Лекуване на слаб имунитет при децата

17.07.2019

Етапи за формиране на имунитета и причини за дефицита му

Децата често боледуват, но някои повече. Защо? Проблемът е в имунитета, в способността на организма да се преборва с различните вируси и бактерии, които попадат в тялото от външната среда. Когато имунитетът е слаб, детето по-лесно се разболява.

В по-ранна възраст са характерни острите инфекции на горните дихателни пътища, тъй като един от основните им защитни факториимуноглобулин А достига нужните нива на около 5-годишна възраст. Затова се чести настинките, хремите, кашлиците, вдигането на температурата. Нерядко това води до усложнения и възпаления на белите дробове.

Има няколко критични периода, които влияят за формирането на детския имунитет. През първите 28 дни защитата на бебето е от майчиния имунитет, част от който е предаден на плода при бременността. Тук особено важно е кърменето, което има и защитна функция за бебешкия организъм. Между третия и шестия месец от живота на детето майчините антитела в тялото му се разрушават и бебето започва да формира активен имунитет. През този период вирусните респираторни инфекции са много активни, могат да се появят и чревни инфекции.

Има и вероятност, ако бебето не е получило съответните антитела от майката, да се появят рубеола, магарешка кашлица, варицела, които ще са с висок риск от рецидив, тъй като на детето още не е оформена имунологичната памет. Между втората и третата си година децата са много податливи бактериални инфекции.

При навършването на 6-7 години има висок риск от поява на алергични реакции. При юношеството /при момичетата началото е на 12-14 години, при момчетата – на 14-15/ започват хормонални промени и бърз растеж, с нова сила се усещат хроничните заболявания. Имунитетът е на допълнително изпитание, ако тийнейджърът има лоши, нездравословни навици.

Причините за понижен имунитет могат най-общо да се разглеждат в два раздела – при бебетата и в ученическа възраст. Нисък имунитет при бебето може да е предизвикан от травма, получена докато преминава през родовия канал или тежка бременност на майката; наследствена предразположеност към инфекции; ранно спиране на кърменето; неправилно хранене и проблеми с храносмилането; лоши екологични условия, предозирани лекарства.

В училищна възраст основните причини са чести ушни, носни или гърлени болести; неправилно хранене; стрес и напрежение; конфликти и отхвърляне от приятелския кръг; прекалено застояване пред телевизора, компютъра и т.н.  В Западната медицина за усилване и поддържане на имунитета се използват задължителни и препоръчителни профилактични имунизации и реимунизации, имуностимулаторни лекарства, имуномодулатори.

Аюрведа билки за имунитет | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа укрепва детския имунитет

Аюрведа повишава детския имунитет чрез силите на природата. Използват се изцяло природни средства – билки и билкови комбинации по специални рецепти. Съставките в тези рецепти често са десетки – бадам пак например включва над 30 компонента, съставките в чаванпраш в някои варианти надхвърлят 50 и т.н.

Лекарствените средства са под различна форма, като са отчетени и особеностите при различните възрастови граници в развитието на детето – има сиропи, мармалади, прахови, таблетки, капсули.

Тези натурални продукти имат широкоспектърно действие, като подхранват различни органи и цели системи в организма, с което активират дейността им, а тялото като цяло става по-устойчиво на външни влияния, повишава защитните си сили.

Традиционно аюрведа средство за усилване на слаб детски имунитет е трифала, което е комбинация от три плода. За първия –  Амла, е достатъчно да се каже, че съдържа витамин С в три пъти по-големи количества от останалите плодове и зеленчуците.

Другите две съставки  Бибитаки  и Харитаки, са с изключително богато съдържание на антиоксиданти. И трите плода са изключително силни адаптогени, комбинацията им тонизира тялото, прогонва умората, активира храносмилането и чернодробните функции, спомага за прочистването на чревния тракт, има антисептичен и оздравителен ефект. Взема се с вода сутрин и вечер преди  хранене или след това. Обикновено дозата за възрастни е по 1-2 капсули на всеки прием, за детето трябва да определи аюрведа лекарят.

Друго популярно средство на Аюрведа за укрепване на имунитета е Тришун, което е и много ефикасно за облекчение при спешни състояния на настинки, хрема, грип. Сваля високата температура, премахва треската, подпомага дейността на черния дроб, подобрява метаболизма, действа антисептично. Приема се с чай или топла вода с добавка на мед. Дозата се назначава от лекаря, а лечебният курс се провежда под медицински контрол.

При слаб детски имунитет е традиционно и използването на кофлет. Това средство е със силни анти-оксидантни свойства и е много ефикасно за лечението на различни видове кашлици. Във вид на бонбони за смукане е, дозата е до 3-4 пъти дневно по един бонбон, но точната доза трябва да посочи специалист. Популярни са също така брахми, чаванпраш и др.

Щастливо дете със семейството | Ayurvedasofia.bgДетският имунитет и Дошите

Както е известно, особеностите на човека – и физически, и духовни, Аюрведа свързва с водещата от трите жизнени енергии. Те са в уникално съотношение за всеки човек и която преобладава, определя типа тяло.

Децата с преобладаваща Вата Доша са физически по-крехки от другите, предразположени са към храносмилателни проблеми, хълцане, запек. Сънят им често е неспокоен, което е негативно за имунитета.

Проследете поведението на детето докато спи.  Децата от тип Вата могат да имат ярки сънища, по които може да се съди за състоянието им. Плач, тъга, смях, усмивка по време на съня са показателни за състоянието на бебето.

При сънуване от по-голямо дете, е добре родителите да го питат за преживяванията му през деня. Тези деца не са издръжливи на студ и са склонни да се хранят хаотично – без точен режим, което също влияе зле за имунитета.    През зимата, когато Вата естествено се усилва от природата, трябват топли храни и напитки, загряващи подправки в неголямо количество. В стаята на детето трябва да е топло, а въздухът – влажен.

Децата от Пита тип са със спокоен сън, сравнително рядко имат проблеми с апетита и храносмилането. Понякога могат да получат повишена киселинност, да се появи гадене. Предразположени са към обриви от пелените и кожни възпаления. Имат повишено изпотяване, изпразването на червата е често.

На децата от Пита тип трябва да се обръща специално внимание през лятото, когато “огнената” енергия се активира и в природата. Родителите трябва да ги пазят от прекомерна топлина и преките слънчеви лъчи. Активната на бебето трябва да е на хладно или поне на сянка. Стаята на детето трябва да е хладка, въздухът да не е много влажен, за балансиране на Дошата  е подходяща стягаща, сладка и горчива храна, не са подходящи горещите храни, пикантните и мазнините.

Децата от Кафа тип по принцип са с по-здрава физика, конструкцията им е по-едра и плътна, издръжливи са и в добро здраве – боледуват сравнително рядко. Бебетата от Кафа тип спят повече, не понасят добре студеното и влажното. Като заболявания са предразположени към остри респираторни инфекции от вируси, пренасяни по въздуха страдат от синузит и отит.

Родителите трябва по-често да ходят с детето на чист въздух, да му осигуряват активни  игрови занимания. Бебетата не бива да бъдат оставяни много да спят и да преяждат. При усилена Кафа трябва да се ограничат мастните храни, студените, сладките, млечните продукти.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *