Лечение на катаракта с Аюрведа

26.11.2019

Определение на заболяването

Катаракта в очите е гъста, мътна област, която се образува в лещата на окото. Ретината работи, като преобразува светлината, която постъпва през лещата, в сигнали. При това заболяване протеин се появява в окото и образува бучки, които пречат на лещата да изпраща ясни изображения към ретината, следователно не е в състояние да изпраща сигналите до зрителния нерв, който ги пренася до мозъка. Това заболяване се появява бавно с времето и след това в крайна сметка пречи на зрението ви.

Катаракта е често срещана при възрастни хора. Ако човек е над 60 и зрението е станало замъглено или замъглено, това може да се дължи на катаракта. При развитието на катаракта, свързана с възрастта,силата на лещата може да се увеличи, което да причини близогледство (късогледство). Катаракта обикновено прогресира бавно, за да доведе до загуба на зрението и е потенциално ослепителна, ако не се лекува. Обикновено засяга и двете очи, но едното око винаги е засегнато по-рано от другото.

Причини

Лещата на окото се състои главно от вода и протеини. Протеинът е подреден по специфичен начин, който поддържа лещата чиста и позволява на светлината да преминава през нея, за да фокусира ясен образ върху повърхността на ретината. С напредване на възрастта част от протеина се свързва заедно и започва да замъглява малка площ от лещата. Ето как се причинява катаракта, свързана с възрастта. С течение на времето катарактата може да стане по-плътна или замъглява повече от лещата, което прави по-трудно да се види. Трябва обаче да се отбележи, че катарактата не е растеж или тумор.

Има много причини за невъзрастна катаракта или вторична катаракта. Вторичната катаракта е резултат от подобни промени на протеина на лещата, което също води до зрително замъгляване или загуба на зрението. Това се дължи и на нараняване на окото, операция на очите за други очни състояния и излагане на йонизиращи, инфрачервени и ултравиолетови лъчения.

Симптоми

 • Замъглено зрение
 • Двойно виждане
 • Да видите цветовете по различен начин
 • Внезапни промени в предписването на очила
 • Симптомите на катаракта също включват проблемите по време на шофиране през нощта, например отблясъци от наближаващите фарове.
 • Проблеми със отблясъците или отражението през деня.
 • Двойно зрение в засегнатото око.

Има различни видове катаракта

 • Ядрената катарактае един от типовете катаракта, образуващи се в средата на лещата и причиняват ядрото да стане жълто или кафяво.
 • Корталната катарактае клиновидна катаракта, която се образува около краищата на ядрото.
 • Задната капсулна катарактасе образува по-бързо от другите два вида и засяга гърба на лещата.
 • Вродената катаракта, са видовете катаракта, които присъстват при раждането или формират през първата година на бебето, са по-редки от катарактата, свързана с възрастта.
 • Вторичната катарактасе причинява от болест или лекарства.
 • Радиационната катарактаможе да се образува, след като човек се подложи на радиационно лечение на рак.

Съвети за диета и начин на живот

За да коригира влошената вата, гхе е силно препоръчително при катаракта, особено при маха трифала гхи. Maha triphala ghee осигурява подхранване и укрепва нервите и другите тъкани на очната топка. За човек, страдащ от катаракта, е от изключително значение той да остане без запек. Следователно трифалата е добра при запек, както и полезна за зрението.

Препоръчват се краве масло, мляко, масло, ориз, пшеница, мунг дал, банан, мети, спанак, грозде, нар, ябълки и портокали. Страдащите от катаракта трябва да избягват остра, горчива, кисела и солена храна. Те трябва да избягват прекомерна топлина и излагане на слънце.

Аюрведично лечение на катаракта

В Аюрведа катарактата се наричатимира или линга наша. Влошената вата се счита за отговорна за появата на това заболяване. Когато лещата на окото загуби своята прозрачност, зрението се блокира. Едно от свойствата на вата е да изсушава нещата. Това състояние е известно като катаракта.

Ако започне в ранен етап, лечението на катаракта при аюрведае много ефективно. По време на аюрведичното лечение целта е да се намалят влошените телесни енергии и да се подхранват и укрепват нервите и тъканите на окото. Има различни билкови лекарства за лечение на катаракта в аюрведа като:

 • Maha triphala ghritaобикновено се предписва като лечение на катаракта в аюрведа. Triphala осигурява подхранване и укрепва нервите и другите тъкани на очната ябълка, докато ghee е балансиран влошената ваата.
 • Triphala choorna трябва да се вземе и да се добави към нея чаша с вода вечер. Покрийте и дръжте настрана за 12 часа. Използвайте този филтрат както за измиване на очите, така и за вътрешно приемане.
 • Chandrodaya vartiе външният препарат, използван за лечение на катаракта в аюрведа. Може да се прилага в очите. Тъй като има леко дразнещо естество, предизвиква сълзене в очите и подпомага кръвообращението.

Има малко домашни средства за излекуване на заболяването на очите на катаракта като:

Вземете 1 ч.л. трифла на прах с вряла вода по време на сън.

Смесете dhaniya 100 g, тъмен пипер 10 g, бадем 100 g, копър 1oog. Вземете 1 ч.л. с източване по време на сън. Може да се включи малко захар, ако не е диабетик.

Има различни методи или съвети за предотвратяване на катаракта като:

Добрихранителни източници на витамин Е, който включва слънчогледови семки, бадеми и спанак. Други проучвания показват антиоксидантни витамини като витамин С и храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, могат да намалят риска от катаракта.

Друг съвет за предотвратяване на катаракта е да носите защитни слънчеви очила, които блокират 100 процента от слънчевите UV лъчи, когато излизате на открито.

 • Бъдете последователни при очните си проверки.
 • Избягвайте директен контакт с токсични химикали, рентгенови лъчи, инфрачервени лъчи.
 • Спрете тютюнопушенето
 • Поддържайте здравословно тегло
 • Поддържайте диабет и други медицински състояния под контрол

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *