Лечение на кератит с Аюрведа

04.12.2019

 

Определение

Всяко възпаление на очната роговицата е известна като кератит. Концепцията произхожда от гръцката дума "κέρας- (керат)", която означава "рог" и "itis", което представлява класическата наставка в медицината за възпаление. Кератитът е често клинично състояние. Правилната първоначална диагноза и лечение са от решаващо значение при ограничаване на остатъчните увреждания и белези, оставени на роговицата, тъй като запазването на прозрачното й свойство е най-важно за възстановяването и поддържането на полезно зрение при всеки засегнат пациент.

Причини за кератит

Роговицата понякога е мишена на едно пряко патофизиологично състояние, други – компромисът е вторичен спрямо външно косвено събитие в сложната функционална анатомична триада между капаците, роговицата и слъзния филм.

Видове кератит

Има множество различни причини за кератит, които могат да се групират в три основни групи, включително инфекциозни, автоимунни / възпалителни, неопластични и травматични причини.

1. Инфекциозен кератит

Като важен компонент на анатомичната предна стена на окото, роговицата е структура, силно изложена и уязвима към външни патогени. Всяко разрушаване на роговичния епител, както се наблюдава понякога при синдрома на сухо око, тежък блефарит и наранявания, са в състояние да причинят нарушаване на епителната бариера, както се вижда при ожулвания на роговицата, след хирургични процедури или рогови чужди тела, които могат да предразположат към роговични инфекции. Понякога това е резултат от силно патогенни микроорганизми с висок афинитет към епителните клетки, тези, които могат да причинят пряко участие, както често се наблюдава при семейството на вируса на херпес.

2. Възпалителни – Автоимунен кератит (Не гнойни кератити)

Всяко състояние, което може да предизвика възпалителен отговор на роговицата, може да бъде класифицирано в тази група причини за кератит.

3. Неоплазия, свързана с възпалително засягане на роговицата

Всеки неопластичен процес в лимбалната област и заобикалящата го конюнктива може индиректно да се разпростре до роговицата и да предизвика възпалителна реакция, това обикновено не се разглежда при диференциалната диагноза на кератит и е може би най-рядката и по-малко подозрителна причина за възпаление на роговицата и крайниците..

4. Травматичен кератит

В тази група можем да разгледаме травма от пряко тъпо нараняване с вторична абразия на роговицата и оток на роговицата или хирургично нараняване, което уврежда ендотелния слой, причинявайки вторичен оток на роговицата и ендотелна недостатъчност с едновременна булозна кератопатия. Видът на кератит, наблюдаван в тези ситуации, е главно ендотелен и стромален с множество десмет-гънки, деорганизация на стромални колагенови влакна, кератични утайки и често свързана реакция на предната камера.

Ясната история на травмата може да не е очевидна и клиницистите се насърчават да я получат от клиничната история, като помнят, че понякога травматичното събитие може да предшества клиничното проявление в продължение на много години (т.е. предишна операция на катаракта и т.н.)

Лечение на кератит

Лечението на кератит ще зависи от пряката причина; поради тази причина подходящата диагноза е от решаващо значение в момента на вземане на решение за първоначално лечение.

1. Инфекциозни причини

При случаи на вирусен херпетичен кератит, лекарството по избор е ацикловир в локална или орална форма в зависимост от разширяването на кератита в роговите слоеве. В резистентни случаи алтернативното лечение ще бъде локален трифлуортимидин 1% (F3T) или видарабин 3% (Vira-Atm). Ако се установи високо вътреочно налягане (IOP), това също трябва да се лекува с понижаващи ВОН. Други антивирусни средства като локаленганцикловир 0,15% (Zirgantm) започнаха да се използват по-широко през последните години.

2. Възпалителни / автоимунни

За този вид кератит обикновено е необходима системна терапия, важният подход при лечението е да се идентифицира исхемия на роговицата на лигавицата и / или топене на роговицата. Тежките случаи ще се нуждаят от висока доза орални стероиди и имуносупресори. Няма автоимунни случаи, представящи възпалителни характеристики поради блефарит и / или сухи очи смаргинални инфилтрати, не се възползват от локални стероиди, но също така е много важно да се лекува първоначалната причина за кератит, тъй като това обикновено е вторично, т.е. премахване на конкременти и извънматочна мигли, поправете лагофталмоза или други малпозиции на клепачите, лекувайте сухите очи с локални лубриканти и т.н.

3. Неоплазия

Хирургичното отстраняване и биопсията са важни, тъй като се основават на хистологичната диагноза, че могат да бъдат посочени и планирани допълнителни интервенции като криотерапия или лъчетерапия. Изрязването на всяка съмнителна лезия в идеалния случай трябва да има запас от здрава тъкан от два сантиметра, за да се предотвратят рецидиви.

4. травматичен

В случаите на абразия на роговицата лечението по избор е да се използват локални антибиотични мазила за предотвратяване на инфекции и да се наслоява окото в продължение на 24 часа, за да се позволи епителизация на роговицата, като се препоръчва използването на без консерванти без циклоплегични капки първоначално, за да се облекчи болката, преди да се намаже.

При тъпи наранявания използването на локални противовъзпалителни или стероидни капки е полезно в зависимост от тежестта на възпалението. В случаите на булозна кератопатия, ендотелната трансплантация на роговицата е много успешна, използването на силно осмотични капки като NACL 5% или контактни лещи за превръзка понякога може да изчисти роговичната строма и облекчаваща болка, докато чакате донор на роговицата.

Лечение на кератит с Аюрведа медицина

Всяко очно заболяване е голямо бреме за офталмологолози и пациент, както и в съвременната практика. Възрастта, свързана със сенилна катаракта е друга голяма тежест в системата на общественото здравеопазване. Днес в съвременната съвременна медицина не са налични ефективни решения на тези проблеми. Лазерни и инвазивни кабинети са по-скъпи и извън обсега на хората, които отново има много ограничения и странични ефекти. Офталмологолозите все още търсят ефективни решения за тези остри и животозастрашаващи заболявания.

В противоречие с това аюрведа има богата традиция в лечението на очни заболявания чрез холистично лечение катоПанчакармаи Крияалпа (Аюрведа очни терапевти) процедури. Това са уникални методи занеинвазивни и нехирургични очни лечения, които лекува, както и предотвратяване на болестите чрез подобряване на зрението и коригиране на базовия патологичен процес.

Astang Аюрведа, Бхубанешвар, Одиша, Индияосигуряват пълно Аюрведа решение за грижа за очите чрезПанчакварта, Крияалпа (тарпана, Путавица, Аняна, Асцитана, Пинди и Видалака), диета за здраве на очите, индивидуализирано индивидуално лекарство и очни упражнения. Образоването на пациентите за здравето на очите е друга неразделна част от Аюрведа протокол за лечение.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *