Какво е Пиндасведа масаж – баланс на Вата, Пита и Кафа?

08.01.2020

 Пиндасведа(Pinda Sweda) е вид аюрведичен масаж, който се прави с топли лекарствени билкови масла и билки и торбички – индийската дума е “болус”. Това са малки торбички направени от ленено платно. Билките са внимателно подбрани, нарязани и завързани в различни комбинации в зависимост от типа на тялото на клиента и неговото здравословно състояние. Следващата стъпка е растенията се потопят в топли масла и целенасочено се поставят върху тялото на пациента.

 

Като част от подготовката, листата на лечебните растения за ползване по предназначение се поставят в тиган и се нагряват добре. Също така, билките могат да се потопят в масла, които са нагрети на постоянна температура. След като болусът е загрят достатъчно, се разтрива внимателно по ставите и други части на тялото на пациента.

 

Болусът бързо трябва да се смени с друг, след като се охлади, за да се поддържа умерено високата температура на третираното място. След като лечението приключи, третираните части се избърсват с хартия  или със стерилна платнена кърпа, потопена в топла солена вода.

Пиндасведа масаж

 

Предимствата на Пиндасведа масаж

 

Остеоартрит (Sandhigata Vata)

Остеоартритът е често срещана форма на артрит. Той е причинен от разпадането или увреждането на защитните ставни хрущяли по краищата на костите и подлежащата кост. Той може да засегне всяка става на тялото. Най-честите симптоми са болки в ставите и скованост. Оток на ставите и намалената мобилност също присъстват в много случаи. Пиндашвея предотвратява напредването на процеса на дегенерация и укрепва ставите и мускулите.

 

Ревматоиден артрит (Amavata)

Това е хронично заболяване, което прогресира с времето и причинява възпаление на ставите и води до болезнена деформация и неподвижност, особено в пръстите, китките, стъпалата и глезените, което има автоимунен компонент. Пиндашвея се използва в целподмладяване и укрепване на ставите, мускулите и меките тъкани.

 

Цервикална спондилоза

Това са болки във врата, породени от увреждане на шийните кости и стави или остеоартрит на костите на шията.

 

Ишиас

Болка, която засяга гърба, причинена от притискане на гръбначния нерв в долната част на гърба. Това се случва поради ефекта на дегенерация на междупрешленния диск, причиняващ претискания върху седалищния нерв.

Анкилозиращ спондилит

Това е форма на артрит, която засяга предимно гръбначния стълб. Тя причинява силно възпаление на прешлените, което в крайна сметка може да доведе до хронична болка и пълно увреждане. Заболяването причинява болки и скованост в други части на тялото. Други стави, като раменете, бедрата и коленете, също могат да бъдат засегнати.

 

Пиндасведа масаж

Гръбначна стеноза

Това е състояние, при което каналът на гръбначният стълб се стеснява и започва притискане на гръбначния мозък, което постепенно се случва в продължение на времето. Симптомите включват:

 • слабост в крайниците
 • болки в долната част на гърба, докато стоите или вървите
 • изтръпване на краката или задните части
 • проблеми с равновесието

 

Ползите от този масаж са:

 

• Подпомагане на кръвообращението

• Подобряване на лимфния дренаж

• Успокоява нервите

• Отпуска мускулите

• Подобрява текстурата на кожата, правейки я по-гладка

• Намалява болката, подуването и сковаността

• Премахва метаболитните отпадъци

• Намалява стреса

• Помага за по-добър сън

• Допринася за пълен релакс както на тялото, така и на ума

• Този масаж силно се препоръчва при артрит, болки в мускулите и ставите, фибромиалгия, замръзнали рамене, болки във врата и скованост, болки в гърба, автоимунни заболявания, умора, хормонални дисбаланси, фиброми, менопауза, проблеми с щитовидна жлеза като хипо- или хипертиреоидизъм, безплодие, ендометриоза, безпокойство, депресия, проблеми със съня,  подагра.

 

Много опити показват, че Пиндасведа може да бъде особено ефективно средство за емоционално балансиране, енергийно изчистване на тялото и духовен прогрес, ако клиентът е отворен и възприемчив за това.

 

Пиндасведа масаж

Преди да се извърши окончателната процедура на Пиндасведа, приемникът преминава през цялостен масаж на тялото. Какво масло ще се използва се определя от характеристиките на тялото на пациента. Предпроцедурното масажиране се извършва за около половин час. След това, за поддържане на прохладата на тялото по време на процедурата, върху главата се поставя мокра кърпа. Това предпазва от дехидратация но и от потене.

 

Процедурата на Pinda Swedaсе извършва от двама терапевти. Двамата стоят от двете страни на пациента – единият в горната част, а другият в долната част на тялото. Ритмичността на терапевтите добавя допълнителни ползи за цялостното здраве и жизненост на пациента.

 

Практикуваните пози по време на масажа са:

 • в седнало положение със свити крака
 • лежане по гръб
 • лежане на дясната страна на тялото
 • лежане по корем
 • лежане на лявата страна на тялото

 

Колко време продължава?

Масажът обикновено продължава от 60 до 90 минути, но в някои случаи може да продължи и повече от това, в зависимост от нуждите на пациента. Курсът на терапията може да варира от 7 до 28 дни до пълното подобряване здравето на пациента.

 

Как да се подготвим за масажа?

 

Преди да отидете на масаж, трябва да се изкъпете и ексфолирате частите на тялото си, които  ще бъдат третирани. Така билковите масла ще попият добре в кожата ви за получаване на максимална полза и скорошни резултати.

 

Какво да правим след това?

 

След приключване на сеанса се препоръчва на пациента да почива през първите ден-два, така бавно и спокойно да се върне обратно към нормалните си ежедневни задачи, без да се натоварва тялото твърде много след него.

Предпазни мерки

 

Пиндасведа е ненатрапчива аюрведична терапия, при която затоплените натурални билки и масла се използват само външно. Въпреки това, трябва да се вземат някои предпазни мерки за предотвратяване на възможни бъдещи странични ефекти.

 

Вижте по-долу:

 

• Пациентите с високо кръвно налягане трябва да я избягват

• Тази терапия също не е подходяща за бременни жени

• Винаги трябва да сте сигурни, че избраният от вас терапевт е професионално обучен по аюрведа

• Това лечение не е добро за хората, страдащи от кожни заболявания, диабет, алергии или чувствителност, тъй като прилаганата топлина може да причини неприятно дразнение и сърбеж на кожата

 

В заключение

 

Пиндасведа е особено ефективно лечение за подмладяване. То се използва за лечение на хронична болка в гърба и гръбначния стълб.

Пиндасведа масаж

 

Топлият масаж се прави снад 70 вида лечебни билки, реактивиращи тялото, премахвайки натрупания стрес само по време на един сеанс. Нагретите натурални торбички с билки придават едно приятно, топло усещане на тялото и дълбоко проникват в тъканите на мускулите, като:
 

 • намаляват болката в ставите
 • лекуват безсъние
 • премахват белезите на стрес и умора
 • осигуряват дълготрайно облекчение и спокойствие

 

Пинда (Pinda) означава платнена торбичка пълна с лечебни растения и билки. Сведа (Sweda) означава судация, потене.

Лечението се извършва чрез нагряване на лечебни листа, вързвани в торбичка отмуслин, образуваща сноп. Този болус се топи в топло лекарствено масло и се използва за масажиране на тялото на пациента, което подпомага детоксикацията чрез потене.

Това лечение се фокусира най-вече върху изчистването на микро каналите в тялото, носещи пот, което е особено важно за здравето на пациента.

Листата, използвани при това лечение, са Ниргунди, Шигру, Ширееша, Арка, Еранда и много други.

 

Тази процедура е важно да се извършва след Abhyangam. Това  е масаж, направен върху зоната, нуждаеща се от лечение, няколко минути преди започването на основната процедура, която може да трае около 60 минути. Лечението се използва за лекуване на болестни състояния като парализа, артрит, болки в ставите, цервикален и лумбален спондилит.

 

Дори и никакви симптоми да не са налице, масажът е добре да се прави, като част от предотвратяването на различни здравословни проблеми. Освен това процедурата е приятна, успокояваща нервната система.

Пиндасведа масаж

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *