Дискова херния

09.08.2018

Дисковата херния и енергийният баланс

Дисковата херния(известна още като дископатия) е състояние, което засяга гръбначния стълб, при което настъпва разкъсване на външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове, което води до деформация на меката централна част (пулпата) и навлизането й в гръбначномозъчния канал, водещо до притискане на структурите, които се намират в него.

Дископатията може да се получи във всеки диск на гръбначния стълб, но най-често се наблюдава цервикална (шийна) и лумбална (в областта на кръста) дископатия. Лумбалната дискова херния обикновено причинява болка в единия (по-рядко в двата крака), както и в кръста. Този вид дископатия е 15 пъти по-често срещана от шийната.

Обикновено дископатиите възникват в резултат на износване на дисковете, предимно поради тежък физически труд, както и вдигане на тежко, вдигане на тежести и клякания. Възможно е притискане на нервните коренчета, което да предизвика неврологични симптоми като промени в двигателната дейност и чувствителността. 

Дисковата херния обикновено засяга хората между 30 и 50 годишна възраст. Тя може да се дължи на напреднала възраст, травми, отравяния, болести на костно-мускулната система, болести на съединителната тъкан, генетични фактори, тютюнопушене, перманентен тежък физически труд, резки движения.

Симптомите на лумбалната дискова херния включват:

  • загуба на контрол при уриниране и дефекация
  • силна болка в кръста
  • сексуални смущения
  • спазми в мускулите
  • болка при кашляне и смях
  • болка
  • концентрирана в областта на седалището
  • стъпалото и крака
  • изтръпване и безчувственост на крака и стъпалото
  • слабост или атрофия на мускулите на крака (при по-късни етапи от развитието на зоболяването) и други.

Симптомите на цервикалната дискова херния включват шийна болка, слабост на мускулите на ръката, спазъм на шийните мускули, болка, концентрирана в рамото, предмишницата, а по-рядко и в китката, гръдния кош и пръстите, засилване на болката при обръщане и накланяне на главата.

Ако дисковата херния е в много напреднал стадий симптомите могат да включват пареза (нарушения в походката), разтройства в тазова област, намалена сетивност на долни крайници и тялото.

При по-тежки случаи е възможна хоспитализация, като лечението включва перорални и инжекционни противовъзпалителни средства (нестероидни) или лечение с кортикостериоди. Много рядко лечението на дискова херния изисква оперативна намеса. Този метод се прилага единствено, ако всички други методи не са дали никакъв ефект, както и ако фрагмент от разкъсания диск е заседнал в гръбначния канал.

За Аюрведа движенията при човека се осъществяват въз основа на Вата енергията. Това включва от преноса на хранителни вещества до клетките чрез кръвообръщението, през дишането, мисловния и емоционален поток, нервните импулси, мигането и т.н., до движението на крайниците и на цялото тяло. Чрез Вата се проявяват дори и несъзнателните движения като тиковете, защото "владее" мозъка и нервната система.

Така другите две Доши – Кафа и Пита, без Вата не биха могли да се проявят като движение на енергийни потоци. Затова и блокажите на движенията – като при дисковата херния – също се отнасят най-вече към Вата.

Пряко с болките в гърба се свързва един от подвидовете на тази Доша – Апана Вата, който е в долната част на стомаха и в краката.  Дисбалансите обаче по принцип не са само при една Доша – те са съчетани, като могат да бъдат предизвикани както от Вата, която е най-лабилна, така и от Кафа, и от Пита.

В комплекс, тези енергийни дисбаланси водят до цялостни увреждания. Така е и при дисковата херния. В основата й обикновено е силна амортизация на междупрешлените дискове, получана от нарушен енергиен баланс. При това износване външният пръстен на диска се е разкъсал или се е напукал, пихтиестото ядро на диска е излязло и е започнало да притиска нерв. Това води до силните остри болки и обездвижването.

За амортизацията на диска обаче роля може да има "водната" Кафа – за намаляване на течността в пихтиестото ядро. Ако пък "горещата" Пита се усили много, тя може на места да прегори фини енергийни и да блокира и Вата, и Кафа.

Натрупването на енергийните баланси е сложно и диагнозата трябва да се направи от квалифициран аюрведа лекар. Той ще назначи правилното лечение за балансирането и на трите Доши, за да може организмът да възстанови пълноценните си функции и оптималното си здравословно състояние.   

Аюрведа терапии дискова херния | Ayurvedasofia.bgАюрведа терапии при дискова херния

Като съществена част в лечението на дискова херния Аюрведа включва различни масажи и въздействия с оздравителни масла и билки. Най-общо казано, механичните влияния стимулират различни енергийни центрове, а маслата и билките имат противовъзпалетелен ефект, успокояват нервите и болката, спомагат за отделяне на токсини от тялото.

Освен това се подобрява  кръвоснабдяването и се подхранват тъканите – в случая междупрешленните дискове, което способства за възстановяването им; мускулите се отпускат и релаксират, спазмите и сковаността изчезват, тялото се освобождава за движения без болка. Има както специализирани аюрведа въздействия върху конкретните заболели места, така и общоактивиращи за организма, които усилват защитните му сили и функции на саморегулираща се система.

Марма терапията например способства за цялостното стабилизиране на тялото, емоциите и съзнанието, с нея могат да се балансират и трите Доши, освобождават се енергийните канали, засилва се имунитетът. Подходяща е не само за болки във врата и гърба като при дисковата херния, но и за цялостно лечение на различните болести. Това е така, защото се въздейства върху марма точките – енергийни центрове в тялото, които "разпореждат" движението на жизнената сила.

За дискова херния в шийната област в областта на врата и раменете се прилагат Маня Васти и Грива Питчу, като процедурите са по около 40 минути на ден, а пациентът е в легнало положение. Точното време и колко дни ще продължи терапията, определя аюрведа докторът.

При Маня Васти на мястото се поставя "кладенче", направено от тесто и в него на тънка струя се сипва лечебното олио. При Грива Питчу маслото се нанася чрез напоен компрес.

За кръста се прилага Кати Питчу и Кати Васти, които са като споменатите процедури в шийната област, само че на кръста.

Терапиите се съчетават с подходящо хранене, съобразно типа Доша и дошовите отклонения, които трябва да се балансират за връщане на енергийното равновесие, прочистване на тялото от отровите, йога, дневен режим на дейностите.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *