрения, епилепсия, тревожност и различни нервни и психични разстройства, защото релаксира мозъчните клетки и нервната система като цяло, стимулира мускулите.

Освен това съставките на рецептата са полезни за пречистване и възстановяване на черния дроб, поради което се прилагат при заболявания като жълтеница. Рецептата включва антитоксични и хранителни съединения от варени билкови екстракти с топено масло, обработени по специален начин.

Манасамитра вати съдържа 73 съставки и също е с много широко въздействие, като балансира и трите доши – Вата, Пита и Кафа, с което е полезен в лечението на многобройни заболявания. В случая със Синдрома на Даун се използва благоприятният ефект върху нервната система. Препаратът е полезен за повишаване на интелигентността, прилага се традиционно при различни състояния – депресии, психоза, мании, гърчове, епилепсия, шизофрения, безсъние, панически атаки, фобия и др. Въздействайки върху нервите и мускулите, препаратът е с добър ефект за подобряване на речевите умения.

Лекарствени билкови средства като гугулу, амалаки, харитаки, дракша и др. могат да се прилагат за повишаване на координацията и мускулния тонус. Полезни са и масажите с лечебни масла като маслото и координация. Масажът на цялото тяло с помощта на медикаментозни масла като маслото Маханараян на основата на сусамово масло и над 50 лекарствени билки – шатавари, гокшура, ашваганда и др.

За подобрение на познавателната дейност и подобряване на паметта се използват брахми, шанкапушпи, готу кола и др. Има и специални лекарствени средства на билкова основа, които подобряват имунитета и намаляват податливостта  към инфекции – тулси /свещен босилек/, шатаври, ашваганда и т.н. Има и лекарства за намаляване на последиците от сърдечни дефекти, слухови и зрителни проблеми и много други.

Лечение Синдром на Даун | Ayurvedasofia.bg

Духовността като предпазване от кармичните болести

Както беше споменато, кармичните болести, към които спада и Синдромът на Даун, са предизвикани духовна причина, идваща от минал живот, от лоши действия, грешки на Душата, докато е била в предишно тяло. За аюрведите кармата ще намери човека така, както “телето винаги ще намери майка си в пасището със стотици крави”.

Затова човек трябва да е готов и с нагласа да действа разумно. Ако няма такова желание, върши неподходящи действия, а Космическия закон на справедливостта го кара после да бере горчиви плодове. Темата е засегната в “Книгата на безсмъртните” – особено популярен аюрведически трактат от древността. В него се казва, че идването на болестта, съответно страданието и провала, не е внезапно, те избират при кого да отидат, хората ги привличат със своите дела и мисли.

Затова, имайки свободна воля и свой път – минало, настояще, бъдеще, човек трябва да се предпазва, изпълнявайки дълга да се самоусъвършенства и да е отдаден на семейството, на приятелите, на родината, на цялото човечество.

А в Сушрута Самхита – един от най-старите аюрведични текстове, се казва, че заболяванията, причинени от минали дейности, могат да бъдат излекувани с помощта на изкуплението. За аюрведите човек, за да се предпази от кармичните заболявания в следващ свой живот,  трябва да се стреми да се отърси от материалното съзнание, от привързването към преходните, незначителни неща на материалния свят, прекомерно напрежение, нередовно и неправилно захранване, лошото общество, потискането на емоции и импулси.

Хората трябва да са отдадени на духовното, да не се пристрастяват към плътските удоволствия, да са щедри, смирени, да могат да прощават и да са готови на покаяние, да виждат духовната същност на всички живи същества. Тогава ще бъдат освободени всички страдания.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *