Как Аюрведа повдига статуса на имунитета?

12.02.2019

С приближаването на зимата се увеличават и болните от вирусни, грипни и респираторни заболявания. Всяка година в рамките само на няколко седмици почти всеки, който е в обкръжението ви (а често и вие) се разболява и е неспособен да стане от леглото.

Знаете ли защо толкова силно ни влияят всички тези грипни щамове и толкова лесно ни повалят? Защото не умеем да се грижим за тялото си и не знаем как да повдигнем статуса на имунитета си.

А можем лесно да се предпазим от заболяванията и особено от ужасния грип, ако поддържаме имунната си система силна и здрава, следвайки няколкото прости и лесни за изпълнение съвети, които ни дава древната холистична система Аюрведа.

 

Имунната система и Аюрведа – разбиране и холистичен подход

Според Аюрведа силата на тялото, с която предотвратява заболяванията или с която оказва съпротива на вече развито заболяване се нарича имунитет. Ако имунната система е достатъчно силна, тя има способността да потисне вируса, който бързо става латентен и неспособен да създаде огнища, които да доведат до сериозни последици като познатите ни до болка вирусни и грипни състояния.

Силният имунитет или силната резистентност към болестите в Аюрведа се нарича ojas (защита). Когато тялото има силна защита, то притежава тайс (интелигентност), благодарение на която клетките в организма комуникират помежду си и могат лесно да открият болестотворните бактерии и микроорганизми и да ги унищожат.

Когато тази природна интелигентност на клетките отслабне заради запушване на каналите поради увреждане или натрупана ама, ojas започва да отслабва, а заедно с нея отслабва и имунната система.

10 + 1 начина за поддържане на силна имунна система според Аюрведа

Поддържайте храносмилателния огън (агни) силен

 

Храносмилателния огън (agni) е от изключително голямо значение за вашето здраве, тъй като имунитетът е силно повлиян от силата на агни, т. е. от способността на организма да смила и обработва хранителните вещества. Ако агни е нарушен, това засяга метаболизма и отслабва имунната реакция срещу заболяванията. Казано още по-ясно… имунитета силно отслабва.

Когато се храните с храни, които вредят на вашия храносмилателен огън, това води до образуване на ама (токсини), които както вече споменахме пречат на интелигентността на клетките да комуникират помежду си и да се справят сами с болестта.

Как да повишите храносмилателния огън с Аюрведа?

Яжте „интелигентни” и лесно смилаеми храни

 

„Интелигентните” храни са пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и леки млечни продукти. Аюрведа ги нарича „интелигентни”, тъй като имат способността да пробуждат интелигентността на клетките в организма и да засилват ojas.

Консумацията на биологично отглеждани храни е най-доброто решение за засилване на агни, тъй като тези храни не съдържат нищо вредно и са пълни с минерали и витамини. За „интелигентни” храни Аюрведа смята още вегетарианските протеини като панир (домашно сирене), млякото, лещата, граха и други храни с цели, малки зрънца.

Използвайте подправки, подсилващи имунната система

 

Гответе храната по начин, който не нарушава естествения ѝ интелект. Например, ако при приготвянето на варени зеленчуци, зърнени култури или бобови растения добивате подходящите подправки, храната ще се превърне по-бързо в ojas.

Подправките не само подобряват вкуса на храната, но и са йогавай. Това означава, че поддържат храносмилането и помагат на хранителните вещества по-лесно да достигнат до клетките на тялото.

Различните подправки носят различни ползи за имунната система, но Аюрведа препоръчва използването на куркума, която има имуноповдигащ ефект, тъй като детоксикира и подобрява интелигентността на клетките, кимион – защото изгаря ама и черен пипер – защото има свойството да прочиства каналите така, че ojas да може да достигне до всички клетки и тъкани на тялото.

Яжте „имунна” храна

 

Всички сладки, сочни плодове като ябълки, круши, праскови, манго, ананас, сливи повишават имунитета, защото бързо се трансформират в ojas.

Ябълките са силно препоръчвани от Аюрведа за повдигане на имунитета, защото съдържат антиоксиданти и фибри, които прочистват червата. Сокът от нар и семена от нар също са много ефективни за повишаване на имунитета, тъй като подобряват храносмилането.

Зелените зеленчуци като зеле, спанак, броколи, карфиол също са „имунни” храни, тъй като съдържат желязо, калций и други полезни вещества и същевременно са мощни антиоксиданти.

Консумацията на култури като ечемик и киноа увеличават имунитета, тъй като съдържат много фибри, които пречистват червата.

И накрая, но в никакъв случай не и на последно място поставяме маслото гхи и млякото, които в Аюрведа традицията се считат за едни от най-мощните „имунни” храни.

Гхи е най-лесно смилаемата мазнина, която съдържа полезни мазнини и е страхотен бустер за имунитета. И млякото и гхи трябва да бъдат напълно органични и без добавки, като при консумация на мляко Аюрведа препоръчва да се добавя и щипка кардамон, за да се улесни разграждането му в организма.

Детоксикирайте организма

Според Аюрведа, натрупването на ама в организма е сред основните причини за отслабване на имунната система и развитието на заболяванията. Има много начини и техники за пречистване на организма от натрупаните токсини, така че лесно можете да се спрете на някоя програма за детокс, която ще ви помогне да се справите с токсините и да подготвите организма си за приближаващата зима.

Правете йога и медитирайте

Според проведени редица проучвания, практикуването на йога и медитация влияят положително върху имунитета. Основата полза и от йогата, и от медитацията са, че намаляват стреса, който оказва се е сред основните причини за отслабване на имунната система.

Добавете употребата на билки

Аюрведичната медицина използва много голям набор от лечебни билки, които повишават имунитета. Сред най-ефективните билки можем да посочим женшен, ехинацея, джинджифил, гинко билоба, амла, корен от астрагал, листа от маслини и други.

Редовната употреба на лечебни билки (в това число и чесън) ще повдигне статуса на имунитета ви и ще ви предпази от появата на заболявания. Много от билките имат свойството да поддържат високия брой на белите кръвни клетки, други пък действат като адаптогени, като помагат за поддържането на органите на тялото.

Практикувайте Пранаяма

Ние, западните хора често подценяваме силата на дишането, тъй като смятаме, че това е естествен процес и го правим от първия миг на раждането си. Има обаче огромна разлика дали просто ще вдишаме и издишаме или ще практикуваме дълбоко йогийско дишане (Пранаяма).

Защо Пранаяма е толкова полезна за повишаване на имунитета?

Пранаяма е древен йогийски и аюрведичен способ, чрез който праничната енергия се пренасочва през дъха. Казано по-друг начин, дълбокото йогийско дишане пречиства и укрепва физическото тяло и успокоява и изчиства ума, а всичко това води към повдигане статуса на имунитета.

Яжте по едно и също време

 

Редовните хранения по едно и също време дават на тялото необходимото му време да смели и усвои храната и да изхвърли това, което не му е необходимо. Освен това организмът се „научава” кога ще е следващото аюрведа храненеи не складира запаси, а храносмила всичко правилно.

Яжте подходящото количество

 

Много важно за имунната система и Аюрведа е да се храните, без да преяждате. Затова се опитайте да не се храните, докато едва си поемате дъх. В момента, в който усетите, че се засищате, спрете да се храните, за да могат храносмилателните органи да си свършат работата нормално и без натоварване.

Ако се храните докато всичко, което сте поставили в чинията или на масата приключи, това ще затрудни храносмилателните процеси и в тялото ви ще започне да се натрупва ама.

Избирайте да се храните с храни, които са полезни за вашата доша

 

Не е вярно, че можете да се храните с всякаква храна, стига тя да е прясна и добра. Ако искате да сте здрави и да имате добър имунитет, разберете каква е вашата доша и се хранете с храни и продукти, които са подходящи за вас.

Ако не можете да се справите сами, лесно можете да разберете коя е доминиращата ви доша, ако посетите някой Аюрведа център, където ще извършат прецизна диагностика на вашето тяло и ще определят коя е вашата доша.

Осигурете си достатъчно сън

 

Най-вероятно чувате често, че добрият сън е полезен за здравето… и това си е напълно вярно. А когато става дума за имунната система и Аюрведа препоръчва поне 8 часа сън.

Затова се опитайте не само да си осигурите достатъчно сън, но и да си лягате и ставате по едно и също време, за да дадете време на имунните клетки да могат да се регенерират правилно.

 

Намалете алкохола, рафинираните храни и преработените храни

 

Алкохолът може да увреди подвижността на белите кръвни клетки или да се комбинира с червените кръвни клетки образувайки т. нар. „утаяване на кръвта”, което кара червените кръвни клетки да се слепват и да стесняват кръвоносните съдове, което пък от своя страна намалява притока на кислород към жизненоважни органи.

Рафинираните и преработените храни също са много вредни не само за имунната система, но и за здравето на всеки един орган в тялото. Те са сред основните виновници за затлъстяването, за натрупване на токсини в организма и за появата на различни заболявания.

10 + 1. Движете се повече

 

Дали ще правите редовно упражнения, дали ще ходите повече пеш, ще тичате, карате колело или просто няма да ползвате асансьор, няма никакво значение. Важното е да си осигурявате необходимото раздвижване, което ще ви осигури не само една много по-добра физическа форма и ще ви върне самочувствието, но и ще повдигне статуса на имунитета ви.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *