Какво е рефлексотерапия на стъпалата и как действа?

11.12.2023

В Древна Индия практикуването на Аюрведа с рефлексология датира от векове. А през XX век, д-р Уилям Фицджералд и Юнис Ингам допринасят за осъвременяването на зоновата терапия и рефлексологията, които се използват и до днес. 

Какво представлява рефлексотерапията – история и принципи 

Рефлексотерапията е холистичен лечебен метод, датиращ и приложим от древността. В същността си методът представлява външно притискане на определени точки в дадени части на тялото с цел енергийно и физическо стимулиране на определен орган в човешкото тяло.

Как работи рефлексотерапията на стъпалата: разбиране на връзката между краката и тялото 

За да разберем как точно работи масаж рефлексотерапия на дадени точки на стъпалата, е необходимо да разберем основните принципи и как и къде те биват прилагани.

Какво е рефлексотерапия на стъпалата и как действа?

Рефлексотерапията  не е хаотично масажиране по ходилата, а добре премерен физически натиск в определени рефлексни зони. 

Ако погледнем схема на краката през погледа на рефлексологията, то те са “разграфени” на зони и енергийни точки.

Тези зони са съответстващи на органи, системи или определени точки в тялото и включват:

 • Пръсти: при натиск върху пръстите, можем да повлияем на глава, синуси  и други части от тялото.
 • Горна част на ходилото: Белите дробове и сърцето са рефлектирани в тази част на крака.
 • Свод: При неразположение в храносмилателната система и по-точно в органи като стомаха и червата.
 • Пета: Tазът и по-конкретно половите органи и кръстът се повлияват през ходилата и петата.

Основните принципи, на които се уповава древната лечебна практика, са енергията, холистичният  подход и отговорът на стимули: 

 • Енергиен поток: Съществува вярването, че жизнената енергия се движи вътре в тялото ни по специфични “пътища” или меридиани. Чрез упражняване на натиск върху точките на краката, енергийният поток може да се отблокира или стимулира.
 • Холистичен подход: Тук, както и в Аюрведа, човекът се приема като една съвкупна цялост. Целта е постигането на баланс и хармония в тялото, като работим върху съответни дисбалансирани части на тялото.
 • Реактивност на стимули: Упражняването на натиск върху рефлексна точка е последвано от реакция на нервната система, което пробужда релакса и възстановяването на клетки и тъкани в тялото

Техники за рефлексотерапия на краката: точки на натиск и масаж

Вече разгледахме основните вътрешни органи и системи, съответстващи на определени части от крака. Сега е време да се запознаем и със специфични техники и похвати за постигане на лечението.

Движения с палци

Това е най-разпространената техника за масаж на ходилата. Практикуващият лечител или лекар използва палците си, за да приложи здрав и ритмичен натиск на необходимите рефлекси зони на тялото. 

Тази техника за масаж на ходилата често се използва в начален етап, още когато бива изследвано общото състояние на пациента и последвалото необходимо таргетиране на органите в дисбаланс.

Какво е рефлексотерапия на стъпалата и как действа?

Движения с пръсти и цяла длан

Подобно на  предната методика, практикуващият  използва  дланите си, но тук включваме останалите пръсти и дланта. С помощта на пръсти, кокалчета и длан напасването към съответната проблемна точка и нейното третиране бива по-прецизно и съобразено с нуждите на пациента.

Уреди

Тук могат да спадат дървени или гумени топки, ролери или специално създадени инструменти с цел прилагане необходимия натиск (често на трудно третиращи се зони) на избрана рефлексна точка

Рефлексолозите адаптират своите техники въз основа на индивидуалните нужди, като вземат предвид фактори като:

 • чувствителност;
 • специфични здравословни проблеми;
 • предпочитания на клиента и други.

Целта е да се осигури релаксиращо и терапевтично изживяване, като същевременно се насочват към рефлексните точки за насърчаване на баланса и благосъстоянието в цялото тяло.

Ползи от процедурата на рефлексотерапията 

Много хора, които са изпитали този метод на масаж на тялото, изразяват цялостно подобрение в усещането си за здраве след практиката. Широко признато е, че процедурата рефлексотерапия на ходилата има способността да влияе на вътрешните органи и да облекчава както физическия дискомфорт, така и емоционалния стрес, като допринася за по-добро общо състояние. 

Какво е рефлексотерапия на стъпалата и как действа?

Пациентите приписват допълнителни положителни резултати на метода    рефлексотерапия на стъпала, като например:

 •  облекчение на болки в костите и гръбнака и подобрение при артрит;
 •  засилване на имунитета; 
 •  регулиране на енергийния запас в тялото и органите; 
 •  подобрение при проблеми с храносмилането
 •  по-бързо излекуване при общо неразположение и инфекции;
 •  регулиране на хормоналния баланс; 
 •  подобрение при репродуктивни проблеми;
 •  облекчение и лечение на синусите; 
 •  метод използван и в борбата с рака;
 •  регулиране на стресовите нива в организма.

Какво казва науката: изследвания  и доказателства 

Както стана ясно, рефлексотерапията не е новооткрита практика, а напротив. Това обаче не значи, че всичко е напълно известно и няма какво повече да научим или подобрим. Затова изследванията в сферата продължават и днес. Има какво още да разберем, но има и голяма част от вече известни ни трудове по темата.

Според някои изследвания, рефлексотерапията е добър асистент в облекчаването на силна и консистентна болка  при мигрени, болки в кръста и гърба, дисменорея (силно болезнена менструация) и тн. 

Интересно е да споменем, че проучвания сочат, че нивата на стресовите хормони след рефлексотерапия с цел регулиране на нивата на стрес в организма биват значително занижени. 

При лечението на рак е доказано, че такъв тип холистичен подход спомага за справянето  с болката, гаденето, безпокойството и тревогата. 

И не на последно място, съществуват изследвания, според които има благоприятно влияние върху бременността и раждането, както и съпътстващите ги симптоми при прилагане на разглеждания до момента холистичен метод.

Също така съществува и теория, която гласи, че рефлексологията стимулира секрецията на ендорфини в тялото – първи сигнал за справянето с болката на психическо и физическо ниво.

Въпреки че има обещаващи доказателства, предполагащи потенциалните ползи от рефлексотерапията, необходими са допълнителни добре проектирани, контролирани проучвания, за да се разберат по-добре нейните механизми на действие, ефикасността при специфични състояния и дългосрочните ефекти.

Както при всяка допълнителна терапия, нека не забравяме, че консултацията със здравни специалисти е от решаващо значение за информирани решения относно включването на рефлексотерапията във вашия или нечий друг уелнес режим.

В България Аюрведа практиките са по-разпространени  в големите градове, а що се отнася до рефлексотерапия, София е мястото, където  тя е най- разпространена.

Истински лечебен точков масаж на ходилата можете да получите от специалистите в Аюрведа клиник София

Заключение

Вече разгледахме сложната практика за масаж на стъпалата. Това е холистична терапия, дълбоко вкоренена в древните лечебни традиции. 

Рефлексологията обаче включва прилагане на целенасочен натиск не само върху определени точки на стъпалата, а и на други части от тялото –  на ушите и на ръцете, за които се смята, че съответстват на различни органи и телесни системи.

По същество рефлексологията на краката предлага холистичен подход към цялостно подобряване на процесите в организма, като признава взаимосвързаността на системите на тялото. 

Въпреки, че значимостта и ползата от тази практика е подкрепена значително във времето, продължаващото научно изследване ще изясни допълнително неговата ефикасност, механизми и роля в различни здравни практики.

Както става ясно и от световната история, практикуването на рефлексотерапия  датира от древните цивилизации и в наши дни е призната терапевтична практика в съвременния свят. 

Разбирането на рефлексологията на краката включва разпознаване на рефлексните зони за масаж на краката и основните принципи, наблягащи на енергийния поток, холистичния баланс и способностите на тялото за самолечение.

 Снимки:pexels.com; lechenieotiztoka.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *