Висока температура – лечение в Аюрведа клиник София

27.08.2018

Вдигането на температура – борба с отровите

Високата телесна температура е състояние, при което телесната температура се повишава над границите, които са приети за нормални стойности 36,5 – 37°С. Покачването на температурата предизвиква усещания за студ, треперене, главоболие, болка в ухото, треска, кашлица, диария, гадене, повръщане, подуване и отичане на тъкани, увеличаване на мускулния тонус.

Различни фактори оказват влияние върху телесната температура, както и процеси като храненето, физическата активност, дали се намираме на открито или на закрито, прием на медикаменти, емоционално състояние и други.

Обикновено телесната температура се покачва, когато е налице инфекция в тялото. По принцип нормалната температура предоставя благоприятни условия за устойчивост на повечето патогенни организми. Когато тя се повиши, това е реакция на организма, която унищожава по естествен път растежа на болестотворните агенти. Показател за наличието на такива е повишена температура над 37,2 °С. За лека температура се приемат стойности между 37,2 – 38,3°С, за повишена между 38,4-39,7°С, а за висока над 39,8 °С.

Причините за повишаването на телесната температура са различни, като варират от простуда до сериозни заболявания, например менингит. Температурата се покачва при бебета, когато им никнат зъбите, след ваксини, при възпалителни и автоимунни заболявания, както и при някои видове рак.

Телесната температура може да се покачи поради:

 • паразитни и инфекциозни заболявания (херпес зостер)
 • туберкулоза
 • грип
 • розеола
 • дребна шарка
 • варицела
 • скарлатина
 • Лаймска болест
 • бактериално хранително отравяне
 • салмонелозен ентерит
 • вирусен хепатит
 • бактериална чревна инфекция и т.н.

Други причини за покачване на температурата са:

 • болести на дихателната система (пневмония, остър бронхит, ларингит, фарингит, грип)
 • болести на нервната система (менингит)
 • болести на пикочо-половата система (инфекции на уринарен тракт, бъбречна инфекция, възпалителни болести на женски тазови органи, абсцес на бъбреци и т.н.)
 • болести на храносмилателната система (остър апендицит, болест на Крон, остър панкреатит, перитонит и .н.)
 • болести на костно-мускулната система (ревматоиден артрит, остеомиелит и т.н.); болести на органите на кръвообръщението (ревматизъм, когао е засегнато сърцето)
 • бременност и раждане (послеродов сепсис)
 • болести на кожата и подкожната тъкан (кожен абсцес, слънчево изгаряне);
 • болести на ухото (инфекция, външен отит, възпаление на средно ухо и т.н.); някои новообразувания (болест на Ходжкин).

Когато високата телесна температура не спада повече от 48 часа е наложителна лекарска помощ, тъй като независимо, че високата температура има защитна функция за организма, тя е опасна, особено за децата, тъй като може да доведе до фебрилен гърч.

Вдигането на температура е показател, че в тялото е започнал болестен процес и то се бори с него. Свалянето й може да стане по механичен път, независимо от лечението на болестта – например със студени компреси на челото и стомаха, които отнемат температурата.

Принцип на Аюрведа обаче е цялостният подход и обикновено билките и комбинациите им, които са за бързо сваляне на температурата, въздействат и срещу причините за заболяването.

Блестите и възпаленията може  да са предизвикани от микроорганизми гъбички, бактерии, вируси. Може обаче да са причинени и от Ама. Това е слузеста, тежка, студена субстанция, образувана от натрупани в тялото токсини. Те се получават при лошо храносмилане заради слаб или нерегулиран храносмилателен огън.

Когато храната не се разгражда оптимално, в храносмилателния тракт започва гниене на хранителни остатъци, които престояват там. Така се отделят отрови, които преминават в кръвта заедно с полезните вещества и тя ги разнася по тялото. Натрупването им през годините образува Ама, която като лепило запушва различни фини канали за потоците на трите биологични енергии и ги блокира.

Организмът изпада в криза, при която температурата се вдига, а той се стреми да се освободи от блокиращите токсини. На местата на блокажите започват възпаления, а стопираните потоци на Дошите нарушават функциите на организма, за които Дошите "са си разпределили" да отговарят.

Водещ за образуването на Ама е храносмилателният огън, така че балансирането му, съответно балансирането на енергията Пита, която отговаря за него, е задължителна част от лечението.

Самият огън Агни обаче може да бъде потиснат и заради отклонения при другите две доши. Кафа например може да натрупа слуз в стомаха, която да премине в тънките черва и да блокира храносмилателните възможности. Вата може да повлияе на храносмилателните процеси в тънките черва. На всичко това диагностиката трябва да даде точна картина, за да се назначи лечението.

Аюрведа при висока температура | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечение при болести с висока температура

Аюрведа има разнообразни начини за лечение на заболявания с трескавост и висока температура. Най-напред се определя дали състоянието е предизвикано от Ама или други причинители.

Има множество билки и подправки с противовъзпалителен и антибиотичен ефект срещу бактерии и вируси. Противомикробно действие например имат джинджифилът,  свещеният босилек, куркумата и много други. Виданга пък освен срещу бактериални инфекции, се използва дори срещу паразити – глисти и тении.

Дали заболяването е заради Ама, може да се съди по езика – тогава той е с плътна плака. Разбира се, има и други симптоми – отслабнала сила на тялото, намален апетит, загуба на вкус, лош дъх, миризма на тялото и урината, лесна уморяемост и т.н.

Когато причина за заболяването е Ама, са необходими билки за подобряване на  храносмилането. Особено ефективна е комбинацията между джинджифил, черен пипер и дълъг черен пипер, наричана Трикату. Освен ефекта за храносмилане, тя има още много въздействия, едно от които е загряващото, а изпотяването сваля температурата. Това трябва да е съпроводено с лека постна храна, да се избягва мазното.

От значения са и вкусовете, чиито характеристики се свързват с комбиниране на свойства на петте елемента във Вселената. Не се препоръчват киселите и солените вкусове, които включват в характеристиката си влага и топлина и могат да усилят треската и температурата. Сладкото е със същия ефект.

Намаляването на Ама и температурата става с билки с лютив или горчив вкус. Освен другите им ефекти, те засилват метаболизма. Въздействието на стипчивото е смесено. Свързващия му елемент може да способства за задържането на Ама в тъканите. Той обаче може да се използва лечебно при мембрани, увредени от инфекции, причинени от Ама. Така стипчивото, при правилна комбинация и последователност с горчивото и лютивото, може да е полезно за лечението при трескави заболявания с температура.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *