Гингивит

30.01.2020

 Гингивитът е възпаление на венците, което засяга значителна част от човечеството и е най-честата форма на пародонтоза – заболявания на тъканите около зъбите.

 

Възпалението се дължи на бактериална инфекция в клетките на венците, което причинява гингивит. В човешкото тяло има бактерии, без които не можем да съществуваме, но съществуват  и такива, какъвто е случаят с гангревит, които са вредни. Устата е идеалното място за развъждане на бактерии.

 

Топлата, влажна среда и постоянното снабдяване с храна е всичко, от което бактериите се нуждаят за оцеляване. Ако имамездрава имунна система, както за щастие е при повечето от нас, бактериите в устата ни бързо щяха да излязат извън контрол.

 

Инфекцията се развива, когато имунната система в организма е по-слаба от обичайното. Болестта на венците, гингивит, е инфекция, която се появява, когато бактериите нахлуват в меките тъкани и костите, съседни на зъбите. В зависимост от тежестта на това заболяване, то може да бъде дори животозастрашаващо.

Гингивит

 

Гингивитът може да доведе до много по-сериозно заболяване на венците, нареченопародонтит, и до загуба на зъби. Най-честата причина за гингивит е лошата устна хигиена. Добрите навици за орално здраве, като миенето на зъби поне два пъти на ден, ежедневно използване на конец за зъби и редовни прегледи при зъболекар, могат да помогнат запредотвратяване на гингивит.

 

Симптоми

При леки случаи на гингивит може да не се наблюдава дискомфорт или да няма някакви особени симптоми, но когато болестта е по-изразена, признаците на гингивит могат да включват:

 

          • Яркочервени или лилави венци

          • Чувствителни венци

          • Кървене на венците при миене на зъбите

          • Лош дъх

          • Възпаление или подути венци

          • Меки венци

Гингивит

Медицинско лечение

 

Лечението варира от нехирургични терапии, които контролират развитието на бактериите, до хирургическа намеса за възстановяване на поддържащите тъкани. Неоперативно лечение на  заболяване на венците включва:

 

Професионално почистване на зъбите

 

По време на обичайна проверка вашият зъболекар или ортодонт ще премахне плаката и зъбния камък (плаката, която се натрупва и втвърдява върху зъбната повърхност може да се отстрани само с професионално почистване). Ако имате някакви признаци на заболяване на венците като гингивит, вашият зъболекар може да препоръча професионално почистване на зъбите повече от два пъти годишно.

 

Почистването на зъбите не е лечение на активно заболяване на венците. То обаче е важна предпазна мярка, която може да ви помогне да спрете развитието на това болестно състояние.

 

Някои хирургични лечения при заболяване на венците:

 

Регенерация на тъканите

Извършва се, когато костта, поддържаща зъбите ,е унищожена. Тази процедура стимулира растежа на костната тъкан и венците.

 

Гингивит

Костна хирургия

Изглажда плитките кратери в костта, появяващи си поради умерена и напреднала костна загуба. Това предотвратява събирането и разпрoстранението на бактерии в устната кухина.

 

При някои пациенти нехирургичната процедура е всичко, което е необходимо за лечение на заболявания на венците като гингивит. Оперативна намеса е необходима, само когато тъканта около зъбите е болна и не може да бъде поправена с нехирургични начини.

 

Аюрведично лечение на гингивит

 

Аюрведичната медицина и нейните билкови лекарства могат да излекуват заболяванията на венците, ако се започне от рано. Диагнозата се основава на отделни елементи, като дошите (Вата, Пита, Кафа). Билкови лекарства са създадени специално за всяка една от тях.

 

Следват няколко аюрведични средстваза лекуването на гингивит.

 

Гингивит

 

Започнете с венците

 

Миенето на зъбите с паста за зъби, приготвена от натурални съставки, е най-добрият начин да намалите или премахнете заболяването на венците. Аюрведични терапевти препоръчват използването на листа от нийм за лечение на заболяване на венците.

 

Karta Purkh Singh Khalsa, практикуващ аюрведа и автор на книгата „Пътят на аюрведичните билки“, казва, че ниймът пречиства кръвта и премахва бактериите от устата. Билката нийм притежавасилни антимикробни свойства, които защитават зъбите и околните тъкани, като същевременно подобряват способността на имунната система да се бори с инфекцията.

 

Куркума

 

Куркумата е част от семейството на джинджифила и е известна още като жълтото чудо.Майкъл Тиера, съавтор на „Пътят на аюрведичните билки“, казва, че куркумата съдържа силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркумата намалява възпалението и раздразнението на венците. Ако не понасяте натуралната куркума, добър заместител са капсулите с куркума.

 

Гингивит

 

Бетел орех

 

Ядката бетел елиминира инфекцията от тялото и затова се използва в терапевтичната аюрведична медицина. Орехът бетел, известен още като арека, е горчив и стипчив. Според „Sushruta Samhita“ бетел е особено подходящ за предпазване от заболявания на венците.

 

Ехинацея

 

Имуностимулиращите и антибактериални свойства на ехинацеята я правят една от най-важните билки за лечение на гингивит в аюрведа. Използва се и за успокояване на язви в устата и намаляване на подуването на венците. Билката може да се консумира като чай или капка от тинктура от ехинацея може да се добави към чайове за лечение. Тинктурата може да причини леко изтръпване на езика, но този ефект е безопасен и бързо преминава.

 

Градински чай

 

Тази билка има дълга история в аюрведичната билкова медицина. Използва се срещу гингивит, както и противвъзпаления на устата, гърлото и сливиците.

 

Гингивит

Лайка

 

Аюрведичните терапевти отбелязват, че лайката има еднаква ефективност както при обикновенагаргара или вода за уста, така и за лечение на гингивит. Тя може да се използва за предотвратяване на гингивит чрез приготвяне на силен чай, с който да се плакне устата или да се пие.

Лечение със солена вода

 

Според аюрведа изплакването на устата със солена вода може да бъде много полезно при лечение на венците, възпалени от гингивит. Солта е естествен дезинфектант, който помага на тялото да се отърве от бактерии.

 

Солената вода може също да:

          • Успокои възпалените венци

          • Облекчи болката

          • Намали бактериите

          • Премахне лошия дъх

 

В заключение

 

Билковите лекарства принципно не бива да заменят стоматологичната грижа, а да вървят ръка за ръка с нея. Винаги информирайте вашия зъболекар за всички допълнителни лечения, които предприемате.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *