Нарушена функция на тънките черва

03.09.2018

Причини и симптоми

Тънкото черво е част от храносмилателния канал на човека. Представлява дълга тръба, която е нагъната, започваща от пилора на стомаха и стигаща до сфинктерния мускул при границата с дебелото черво. Основното храносмилане на веществата, които не са преработени в стомаха и тяхната последваща адсорбция до по-нискомолекулни вещества и минерални соли се извършва в тънкото черво.

В началните отдели на този орган се намират изводните канали на черния дроб и панкреаса (два от най-големите жлези в организма), като също така там се отделя секрет от множество микроскопични жлези, намиращи се в подлигавичния слой на органа.

Тънкото черво се намира в централната част на коремната кухина, като то е нагънато силно. Средната му дължина при жените е 7.1 м, а при мъжете 6.9м. Този размер може да варира в големи граници. Средният му диаметър е 2.5 – 3 см, като най-широката му част е при дванадесетопръстника. Тънкото черво се състои от три части (дванадесетопръстник, празно черво и хълбочно черво).

Нарушения на функциите на тънките черва се наблюдават при хора от всякаква възраст. При малките деца се срещат патологии, тъй като храносмилателната система не е напълно развита. При възрастните пък стресът, недохранване и надекватна физическа активност са факторите за възникване на нарушения.

Нарушената функция на тънките черва води до нарушения и при други системи на тялото. Като цяло болестите засягащи този орган се делят на няколко вида – вродени, функционални, туморни, възпалителни.

Вродените заболявания се диагностицират през първите години от живота, докато туморите се наблюдават при хора в по-напреднала възраст. Симптоми, индикиращи болести на тънките черва са болки в корема, дискомфорт след хранене, усещане за тежест, повръщане, диария. Други причини за появата на такива нарушения могат да бъдат тютюнопушенето (особено на гладно), операция, травма, инфекция, прекаляване с мазни и пикантни храни, хроничен стрес, употреба на алкохол и медикаменти.

Ентеритът е чревно заболяване, което възниква в резултат на възпаление на тънките черва. Причинява се от вируси или бактерии, паразити, приети с храна и напитки. Настъпват възпаление и подуване на лигавицата в резлутат на развъждането им и освобождаването на токсини.

Усложнения, които могат да възникнат при това заболяване са диария, лактозна непоносимост, раздразнени черва и други. Язвата на дванадесетопръстника е друго неприятно заболяване, което се дължи основно на напрежение и стрес. Симптомите са киселини, запек, повръщане и т.н. заболеваемостта при мъжете е по-голяма.

При патологично разширени тънки черва се наблюдава вродено или придобито разширяване на лумена, което затруднява движението на червата, както и нормалното придвижване на храната, което причинява болка и усещане за тежест в стомаха. Причините за непроходимост на тънките черва са поради нарушено кръвообръщение в областта на червата; заради временно нарушаване на перисталтиката или вследствие на препятствия по пътя на движение на съдържимото в червата. Симптоми на тази обструкция са внезапна и силна болка в корема без видима причина. Болката е спазматична, като постепенно се превръща в постоянна. Понякога се наблюдава повръщане.

Функциите на тънките черва са свързани с едно от основните понятия в Аюрведа – Агни. Това е храносмилателният огън, от който на практика зависи цялостното здравословно състояние на човека. Неговата функция е разграждането на храната, за да може организмът да усвои веществата, които са полезни, и да подхрани клетките.

От само себе си се разбира, че това е жизнено важно за съществуването и дейността на тъканите и органите, на тялото. Нарушенията в дейността на Агни, част от която вършат тънките черва, водят до объркване и дисбаланс на дошите – Кафа, Пита и Вата, чрез които се извършват всички процеси в тялото. Това нарушено енергийно равновесие вреди цялостно на организма, включително и на Агни, и на тънките черва, като разстройва функциите им. Нещо повече – за Аюрведа нарушенията при Агни са в основата на всички болести.

Според дошовите характеристики и отклонения, има различни типове нарушения на функциите на тънките черва. Различни са и реакциите на организма. Ако в тънките черва има лоша абсорбация тип Вата, се получават газове и подуване; езикът се напуква; теглото силно намалява; възможна е появата на хемороиди и артрит, сърцебиене, нарушен сън. Редуват се също така периоди на воднисти и сухи изпражнения. В психологически план са характерни тревожността и депресивните състояния.

Симптомите при тип Пита са за възпаления, изпитва се парене в червата, може да се получи язва на лигавицата, има риск от анемия. В емоционален план са характерни раздразнителността и гневът.

При Капха тип в корема се появява тъпа болка и чувство за тежест, затруднено дишане, поява на отоци. Има риск от диабет. В изпражненията се появява слуз.

Аюрведа билки за тънките черва | Ayurvedasofia.bgХраносмилателен огън и правилно хранене

Много хора сами допринасят за отклоненията при храносмилателния им огън – не само чрез неподходящи за Дошата им храни и техните съчетания, но и с начина, по който се хранят. Аюрведа храненето и съответно храносмилането, е основен жизнен процес, за него тялото трябва да е в спокойно положение и обстановка.

Не бива да се храним, докато вървим, шофираме, гледаме новините или мач по телевизията, работим на компютъра и т.н. За Аюрведа храненето е ритуал, свещенодействие, защото чрез храната човек приема от енергията на природата и така поддържа живота си.

Трябва да се храним седнали, без други занимания, съзнанието да е насочено към вкусовете и ароматите. Така човек усеща кога се е наситил и се избягва претоварването с преяждане.

Може преди хранене Агни да се активира с изяждането на парче джинджифил със сол и няколко капки от пресен лимон. С това слюнчените жлези ще се активират за произвеждането на ензими, а хранителните вещества ще се усвояват по-лесно.

За Агни е вредно пиенето на напитки по време на хранене – вода, сокове, мляко, защото те потушават силата му. Също така е вредно и пиенето на студени напитки от хладилника – ¬ често смесването им с поетата топла храна, предизвиква спазми.

А водата, която Аюрведа препоръчва да е поне 2 литра, разпределени през деня, е добре да бъде топла. По-хладка храна, но не и направо от хладилника, може да се приема при дисбаланс на Пита, която трябва да се успокои, същото важи и за напитките на достатъчни интервали между храненията.

За Пита са подходящи мляко, розова вода, сок от манго. За Вата се препоръчват сокове от ягоди, кайсии, грейпфрут, бадемово мляко и др.  

Сред соковете, полезни за Кафа, са тези от ананас, ябълки, сини сливи, моркови. Важно е и времето на хранене. Агни следва активността на Слънцето и когато то е най-интензивно – на обед, тогава храносмилателният огън е най-силен и може да поеме повече и по-тежка храна. Затова обядът трябва да е основно ядене през деня, а закуската и вечерята да са по-леки.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *