Какво представлява Аюрведа стилът на живот?

07.09.2018

Чувствали ли сте се някога изтощени, неудовлетворени, гневни и неспособни да се зарадвате на нищо? Имало ли е моменти, в които не разбирате защо въпреки всичките усилия, които полагате за здравето си се разболявате? Имате ли чувството, че сте „спрели” на едно място и тъпчете, и тъпчете, без да можете да направите и крачка, а светът около вас се променя с бясна скорост?

Знаете ли защо се чувствате така?

Защото от начина, по който преминава ежедневието ви зависят както здравето, така и качеството ви на живот. Това, което правите всеки един ден от живота си укрепва или отслабва тялото ви.

Всяко едно от решенията, които взимате, храната, с която се храните, отношението ви към хората и природата, които ви заобикалят – всичко това определя стилът ви на живот.

Ако не се чувствате добре в кожата си, ако имате усещането, че животът ви се изплъзва, най-вероятно имате нужда от промяна в стила си на живот, а Аюрведа може да ви помогне да се справите.

Какво представлява Аюрведа стилът на живот?

Знаете, че Аюрведа е наука за живота. Като такава тя приема, че човешкият живот е тясно свързан с природата. Да живееш в симбиоза с природата означава да бъдеш в хармония и със собственото си тяло и конституция, да останеш верен на себе си, на своята собствена природа, на своя умствен, физически и психически потенциал.

Казано по друг начин, да възприемеш Аюрведа стил на живот означава да живееш в хармония с природата, балансирайки вътрешната си природа и адаптирайки я към променящия се свят.

Лесна ли е промяната на стила на живот?

Промяна към Аюрведа стил | Ayurvedasofia.bgАко очаквате да отговорим положително, ще сгрешите. Няма нито бързо и лесно решение, нито магическо копче, което да натиснете и от утре да живеете по съвсем друг начин.

Защото стилът на живот се формира от много фактори. Той е съвкупност от навиците, които сте придобили от семейството си, от средата, в която сте израснали, дори от климата и гените, които сте наследили от предците си. Промяната идва бавно, трудно и с много усилия.

Ако сте готови да промените ежедневните си навици, следвайки аюрведичните принципи за здравословен и хармоничен стил на живот, ето как можете да положите основите на промяната.

Според Аюрведа, ежедневният ритъм на живот ни привежда в хармония с ритъма на природата. Той помага да се настрои биологичният ни часовник и да се създаде ефективен енергиен обмен между външния свят и човешкото тяло. Това осигурява баланс между външната и вътрешната среда, подобрява качеството на физиологичните процеси, генерира самочувствие, щастие и спокойствие.

За да промените стила си на живот е необходима ежедневна практика и немалко усилия, за да преодолеете инерцията, която сте създали с небалансирания си начин на живот. За да се справите, не бива да променяте навиците си рязко. Работете ден за ден и след време ще установите, че тялото ви постепенно се приспособява към естествения ритъм и тази нова ежедневна рутина ви е приятна.

Общи аюрведични принципи за ежедневен ритъм на живот

6.00 часа – събуждане

Според Аюрведа, най-доброто време за събуждане е в ранните часове на утрото – между 1.00 и 2.00 часа сутринта. Това време се нарича Brahma-muhurta и според древната индийска наука е времето, в което се създава най-чистата хармония, а душата се събужда. Ако разбира се, този час на събуждане е невъзможен за вас, то следващият най-подходящ час е 6.00.

От 6.00 до 7.00 часа – приготвяне на сутрешния тоалет

Това включва:

 • изплакване на лицето със студена вода и леко масажиране;
 • изплакване на устата и почистване на езика;
 • измиване на зъбите;
 • изпиване на една чаша топла вода (водата стимулира стомаха и бъбреците и подпомага работата на червата);
 • изпразване на червата;
 • взимане на душ.

От 7.00 до 8.00 часа – духовна практика и физически упражнения

Добре е да започнете деня с медитация, мантри или слушане на релаксираща музика.

Физическите упражнения са според вашите желания, но трябва да бъдат изпълнявани всяка сутрин.

8.00 часа – закуска

Закуската трябва да е лека и със сладък вкус, който да ви осигури положителни емоции през целия ден.

От 8.00 до 12.00 часа – работа

Най-доброто време да изпълнявате служебните си задължения е от 8.00 до 17.00 часа.

От 12 до 14.00 часа – обяд

Обядът е най-обилното хранене за деня. Старайте се да се храните с питателна храна, която да ви достави нужната енергия.

14.00 – 17.00 часа – работа

17.00 – 20.00 часа – тренировки, комуникация с близките, време за хобита

Това лично време ви е необходимо, за да се отърсите от работния ден и да възстановите баланса вътре в себе си.

19.00 часа – вечеря

Като обем, вечерята трябва да е малко повече от закуската и доста по-малко от обяда. Добре е да избягвате тежките храни или храните с наситени аромати.

0т 20.00 до 21.00 часа – време за семейството, за хобита и за релакс

21.00 часа – подготовка за сън

Вземете си душ, за да отмиете негативните емоции, измийте си зъбите. Отделете малко време за медитация.

22.00 часа – сън

Идеалният възстановителен сън е от 22.00 до 24.00 часа. През този интервал нервната система се възстановява най-активно. Ако си легнете по-късно, то тогава нервната система не може да се възстанови напълно, а само частично, а това нарушава биологичния ритъм.

Аюрведа принципи за живот | Ayurvedasofia.bg

Хранителен режим

Според Аюрведа правилното хранене стои в основата на здравето на тялото, ума и духа. За всеки тип конституция изискванията за храна са различни, затова ако не знаете вашия тип доша е добре преди да промените начина си на хранене да се допитате до Аюрведа специалисти, които да определят вашата конституция.

И тук трябва да следвате правилото да не променяте рязко и из основи хранителните си навици. Създайте си нови хранителни навици бавно и постепенно, защото в крайна сметка стилът на живот на Аюрведа се състои в това правилното хранене да стане ваша естествена норма на живот.

 

Аюрведа принципи за здравословно хранене

7.00 – 8.00 часа – закуска

Вече споменахме, че закуската е първото и най-важно хранене за деня и трябва да има сладък вкус.

Оптималната Аюрведа закуска може да включва:

 • млечни продукти (сирене, масло, извара, кисело мляко, заквасена сметана);
 • пресни плодове и сокове (през лятото) и сушени плодове (през зимата);
 • ядки;
 • овесена каша;
 • мед, конфитюр.

12.00 – 14.00 часа – обяд

Като най-обилното хранене за деня, обядът може да включва:

 • салати от пресни зеленчуци;
 • варени или задушени зеленчуци;
 • зърнени и бобови култури;
 • млечни продукти;
 • месо също може да се хапва, но умерено и не всеки ден;
 • сладкиши. Ако обичате да хапвате сладки и не можете да устоите на изкушението, на обяд можете да хапнете нещо сладичко, стига да не прекалявате.

18.00 – 19.00 часа – вечеря

Вечерята трябва да е скромна и да включва:

*задушени зеленчуци;

*ядки;

*овесена каша.

Около 21.00 часа – чаша мляко

Един час след вечерята и преди лягане е добре да пиете по една чаша натурално прясно мляко, с ½ лъжичка ghee (разтопено) и с щипка джинджифил, куркума, индийско орехче или канела според вкуса си.

Освен тези основни принципи на хранене, трябва да не забравяте следното:

  • не приемайте храна, ако не изпитвате глад. Гладът няма нищо общо с апетита. Не сте ли гладни, пропуснете и не се насилвайте.
  • времето, в което приемате храна трябва да съответства на ежедневния ви хранителен режим. Затова се старайте да се храните винаги по едно и също време.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *