Катаракта

23.01.2020

 Катарактата е болестно състояние, при което лещите на очите се замъгляват. То причинява влошаване или загуба на зрението. Незасегнатата леща позволява на светлината да преминава през задната част на окото. При катаракта протеините в очите се разграждат и лещата става мътна, предотвратявайки премиването на светлина.

 

Както глаукомата, така и катаракта са свързани със стареенето и могат да се развият в едното или двете очи. Глаукомата се причинява от увреждане на зрителния нерв, което може да доведе до внезапна загуба на зрение. Симптомите на глаукома включват силна болка в очите и главата, замъглено зрение и поява на дъгови кръгове около ярки светлини. Лечението й, както при катаракта, може да включилазерна и традиционна хирургия.

katarakta

 

Лещата на окотоработи подобно на фотоапарат. Тя фокусира светлината върху ретината в задната част на окото, след което предава нервни сигнали към мозъка и коригира фокуса на окото, което позволява да виждаме нещата ясно от близо и от  далеч. При естественото износване с възрастта се причинява струпване на протеини, което замъглява лещата и постепенно затруднява зрението. Катаракта обикновено се развива в продължение на дълго време, но не може да се разпространи, като инфекция от едното око на другото.

 

Посещение при лекар и видове лечения

 

Лечението на катаракта е оперативно. Ако усетите намаление на зрението си, веднага се консултирайте с очен лекар. Ще ви бъде направен цялостен очен преглед, за да се тества силата на зрението ви, както и фондоскопия и разширен очен преглед, за да се установи причината за вашето влошено зрение. Ако катаракта се потвърди, възможно е очният ви лекар да увеличи предписанието на коригиращи очила или лещи. Ако това не помогне, ще ви препоръча операция за отстраняване на катаракта, при която почти напълно може да се възстанови зрението ви.

 

Има различни видове хирургия за третиране на катаракта, включително факоемулсификация, която се среща най-често. При тази операция се използва ултразвукова енергия за разграждане на катаракта. След това се изсмуква от засегнатото око и на нейно място се поставят протезни лещи.

katarakta

 

Друг вид операция на катаракта е екстракапсуларна екстракция. Тя включва ръчно отстраняване на очната леща, докато капсулата се оставя непокътната. След отстраняването на лещата се поставя вътреочна леща или IOL, а след операцията ще се иска от вас да носите лепенка за очите и да си поставяте очен щит през нощта. Възстановяването на очите ви обикновено  става бързо, а усложнения като ендофталмит и отлепване на ретината могат да се случат, но не често.

 

Лечението на катаракта се нарича лазерна очна хирургия, която използва усъвършенствана фемтосекундна лазерна технология. Използването на фемтосекундна лазерна процедура при лечение на катаракта е одобрено от FDA на САЩ. Методът е безопасен дори за пациенти с други заболявания на очите, като например макулна дегенерация (AMD).

katarakta

Аюрведично лечение на катаракта

 

В Аюрведа катаракта се нарича тимира или линга наша. Влошената вата доша се счита за причинител на това особено неприятно заболяване. Ако започнете аюрведична терапияв ранния му етап, лечението на катаракта може да бъде много ефикасно. Целта на лечението е да се намали циркулирането на лоши телесни енергии, да се подхранят и укрепят нервите и тъканите на очите. Има различни билки и храни за лечение на катаракта, които се ползват от аюрведа.

 

Розмарин и лимон

 

Направете смес от розмарин, коча билка и маточина. Сложете билките във вода и на котлона  до кипване. Оставете сместта да изстине и я пийте с няколко капки лимон. Редовната консумация на този чай ще ви помогне да излекувате катаракта си.

katarakta

Чесън

 

Дъвченето на две-три скилидки чесън всеки ден може да подобри проблема с катаракта и замъгленото ви зрение. Чесънът е естествен антибиотик за много заболявания, а катаракта е едно от тях. Освен това помага за намаляване на холестерола и заболявания, свързани със сърцето. Може да нарежете чесъна на малки парченца и да го ядете пресен три пъти на ден или да го добавите в билковия чай, споменат по-горе, и да го пиете 2-3 пъти на ден.

 

Гинко билоба

 

Това е другоефикасно билково средство против катаракта. Тази билка помага за увеличаване на притока на кръв в областта на очите и по този начин помага за ефективното излекуване на катаракта. Препоръчва се консумиране на билката от порядъка на 40 до 80 грама поне 3 пъти на ден. Билката може да се смели на паста и да се консумира и така.

katarakta

Розова вода

 

За отпускане на очите вземете една чаена лъжичка розова вода и сложете от 8 до 10 капки в засегнатото око. По време на ранните етапи на катаракта това лекарство помага за предотвратяване разпространението на болестта. То също отпуска очите за ясна видимост.

 

Куркума

katarakta

Куркумата е много полезна за лечение на много заболявания и катаракта е едно от тях. Тъй като тази билка е богат източник на антиоксиданти и каротеноиди, тя може да бъде ползвана при лечение на катаракта, затова е добре да я добавяте в ежедневното си готвене.

 

Може, също така, да си направите топъл компрес на очите, като потопите стерилна марля в разтвор от вода и куркума. Консумацията на тази билка трябва да се извършва след консултация с лекар. Простите, естествени лечения, които аюрведа предлага, са много ефективни, ако катаракта е в началните си етапи.

 

Но, както винаги, предотвратяването на болестни състояния е най-доброто лекарство. Препоръчваме ви да водите здравословен начин на живот и да се грижите за себе си и зрението си. Има много ползи за цялостното ви здравословно състояние, които включват  правилно хранене, редовно спортуване и намаляване на стреса в живота ви. Това са най-добрите  нехирургични възможности заестествено лечение на катаракта. В крайна сметка целта ни е да избегнем образуването на катаракта.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *