Как да се грижим за тялото, лицето и косата според аюрведа?

07.02.2019

За да поддържамев добро здраве своето тяло и ум, трябва да прилагаме комплексна и цялостна грижа.
Аюрведичната медицина предлага богато разнообразие от процедури и билкови продукти, които не само ни лекуват ефикасно,но го правят и по приятен начин.

 

Тази древна холистична наука обръща сериозно внимание на кожата на лицето, тъй като нейното състояние пряко насочва към здравословното състояние на човека.
Косата,неизменно свързана с определението ни за красота,също е важна, като трябва да знаем, че тя е красива, когато е здрава.

Какви общи грижи да полагаме за своето тяло?

Една много приятна процедура, с която да се погрижим добре за своето телесно здраве, е Абянгам (Abhyangam).
Тя е част от системата Панчакарма (Panchakarma) – лечебна терапия, спомагаща за освобождаване на организма от различни токсини, свободни радикали и тежки метали.

При Абянгам се извършва цялостен масаж на тялото, като се използват различни видове билково олио: кокосово, сусамово, синапено и др.

 

За общо подобряване на здравословното състояние помагат и много лечебни аюрведични продукти.
Например Chyavanaprasam има силно въздействие върху укрепването на здраветои добрия тонус на тялото; за обновяване на тъканите и постигане наподмладяващ ефектможем да се доверим на Rajatha Bhasmam Capsule, а особено подходящ за укрепване на мускулитее Ajaswagandhadi Leham.

Аюрведа е помислила и за лечението на различни видове рани чрез Jathyadi Kera Tailam.

Доброто зрение също е от съществено значение за общото ни здраве, така че за подобряването му можем да се насочим към Thriphaladi Tailam.
Здравият вид на нашата кожа може да се постигне чрез лечебния сапун Nalpamaradi Soap.

Както вече споменахме, за аюрведа е важно не само тялото, но и ума.
За успокояване на съня и справяне с безсъниетое полезен Brahmee Tailam. Manasamithra Vatakamса билкови таблетки, коитовъздействатбалансиращо на ума;паметтаможемда подсилимчрез Brahma Rasayanam.

 

Какво ни съветва Аюрведа относно кожата на лицето?

Древната медицинска наукаобръща особено внимание на кожата, тъй като тя се счита за огледало на нашето здравословно състояние.

Аюрведа предлага разнообразни билкови смеси, чрез които може да се подобри състоянието на кожата на лицето – те помагат за възстановяването на естествения цвят и увеличават свежестта.

Сред билките, оказващи благотворен ефект върху кожата, са куркума, сандалово дърво, шафран, ушера, сарива и манджита.
Те могат да влияят на редица кожни проблеми,като мазна и суха кожа, акне, тъмни петна и тъмни кръгове, екземи,повишена пигментация.

За лечение на кожни проблеми се прилагат масажи и маски за лице– масажите водят до изчистване на кожната повърхност и подобряване на кръвообращението в съответната зона, а маските имат подмладяващо и регенериращо действие.

Например аюрведичните продукти Kunkumadi Tailam и Nalpamaradi Kera Tailam се използват за масаж с олио, при който се подобрява общият вид на кожата.

Eladi Churnamе маска, която се приготвя с кисело мляко, кокосово олио или розова вода и се прилага при повишена пигментация.
За лечение на акне се използва Tiktakam Kwatham, а за белези – Vranaropana Tailam.
В аюрведа е помислено и за слънчевите изгаряния по лицето, при коитоподходящият продукт е Satadutha Ghritham.

 

Как косата ни да бъде здрава и красива?

Аюрведа предоставя множествопродукти и процедури за подобряване на здравето и красотата на косата.
Например за подпомагане на естествения растеж помагат билки и хранителни добавки като правал, амала и бригарадж.

За ускоряване на растежа на косатасе използват продукти, приготвени в олио.
Някои видове олио допринасят за поддържането на естествения блясък.
Косопадът, които обикновено е причинен от различнизаболявания на кожата на скалпа, пърхот, дерматит, екземи или псориазис,също може да бъде повлиян чрез аюрведични продукти.

Една от процедурите със силен ефект е измиването на косата със специална отвара, приготвена от трифала, която може да се определи като най-добрия естествен шампоан.
Маските за коса също влияят благотворно, като например приготвената с къна помага за поддържане на цвета на косъма.

При проблеми с косопад се ползва Traiphala Ghritam, а за спиране на този тревожен процес е подходящ и Nilibringadi Kera Tailam.
Пърхот и различни проблемисъс скалпа се лекуват с Ayyappalakera Tailam и Dhurdhurapatradi Kera Tailam.
За справяне с преждевременното побеляване на косата се прибягва доMahatiktam Kwatham и Kayyanyadi Tailam.

 

Споменатите процедури и продукти са само част от всички начини, по които аюрведа може да помогне за подобряване на здравето на тялото, лицето, косата и ума.
Ако искате да разрешите здравословните си проблемипо ефективен и същевременно приятен начин, не се колебайте да се докоснете до мъдростта на древната индийска наука!

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *