Кръвотечение от носа, уринарния тракт, ануса и влагалището без причина

11.02.2019

От какво може да е кръвотечението от носа

 

Понякога човекполучава кръвотечения, без да знае причината. Тези състояния не са отделна болест, а сочат, че в организма се развиват болестни процеси.

Често срещано е потичането на кръв от носа – случвало се е поне веднъж на над половината от хората. Статистиката сочи, че опасно е било състоянието при 10 процента от случаите. Кървенето може да е през ноздрите напред и тогава е предно, или към глътката и тогава се говори за задно кръвотечение от носа. Кръвта може да навлезе в слъзните канали и да потече от очите. Може също така да не е от носната кухина, а да е изкашляна.

Разбира се, кръвотеченията от носа все пак имат причина, даже и да не е очевидна за нас. Може да са инцидентни от смяна на налягането например при гмуркане или алпинизъм, дълго стоене на слънце, изсушен въздух и т.н. Но може и да е от проблеми с кръвоносната система, стара травма, синузит, тумор, високо кръвно, инфекции, анемия, сърдечна недостатъчност, чернодробно заболяване и много други.

 

И при предно, и при задно кървене пострадалият трябва да седне с глава, леко наведена напред. Не бива да ляга, за да не се рискува задавяне. Спирането става с непрестанно притискане на ноздрите с палеца и показалеца за около 5 минути, може и тампониране, като дишането е през устата. Би могло да се използва и студена кърпа като компрес. Ако кървенето не спре, се търси лекарски консулт. За лечението се прилагат кръвоспиращи средства, почистване за оглед с риноскоп на носната кухина и определяне на мястото на кървене и вземане на мерки за трайно решение на проблема.

 

Кръвотечения от долните телесни отвори

 

При кървене от ануса ярко червената кръв може да е смесена с изпражненията, да ги покрива като с ленти или да е разположена петнисто.

кръвотечение

Може и да не се забелязва в изпражненията, а по тоалетната хартия. Смесването насочва към сериозен проблем с дебелото черво и по-точно карцином.

 

Кървенето от ануса може да е съпроводено от вдигане на температура, отпадналост, коремни болки, болезненост при изхождане, изпражненията да са със слуз и др. То може да е заради хемороиди, анални фисури, стомашночревен кръвоизлив, колит, язви, проблеми на дебелото черво като например полипи, различни злокачествени образувания и т.н. Може да бъде предизвикано и от инфекции и паразити, или от странични ефекти при медикаментозна употреба.

 

Ако налягането и хемоглобинът са спаднали, а пулсът е учестен, това говори за силен кръвоизлив, при който може да се наложи кръвопреливане. Лечението може да бъде с кръвоспиращи средства, ендоскопия и тампониране. При по-тежките случаи се налага операция.
Вагиналното кървене, което не е свързано с менструацията, може да е предизвикано от различни здравни проблеми. Сред тях са тумори на плацентата, на маточната шийка, яйчни кисти, миома, хормонални проблеми, влагалищни възпаления, извънматочна бременност, отлепяне на плацентата и др. Може и да е инцидентен проблем, за който причината не е  във вътрешно заболяване – такъв е например случаят с груб секс.

 

Лечението е според откритото заболяване. При тазово възпаление например, миома на матката, полепи и др., се прилага медикаментозно лечение с различна продължителност. Операция е необходима при извънматочна бременност, органични кисти, и др.

 

Кръвотечението от уринарния тракт пък понякога може е толкова слабо, че кръвта в урината да се забелязва caмo c миĸpocĸoп. Когато кръвта е по-голямо количество и е видима, оцветяването на урината може да е различно – от розово до наситено до тъмночервено със съсиреци. Πpичинитe зa това кървене може да са навсякъде по ypинapния тpaĸт – бъбреците, каналите към пиĸoчния мexyp, самия мехур или при ypeтpaтa. Може например да става дума за камъни в бъбреците или в мехура, проблем с простатата,прием на лекарства като аспирин, също и рак.

 

Тестовете за изследване са ултразвук, клетъчни анализи на урината, светлинно-оптичен преглед на пикочния мехур и др., според което се назначава и лечението. Така например при камъни в бъбреците може да се приложи разбиване с ултразвук; при инфекции се изписват медикаменти, при запушванията може да се наложи операция.

 

Лечение с Аюрведа

 

Аюрведа възприема организма като цялостна система и затова лечението е комплексно – чрез храната, с пречистване от токсини, подбрани части от йога. Използват се билки, много от които могат да се прилагат и като подправки,  и масла, извлечени от различни растения.

кръвотечение

Целта е не просто да стихнат дадените симптоми, а да се възстанови цялостната дейност на организма така, както го е създала природата – саморегулиращ се и самодостатъчен механизъм. Това става чрез възстановяване в оптимална степeн на функциите на трите енергии в тялото, чрез които се осъществяват всички процеси в него. Тези сили, наречени Доши, са Вата за движенията на материята в тялото, Пита, за трансформациите и Кафа – за течностите. Те са в определено съотношение, зададено на всеки по неповторим начин при раждането му.

 

Излизането на която и да е Доша от този баланс обикновено провокира и останалите към нарушение на хармонията и от там появата на различни заболявания. По принцип кръвотеченията се свързват с горещата Пита, която трябва да се балансира. Всичко, което усилва Пита, улеснява кървенето – престой в силно затоплено помещение или на директна слънчева светлина, тежко физическо натоварване, прекалено пикантна, солена или кисела храна, дехидратация, недохранване и т.н. Също така кървенето може да е предизвикано от треска и обратно – то да предизвика треска.

 

Но тъй като организмът е обща система, в основата на кървенето може да са и Вата, и Пита. В тези случаи Аюрведаразличава цвят на кръвта и място на кръвотечението. При усилена Вата кръвта е тъмна, разредена и се пени, изсъхва бързо, течението обикновено е от пикочния канал или ануса. При Пита кървенето, кръвта е лилаво-черна, може да протече и от долните, и от горните отвори на тялото.Кафа кръвотечението е мазно, бледо, често със слуз, по принцип е от носа, устата, ушите, носа.

 

Използват се стягащи, кръвоспиращи билки като куркума, стипца, сок от алое, шафран, манжища, трифала. За Кафа има една особеност – използват се загряващи подправки като трикату, джинджифил, и др., за да се премахват блокажите от слуз в съдовете, които възпрепятстват движението на кръвта и често водят до разкъсвания на фините проводи в кръвоносната система.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *