Как да контролираме холестерола си с аюрведа?

26.07.2019

Как се образува холестеролът и кога е опасен

Когато се говори за опасността от холестерола, трябва да се уточни, че той е два вида. Възприето е разговорно единият да бъде наричан “Добър”, защото всъщност е полезен. Известният като “Лош” обаче вреди и опасностите за здравето идват от него.

С Аюрведа той ефективно може да бъде снижен и контролиран, с което да се избегне опасността от сърдечно-съдови заболявания, наложили се днес като водещи по предизвикване на смърт.

Холестеролът е от важните вещества на мастна основа в кръвта. В организма той попада по два начина. Единият е чрез производството му в черния дроб. Другият е внасяне чрез храната.

За да се предвижва, холестеролът се свързва с протеини и се получават  липопротеини. Когато те са с висока плътност, холестеролът е Добър. Той участва в състава на клетките, изграждането на мембраните; пречиства мазнините от кръвта, съответно намалява и вредния холестерол; допринася за произвеждането на хормони, жлъчката, витамин D; способства за подобряване на паметта, за борбата с различни инфекции, даже и срещу рак. Освен всичко до тук, Добрият холестерол има роля в противовъзпалителнната, антиоксидантната и антиагрегантната защита на организма.

Ако плътността на липопротеините е ниска, имаме  Лош холестерол. При предвижването си той се отлага и се напластява в артериите към сърцето, допринася за атеросклеротичните плаки. Те силно стесняват кръвоносните пътища, като дори могат да ги блокират. А запушването на коронарните артерии води до сърдечна атака.

Друга опасност е от плаките да се отдели частици и да стигнат в мозъка, при което да предизвикат инсулт. Като цяло намалената проводимост на съдовете нарушава функциите им, това води до по-малко доставяна кръв в сърцето и принуждава сърдечният мускул да работи по-напрегнато. По този начин комбинирано се получават сърдечно-съдовите заболявания. А те, както беше споменато, са водещи по смъртност в света.

От тях са причинени 47 на сто от смъртните случаи  в Европа, а в световен мащаб изпреварват войните, травмизма и раковите заболявания. В България на всеки грима души, двама умират от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност.

Холестеролът в теорията на Аюрведа

Още преди хиляди години холестеролът е подробно изучен от Аюрведа – причини, видове, ползи, вреди, лечение. Изведени са и болестите, които предизвиква. Например за състоянието на повишени нива на холестерол, натрупани в  коронарната артерия, аюрведите са дали специално определение. Буквалният превод е Болест на сърцето.

Много преди Западната медицина, Аюрведа е разделила  холестерола на два вида, като е разграничила полезния от вредния. Според аюрведите, Добрият холестерол смазва телесните канали, по-специално кръвоносните съдове. Той им осигурява еластичност и сила.

При намален Добър холестерол, стените на съдовете се изсушават, изтъняват, започват лесно се разкъсват. Това предизвиква лошо кръвообращение и недостатъчна доставка на кислород на тъканите. Особено опасно е, когато се изсушават мозъчни съдове. Това води до повишение на вътрешночерепното налягане,  силно главоболие, отслабване на паметта, хронична умора.

Аюрведа изрично сочи, че Лошият холестерол се приема с неправилната храна. Наситените мазнини се превръщат в тялото в Ама – натрупан пласт токсини, които отровят организма. Токсичните пластове са два вида. Те могат да са  прости или  сложни; тясно са свързани, но въздействат върху здравето по различни начини.

Простата Ама е специфична субстанция – лепкава и с неприятна миризма, напластява се в храносмилателната система, както и в различните други вътрешни органи. Ама е резултат от непълноценна абсорбция на храната. Често се появява при пациенти с нездравословна диета и нарушения в стомашно-чревния тракт. Ако дълго време се консумират вредни храни, без да се провеждат процедури за изчистване от токсини, в тъканите се събира голяма концентрация на проста Ама.

В крайна сметка тя преминава в сложна – Амавиш. Сложната е много по-опасна, тя се смесва с дошите и тъканите, също и с отпадъчните продукти. Тя причинява не само атеросклероза, но и редица други тежки заболявания, като например рак.

За Аюрведа високият холестерол, събрал се в кръвта, е заради неправилното хранене, което активира образуването на слуз, тъй като е усилило Кафа Дошата. Затова при лечението се прилагат основно диета, билки и процедури, успокояващи Кафа. 

Аюрведа преглед за холестерол | Ayurvedasofia.bgАюведа храните и холестеролът

Лошият холестерол се съдържа само в продуктите от животински произход. В този смисъл вегетарианската храна, която е основна при аюрведите, е напълно адекватна за свалянето и контрола на холестерола и избягването на сърдечно-съдовите болести.

Тази връзка е направена в Аюрведа още в древността, като има и нарочен списък с най-вредните продукти:

  • тлъстите меса, особено свинското
  • свинската мас
  • овчата лой и телешката мазнина
  • масло
  • сметана
  • пълномаслено мляко
  • яйца

Вредни са също така пържените храни, сладкишите, студените ястия и студените напитки. Като цяло за аюрведите холестеролът се покачва от храни със солен, кисел и сладък вкус.

За Аюрведа месото, оризът и хлябът спадат към сладкия вкус. По-късната Западна медицина потвърждава, че вегетарианството е най-полезно, за да се  предпазват кръвоносните съдове и сърцето.

По ред причини обаче – географски, културни и други различия, много хора не могат да се откажат от месото напълно. Дори само за това, че през зимата зеленчуците им излизат скъпо. Какво да се яде тогава, за да се намали лошият холестерол  и нивото му да се контролира?

Най-напред трябва да се избере маслото. За Аюрведа най-добро е маслиновото. Използва се и гхи – краве масло,  специално пречистено, което се използва и като лекарство. Маслото трябва и да се дозира внимателно:

  • дневно за Вата Дошата количеството е три лъжици
  • за Пита – една
  • също една и за Кафа.

При готвенето, дори и с растително масло,се избягва пърженото, тъй като при нагряването растителните масла губят полезните си свойства. Използват се за салати или печене или задушаване на слаб огън, най-вече на зеленчуци.

За понижаване на холестерола Аюрведа препоръчва зърнени култури, като особено срещу атеросклероза са полезни ечемикът,  киноа, ечемик, овесени ядки, просо. Полезни са също бобът, зеленият фасул, лещата, различните видове зеле / бяло,червено, карфиол, броколи/, артишок, листни салати, круши, ябълки. За активиране на апетита и храносмилането се препоръчват джинджифил, чесън, люта чушка.

Аюрведа методи и билки при висок холестерол

Методите на Аюрведа за снижаване и контрол на холестерола включват различни процедури и билки, както и лесно достъпни средства за практикуване вкъщи.

За да се намали холестеролът, Аюрведа препоръчва гореща вода, като в чашата се прибавят и по лъжичка лимонов сок – пресен, и мед.  Пие се на гладно сутрин. Това помага на тялото да се пречисти, като намалява излишната мазнина и с това способства за намаляването на холестерола в кръвта. Друг лесен вариант е всеки ден да се яде чесън – между две и три скилидки чесън.

За да могат холестеролните плаки да се разтварят по-лесно и холестеролът да намалее, се препоръчва смес от джинджифил и чесън с прибавен липов чай. Това лекарство срещу висок холестерол трябва да се приема 20 минути преди да започне храненето. Полезно е също така всеки ден да се пие кориандър с топла вода – по лъжичка на чаша. Кориандърът е добър диуретик и спомага за отмиването на част от излишния холестерол през бъбреците. Положителните резултати се появяват до месец.

Благоприятни са и физическите активности – танци, плуване, аеробика, фитнес, разходки сред природата. Много полезни срещу висок холестерол са и заниманията с йога, като от позите се прилагат ардхаматсиандрасана, шалабхасана, падмасана, ваджрасана, ваджрасана. Практикува се и медитацията в лотос.

Дървесната кора арджуна, стрита на прах, разтваря холестерола в коронарната артерия и снижава риска от сърдечен пристъп. Тя обичайно се използва при появата на сърдечно-съдови проблеми. Друго традиционно лекарство в Индия срещу висок холестерол е гугул със съдържащите се в него гугулстерони. Ефективно се използва и люцерна, която изчиства претоварените с холестерол артерии. Може да се приема като чай или на сок, или на прясна салата.

Хората обаче трябва да са наясно, че точни рецепти дава само аюрведа лекарят след прецизна диагностика на Дошата, общото състояние, отчитане на евентуални болести и т.н. Рецептите, както и лечението, са строго индивидуални и не могат да се прилагат от различни хора.

Билки при висок холестерол | Ayurvedasofia.bgКакво подсказва за повишен холестерол?

Има различни симптоми, които могат да подсказват за висок холестерол. Ако се появят, е необходимо да се направят изследвания за холестеролните нива.

Сред признаците са острите гръдни болки с чувство за задушаване.  Свързано е със стесняването на коронарните артерии поради наслоени по стените им холестеролните плаки и предизвикан исхемичен пристъп. Стягането в гърдите може да е съпроводено от тежест и болки в главата.

Заради втвърдени и блокирани съдове, болките може да са във врата или в горната зона на стомаха. Друг симптом е появата на мрежа от малки кръвоизливи и съсиреци по краката, предизвикани от спукване на капиляри по кожата.

Показателно също са и жълтите петна по кожата и около очите. Названието им е ксантоми и в основата им отново е високият холестерол. Той се натрупва в сухожилията и различни телесни части и предизвиква мехурите с жълтеникав цвят.

Болките в краката също може да са симптом на висок холестерол – напрежението в стеснените артерии на краката предизвиква дискомфорт при физическо натоварване. Поради ограничената циркулация на кръв и доставката на кислород, може да се получи лесна уморяемост.

Затруднено дишане се получава и при палпитациите. При тях ударите на сърцето са неравномерни и с непривични движения –  като че ли се пропуска удар, а следващият е по-силен. Причината отново е стеснени от холестерола артерии. За холестерола има и някои фактори, които повишават риска от високи нива. Това са заседналият живот и наднорменото тегло; възрастта – хората над 50 са по-предразположени към това заболяване;   тютюнопушене и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *