Конюнктивит според конвенционалната медицина и аюрведа

15.01.2020

Конюнктивитът (зачервени очи) е възпаление или инфекция на прозрачната мембрана (конюнктива), която очертава клепача и покрива бялата част на очната ябълка. Когато малките кръвоносни съдове в конюнктивата се възпалят, те са по-видими. Това е причината бялото на очите да изглежда червеникаво или розово.

Зачервени очи обикновено се причиняват от бактериална или вирусна инфекция, алергична реакция или, при бебетата, отворен сълзотворен канал. Полово предавани болести, като хламидиална инфекция и гонорея са по-рядко срещани причини за конюнктивит. Както вирусен, така и бактериален конюнктивит могат да се появят заедно с настинки или симптоми на респираторна инфекция, като възпалено гърло. Носенето на контактни лещи, които не са почистени правилно или не са ваши собствени, може да причини бактериален конюнктивит.

Конюнктивит

Тези инфекции обаче стават все по-разпространени и са важни за разпознаване, поради значителните свързани с тях системни, очни и социални последици. Въпреки, че това състояние може да е дразнещо, рядко се отразява на зрението, но лечение може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Тъй като може да бъде заразно, ранната диагностика и лечение могат да помогнат за ограничаване на разпространението му.

Как да се предотврати разпространението на конюнктивит

Пазете добра хигиена, за да контролирате разпространението на конюнктивит. Например:

• Не пипайте очите си с мръсни ръце

Конюнктивит

• Мийте ръцете си често и особено след тоалетна или пазаруване, когато ще сте пипали пари, дръжки на врати и други

• Използвайте чиста кърпа за лице всеки ден

• Сменяйте често калъфката за възглавница си

• Не използвайте стар грим за очи, като спирала или молив за очертаване на очите

Кога да потърсите медицинска помощ

Посетете личния си лекар, ако имате конюнктивит, заедно с някое от следните симптоми:

• Болка в окото или двете очи

• Необичайна чувствителност към светлина или замъглено зрение, която не се подобрява при почистване на секрет от окото

• Сериозно зачервяване в очите

• Симптоми, които се влошават или не се подобряват, след 24 часа употреба на антибиотици

• Отслабена имунна система

Новородените със симптоми на конюнктивит трябва незабавно да посетят лекар.

Конюнктивит

Вашият лекар може да предпише антибиотик, който обикновено се прилага локално, като капки за очи или мехлем, за бактериален конюнктивит. Антибиотиците могат да помогнат за скъсяване на продължителността на инфекцията, намаляване на усложненията и намаляване на разпространението към други.

Антибиотиците може да са необходими в следните случаи:

• Когато има видим секрет от очите (гной)

• При съмнение за определени бактерии

Лекият бактериален конюнктивит може да се подобри без лечение с антибиотици и без да предизвика усложнения. Често се подобрява за време от 2 до 5 дни без лечение, но може да отнеме 2 седмици, за да изчезне напълно.

Лекарят ви също може да предпише антивирусни лекарства за лечение на по-сериозни форми на конюнктивит. Напримерконюнктивит, причинен от вируса на херпес или варицела-зостер вирус. Но в най-честите случаи, антибиотиците не подобрят вирусен конюнктивит; тези лекарства не са ефективни срещу вируси.

Конюнктивит

Аюрведа и конюнктивит

Проблемите, свързани с продължителната употреба на антибиотици и относителната им неефективност в повечето случаи, довеждат до преразглеждане на използването на естествени билки за лечение на конюнктивит.

Перманентното излекуване на конюнктивит е напълно възможно и лесно чрез аюрведично лечение. Идентифицира се първопричината за заболяването и се елиминира напълно с помощта на различни аюрведични лекарства, билки, храна, и терапии.

Аюрведичното лечение няма никакви странични ефекти върху лекувания пациент и след естественото лечение на конюнктивита не се наблюдават възвръщащи се признаци на заболяването. Някои аюрведични терапевти препоръчват специфични храни, които укрепват имунната система.

Пресните плодове и зеленчуци ще помогнат на тялото да се възстанови от конюнктивит по-бързо. Както витамин Е, така и цинк поддържат имунната система, докато витамин А специално предпазва от вирусни инфекции.

Конюнктивит

Билковите лекарства могат да излекуват очните инфекции поради вирусни причини, а антибиотиците могат да излекуват само бактериални инфекции. В Аюрведа има няколко билки, които могат да бъдат полезни при лечението на това състояние. За по-ефективни резултати, аюрведичните терапевти препоръчват лечебните билки да се използват, както външно, така и вътрешно.

Натуралните билкови лекарства за конюнктивит не са предназначени да заменят съществуващите медицински грижи. Лечението с естествени билки може да бъде полезно, когато се използва в допълнение към конвенционалната традиционна медицина.

Ефективно аюрведично домашно лечение за конюнктивит

Състоянието се нарича Netrabhishyandam в Аюрведа и е причинено от опорочаването на Пита и Кафа доши. Когато Кафа доша се влоши в окото, тя опорочава Пита дошата и причинява зачервяване, сълзящи очи и подуване, които водят до конюнктивит. Аюрведичното лекуване на състоянието включва балансиране на участващите доши и прилагане на билкови лекарства.

Конюнктивит

Следват някои аюрведични домашни средства и народна медицина, които помагат за управление на конюнктивит:

• Смесете малко сок от амла с мед и го пийте два пъти дневно за бързо оздравяване

• Поставете няколко капки кокосово масло в очите и си легнете за известно време, за да намалее подуването и сърбежа на очите

• Поставете резен краставица над клепача за успокояващ ефект върху окото

• Потопете малка, чиста кърпа в студена вода и я поставете внимателно върху засегнатото око, за да облекчите болката и раздразнението

• Потопете памучна топка в малко козе мляко и избършете очите с нея

• Направете паста от листа от нийм и я нанесете външно върху клепачите, за да намалите болката

• Смесете няколко листа кориандър с половин чаша вода. Филтрирайте сместа и нанесете пулпата върху затворени очи

• Накиснете чаена лъжичка семена от кориандър в чаша вода за 15 минути. Прецедете и нанесете водата върху клепачите си за облекчаване на конюнктивита

• Пийте чаша лимонов сок с вода рано сутрин на празен стомах, за да намалите инфекцията.

** Конюнктивит често изписва погрешно с някои от следните имена: конюктивит, конюктивид, коньоктивит, конективид, кониктивит, кониктивид, конюктовит, конуктивит, konuktivit.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *