Какво е прана енергията и как да я използвате?

14.08.2023

Древната наука за живота Аюрведа приема човека като единно органично цяло между тяло, ум, дух, които трябва да бъдат в хармония помежду си и с Вселената.

Нарушаването на равновесието помежду им води до заболяване или дискомфорт. 

Казано с други думи, единствено постигането на баланса вътре в нас и с околния свят е успешният начин да бъде възстановено нашето здраве.

Какво е прана енергията и как да я използвате?

Какво представлява прана – концепция и прочити

Прана е енергията, която създава живот. Това е жизнената сила на човешкото тяло, на неговия ум, дух и сърце. Състоянието на прана определя здравословното състояние на човек. Прана е в непрекъснато движение в нашия организъм.

Древното учение Аюрведа казва, че определената жизнена енергия на тялото протича по пътища, които се наричат нади или меридиани

Но какво е прана?

Индийската медицина прилага прана терапията като начин за възстановяване на нашето здраве и това на другите. Жизнената енергия е съществена част от лечебния процес и начин за ускоряване постигането на баланс в организма.

Прана е достъпен метод и за съвременния човек, защото тази практика се предава през хилядолетията от учител на ученик.

Чрез зареждане с прана се постига така важната хармония на тялото и на психиката, които с подходящите практики се зареждат енергийно.

На този принцип действа т. нар. енергийно самолечение, т. е. способността на организма да  може да се лекува сам.

Алтернативната медицина, каквато е и индийското аюрведично лечение, винаги търси първо причинителя на заболяването. 

Ето защо нетрадиционните системи на възстановяване, които са в основата и на Аюрведа, включват терапии за подпомагане на организма да възстанови своята имунна система.

По този начин жизнената сила може да върне баланса в тялото не само на физическо ниво, но също така психическо и емоционално ниво.

Аюрведа лечителите казват, че физическото страдание, което се проявява под формата на болести, е резултат на дисхармонията на енергиите вътре в нас.

С помощта на прана практики се цели именно връщане на равновесието между заложените в нас жизнени енергии.

Прана може да се прилага и с превантивна цел, за да се съхрани доброто здраве на физическото тяло, да се поддържа стабилна и здрава имунната ни система.

Това е постижимо е благодарение на лечебни практики, които са съхранени през хилядолетната история на индийската наука Аюрведа.

Какво е прана енергията и как да я използвате?

Източници на жизнена енергия или прана

Аюрведа приема, че петте основни елемента  – вода, огън, земя, въздух и етер, изграждат Вселената. Трите типа доши Вата, Питта и Кафа пък са в основите енергии, които притежава всеки един човек в различно съотношение.

Именно тук се крият причините за индивидуалните характеристики на всеки един от нас и на неговия жизнен път, заложен още от неговото раждане.

Дисхармонията на уникалното енергийно поле може да разклати здравословното състояние на човек.

Например, Питта се свързва основно с метаболизма в организма, докато Кафа отговаря за имунната система, а Вата се свързва със здравето на сърцето и с  кръвообращението.   

За да възстанови своя баланс и енергийно поле човек може да почерпи от собствените си сили. Наред с това източниците на жизнените сили са пряко свързани със заобикалящия ни свят. Един от основните енергийни генератори за Вселената и човека е слънцето.

Слънчевата светлина е източник на т. нар. чиста прана. Другите основни източници на жизнени сили за човека са земята и въздуха. А водата съдържа в себе си натрупаните енергии от въздуха, слънчевата светлина и земята. Докато растенията прибавят към това и енергията на самата вода.

Именно тези естествени “батерии” на жизнени сили зареждат човешките същества. Хората черпят енергия и от храната, която приемат.

Неслучайно индийската кухня е сред най-богатите в света на вкусове и аромати, а лечебните растения са в основата на възстановителните терапии.

Според Аюрведа лечителите човешките същества помежду си обменят прана, но в повечето случаи това е неосъзнат процес.

Жизнената енергия може да бъде усетена с дланите и пръстите на ръцете, когато сетивата на човек са обострени. Освен това тя може да бъде предадена от човек на човек с лечебна цел.

Важността на жизнената енергия се осъзнава все повече, въпреки че я винаги е съществувала в човешкото битие.

В масовия случай е неосъзната или съществува интуитивно усещане за прана, но мъдростта на древните учения се осмисля от съвременното поколение и навлиза все по-осмислено в нашето ежедневие.

Какво е прана енергията и как да я използвате?

Видове и цветове прана

Прана енергията може да бъде от различен вид, освен това са познати няколко основни цвята, които се свързват с характерни жизнени сили.

Аюрведа лечителите свързват всеки цвят с характерни особености и прана терапия.

Червена прана

Този вид енергия се асоциира с топлината и с активирането на човешкото тяло. Червената прана е свързана със стимулиране на енергията в организма. 

Оранжева прана 

Това е цветът на пречистването и като огъня на изгаряне на ненужното. Оранжевата прана обаче се свързва и с разрушителните сили. 

Жълта прана 

Самият цвят е близък до слънчевата светлина, но жълтата прана определя началото, инициирането на събитията и с тяхното затвърдяване.

Зелена прана 

Това е цветът на земята и растенията. Зеленото се отнася към детоксикацията и към чистотата. Тази прана има отношение към живителната сила, която носи природата около нас.

Синя прана

Праната на успокоението и на дишането. Живителната сила е в дезинфекцията и гъвкавостта на организма.

Виолетова прана

Смята се, че тази прана има отношение към регенерацията на организма. Във виолетова жизнена сила се крие комбинация между няколко основни цвята, които имат свойството да пречистват и зареждат тялото с тонус. Освен това с нея се свързва духовната енергия, която е божествена и изключително мощна.

Златна прана  

Подобна енергия е духовен мост и е в контакт с етера. Най-близко тя е до силата на виолетовата прана като е нейно продължение на свързването на човек с духовното.

Ролята на прана в аюрведичната диагностика

В Аюрведичната диагностика прана енергията се установява с дланите на ръцете. Човек може да усети собственото си биополе или то да бъде установено от съответния лечител.

Аюрведичните лекари споделят, че нарушената енергия се усеща на енергийно поле, дори цветовото й изражение е променено. По този начин се диагностицират зоните по тялото, където съществува здравословен проблем.

Лечителите извличат с ръцете си негативната енергия и я разграждат в съд с вода. Целта на това лечение с прана е лошата енергия да не може да навреди на цялостното енергийното поле, което огражда човешкия организъм.

На мястото, което се пречиства, се въвежда здрава енергия. Произходът на прана е обкръжаващата ни Вселена.

Индийските лечители използват за енергийно лечение различните цветове прана при определени заболявания или с цел да се ускори съответната оздравителна терапия.

Енергийното прана лечение може да помогне при възпалителни процеси, неврози, рани по тялото и т. н.

Обикновено то е част от цялостна система от лечебни практики, които комбинират комплексно възстановяване на енергия и баланс в организма. 

Лечение с прана и пранаяма

Лечението с прана може да се прилага паралелно с друг вид оздравителни терапии. Прана в аюрведичната диагностика е холистичен подход за лечение, при които се пречиства физическото тяло и енергийните полета на човека. 

Пранаяма от своя страна са вид дихателни практики. Те имат за цел да подобрят и увеличат качеството и количеството на праната в нашия организъм. Редовното практикуване на техниките за правилно дишане водят до изчистване на енергийните полета, до отблокиране на каналите, по които тече нашата жизнена сила.

Всичко това укрепва тялото и духа, кара човек да се чувства тонизиран и енергичен.  Пранаяма превръща хората във физически и духовно силни, защото отваря положителните енергии и се възстановява хармонията между тяло, дух и ум. Тези практики се наричат дихателни и са разпространени в йога дишане за начинаещи.

Защо прана енергията има важно значение за човешкото здраве?

Дисхармонията в тялото се проявява като болести и нездравословни състояния. Тя е показател за нарушената енергия на живота.

Липсата на баланс изисква регулиране на енергийните полета в нас. От своя страна това е обръщане към себе си, което носи не само физическа, но и духовна промяна.

В това се крият чудесата на лечението с прана.

Как да използваме прана енергията в живота си?

Хармонията, която е начин за усъвършенстване на човека, изисква да сме в мир в себе си и с околния свят. Прапа енергията може да ни помогне превантивно да не губим баланса.

Поредица от рутини и лечебни практики, познати от хилядолетия в аюрведа по този начин помагат да държим тялото и духа си в добра кондиция. 

Къде в България може да потърсим консулт и лечение на основата на прана енергията?

В столицата от години работи Аюрведа клиник София. Там се извършват целия цикъл от лечебни практики от диагностика до специализирани терапии на тялото и духа, характерни за аюрведичната медицина. 

Методите се прилагат от обучени в древните индийски традиции специалисти, които ни показват как да прилагаме жизнената енергия, която да ни помага да живеем природосъобразно и хармонично. 

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *