Какво е Широ абхянга масаж?

27.09.2019

Широдхара /Shirodhara/ е невероятна терапия за тялото от древната естествена медицинска система Аюрведа. Широдхара има дълбоко въздействие върху нервната система. Лчението директно и веднага успокоява, отпуска и има прочистващ ефект върху ума и нервите.

Какво е Широдхара?

Това е древна аюрведична терапия. Топло масло се излива в непрекъснат поток на челото, където нервите са силно концентрирани. Натискът на маслото върху челото създава вибрация. То насища скалпа и прониква в нервната система.

Нежното налягане и успокояващата топлина на маслото позволяват на тялото, ума и нервната система да изпитат пълно състояние на покой, подобно на медитация.

Как Широдхара действа?

Според Аюрведа, Широдхара е полезна за Вата и Пита доши. Когато е извън равновесие, Вата доша се проявява в страх, несигурност, притеснение, натрапчиви мисли. Извън баланс Пита доша се проявява в гняв, раздразнителност, безсилие, сомообвинение.

В списанието на Аюрведическия институт „Аюрведа днес“ практикуващият Аюрведа Ед Данахер обяснява как Широдхара влияе върху стреса.

Според Аюрведа стресът е състояние на дисбаланс на прана ваю, садака пита и тарпака кафа. Широдхара възстановява функционалната цялост между тези три доши подтипа и по този начин спомага за облекчаване на стреса.

Според това изследване  нежното налягане на маслото, падащо върху челото, играе роля за предизвикване на покой.

При процедурата на Широдхара се създава особено налягане и вибрации над челото. Вибрацията се усилва от кухия синус, намиращ се в челната кост. След това вибрацията се предава навътре през  цереброспиналната течност (CSF). Тази вибрация заедно може да активира функциите на таламуса и основната част на  мозъка, който след това привежда количеството на серотонин и катехоламин до нормалния етап, предизвиквайки сън.

В съвременните учебници по физиология се обяснява, че натискът оказва влияние върху импулсната проводимост чрез тактилни и терморецептори. Ако се приложи продължително налягане върху нерв, импулсната проводимост е в прекъснато състояние и част от тялото може да премине в покой. При терапията на Дхара, продължителното и непрекъснато налягане, дължащо се на изливането на лечебната течност, може да причини спокойствие на ума и да предизвика естествен сън.

За кого е предназначена и защо?

Широдхара се използва за лечение на дисбалансирана нервна система. Може да помогне за облекчаване на тревожност, стрес, умора и хипертония, напрежение, страх, главоболие и депресия, регулира настроението и дава усещане за удоволствие и релакс.

Широдхара може да помогне и при посттравматично стресово разстройство, безсъние и разстройство на съня при работа на смени.

Часова разлика

Ако често летите, ежедневният ви режим на сън и бодърстване не е в синхрон и при всички положения страдате от часовата разлика. Тогава „shirodhara“ може да ви помогне да премахнете натрупаната умора. Пътувайте с масло Vata или Bhringaraj и го нанасяйте върху главата си преди лягане. Може и да  инвестирате в преносимо устройство „shirodhara“.

Хипертония

Масла за Широ Абхянга терапияШиродхара е ефектен при понижаване на кръвното налягане, подобрява, яснотата, спокойствието и имунитета. Широдхара насърчава дълбоката релаксация, облекчава умората, подновява и обновява тялото и ума, както и балансира енергийното ниво.

Ако имате нужда от почивка, процесът ще ви ги осигури. Ако сте добре отпочинали, процесът ще проясни  яснота възприятията ви, ще обнови енергията ви, давайки ви младежки облик. Широдхара облекчава стреса, безпокойството и прекомерното премисляне, дава пълна релаксация, като след  медитация. Това естествено средство подмладява лицето и омекотява тревожните линии.

Кой НЕ трябва да ползва Широдхара?

Shirodhara е подходящ за всяка доша, но има някои противопоказания.
Shirodhara НЕ трябва да се прави на жени в третия триместър на бременността.

На хора с обрив или слънчево изгаряне по челото или скалпа. При мозъчен тумор, скорошно нараняване на шията, ожулвания или порязвания по главата, треска/втрисане, остро заболяване, гадене, повръщане, силна слабост, изтощение, припадък или спонтанно изпотяване. Ако имате отвращение към маслото, Широдхара също не е за вас.

Как най-добре да се прави Широдхара?

Пазeте тишина

Никаква музика не трябва да се пуска по време на shirodhara, мобилните телефони да бъдат изключени, да няма прекъсвания и разговори. Всеки шум ще наруши процеса на изключване от външни влияния и преживяването на желания релакс на ума.

Температурата в стаята да е приятна

В по-хладен климат и през по-хладните сезони на годината стаята по време на сеанс трябва да бъде затоплена. Главата ще бъде мокра от маслото, така че е много важно температурата да е подходящо топла по време на процеса.

Vata телата могат да бъдат допълнително затопляни с няколко одеяла. Дори през топлите месеци на годината  имайте под ръка одеяло за човека, който е податлив на студ или има лошо кръвообращение.

Изберете подходяща течност

Маслото Широдхара трябва да бъде внимателно подбрано според човека и климата.  За препорочитане са „Banyan Botanicals“– сертифицирани био масла за широдхара. Тази три-дошична смес включва пет аюрведични билки със сусамово и слънчогледово масло.

Сусамът се нагрява и е добър за Вата доша

Слънчогледовото масло охлажда и облагодетелства Пита доша. Двете често се смесват. Внимавайте с кокосовото масло, защото то има охлаждащо действие  и може да прични студ на тялото. Не трябва да се използва при хора с Вата дисбаланс или на дота доминиращо лице. За хора с Пита-дисбаланс може да се използва през горещите летни месеци,  или да се смеси с масла, които имат загряващо действие върху тялото.

Как да се подготвим за Широдхара сеанс?

Подготовка за Широ Абхянга масажКогато насрочвате час за Широдхара, имайте предвид, че може да се нуждаете от допълнителна почивка след сеанса. Широдхара очиства ума и сетивата. Използвайте това време и след лечението избягвайте ненужното натоварване. Избягвайте също така големи тълпи (концерти, ресторанти, барове, големи събирания) и прекарайте останалата част от деня на спокойствие. Това е вашето време за умствена почивка.

Преди сеанса хапнете нещо леко. Широдхара има ефект върху храносмилателната система и пълен стомах не се препоръчва. Косата ви ще бъде обляна с масло. Облечете се подходящо и удобно. Носете стара риза, нещо, което нямате против да намазните.

Препоръчва се да оставите маслото в косата си поне няколко часа след лечението – най-добре  за една нощ. Пригответе нещо, с което да покриете главата си след лечението. Ако времето е прохладно, ветровито или студено, носете стара топла шапка, която нямате нищо против да намажете с масло. Можете също да покриете главата и косата си със стар шал или кърпа при по-топло време. Пластмасова шапка за душ също може да свърши работа.

Съвети за след Широдхара

Най-лесният начин да премахнете маслото от косата си, е да добавите шампоан в косата, преди да я намокрите с вода. Шампоанът ще неутрализира маслото и така по-лесно ще може да се изплакне. Поне няколко дни след сеанса избягвайте кофеин. Той създава дисхармония в организма, унищожава всички доши и ще има незабавен негативен ефект върху нервната ви система. Ако имате нужда от освежително питие, опитате сок или пресни плодове.

Насладете се на Китчари

Китчари е леко и вкусно ястие, което е силно питателно и също така лесно усвоимо. Насладете се на кичари след Широдхара, за да подпомогнете процеса на прочистване, което ще помогне и за поддържане баланса на дошите.

3 съвета за по-нататъшна грижа за себе си

Поддържайте правилна диета и начин на живот

  • Хранете се добре. Диета с високо съдържание на захар, кофеин и рафинирани продукти ще се отрази зле върху тялото и ума ви. Изберете пълнозърнести храни като ориз, овес и пълнозърнеста пшеница. Яжта пресни плодове за закуска и хапвайте зеленчуци всеки ден. Избягвайте кофеина.
  • Спазвайте редовен график на хранене и сън. Събуждайте се и заспивайте  с изгряването и залязването на слънцето.
  • Медитирайте – Медитацията е най-доброто почистващо средство за тялото и ума.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

1 Коментар

  1. Вили Савова

    Чудесно подбрана и подробна информация!

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *