Какво e широ питчу масаж?

08.01.2020

 Какво представлява терапията широ питчу?

 

Широ питчу в аюрведа е един от масажите на областта на теменната кост, за които се смята че имат изключително благотворно действие върху цялото тяло и дух. Терминът произлиза от санскритските думи за “глава” – “широ” (глава) и “памучен тампон/кърпа” – “питчу”. Питчу е стерилна кърпа, пропита с билкови олиа, която оказва въздействие директно върху черепа, скалпа и мускулите му. Чрез този масаж се оказва много добро влияние върху баланса на седма чакра – теменната чакра (на санскр. сахашрара), която според аюрведа е нашата корона, връзката ни със света на духовното, на идеите.

широ питчу масаж

 

Още от най-древни времена в аюрведа главата в човешкото тяло се разглежда на принципа на обърнато дърво – тоест според древните текстове тя е дърво, чиито корени се намират в горната част и черпят енергия не от долу /почвата/, а от горе /небето/. Затова и ширу питчу е един изключително полезен масаж, който можем да подарим на своите най-дълбоки корени, като по този начин помогнем за отварянето на седма чакра и поглъщането на енергия от външния свят.

 

широ питчу масаж

За широ питчу терапията се използват затоплени билкови масла, чиито подбор и комбиниране зависят от конституцията на пациента или иначе казано – от това коя доша или доши преобладават в неговото тяло, както и това дали те са в хармонизирано състояние или не.

 

Едно от свойствата наширо пичу е ватасамана, т.е. въздействието на масажа e облекчаващо за вата дошата, затова и неговото предписване трябва да бъде съобразено с пропорционалността най-вече на тази доша в нас. Има десетки аюрведични билки, които могат да се използват в този ритуал. Някои от често използваните лечебни олиа в широ питчу са, например,масалата дханвантхарам тайлам и маханараяна тайлам (особено за случаи на парализа), бахалатади тайлам, брахми тайлам.

 

Как ни се отразява терапията?

широ питчу масаж

Широ питчу масажът е част от панча карма и мурдхни тайла ритуалите в древната индийска медицина аюрведа. Терапията широ питчу може да се прилага за профилактиката и лечението на редица заболявания, а също и за отслабване и с козметичен ефект. Като цяло ефектът от масажа е благоприятен за цялото тяло, както и за духа.

 

Широко разпространено е приложението на подобен вид сеанси като част от редица аюрведични програми за лечението на хранителни разстройства, потиснатост, депресия, всякакви неразположения, свързани с централната нервна система, а също така и екземаи кожни болести по главата, проблеми, свързани с косопад, преждевременно побеляване на косата, пърхот и други. Широ питчу е изключително подходяща терапия за мигренни и всякакви хронични болки и невралгии в областта на главата, лицето, шията и раменете.

 

От години се правят медицински изследвания, свързани с аюрведа лечението на церебрална и лицева парализа с помощта на различни терапии, включително широ васти, широ питчу, широ абхянга и широ дхара масажи, както и класическа физиотерапия. В древните аюрведа текстове церебралната парализа се приспада към вата вядхи – болестите, свързани с дисбаланс на вата.

 

Оказва се, че при много от пациентите се наблюдават положителни резултати и възвръщане на сетивността и двигателната способност в различен процент. Друга полза от приложението на широ питчу е положителното му въздействие върху човешката памет.

 

 

Широ питчу масажът е добре да се прилага на серии. Когато се опитваме да се излекуваме или да преодолеем състояния, които са ни затормозявали с години, е необходимо постоянство икомплексен подход към възвръщането на баланса в цялото тяло, а също така и на духовно ниво. Всекидневното подлагане на тази терапия е особено подходящо, както и комбинирането й с други подходи и аюрведа терапии.

 

Много важно е да осъзнаем, че огромна част от негативните ефекти върху здравето си и болестите, ги причиняваме много често ние самите на принципа отвътре навън. Много от неприятните симптоми, от които се оплакваме, са следствие, например, от това, че по една или друга причина допускаме да се излагаме на прекомерни количества вредни влияния. Това могат да бъдат факторите на стреса, консумация навредни храни и напитки и вредни вещества.

 

Тези неща следва да бъдат отчетени предварително и контролирани както по време на аюрведа терапията, така и след нея, ако желаем да постигнем положителни резултати. За целта е добре да се оттеглим на спокойно място, за да се занимаваме с йога и медитация като допълнение къммедицинските аюрведа процедури, на които се подлагаме, и да ни е по-лесно да се придържаме към определения ни режим.

 

широ питчу масаж

Трябва да се има предвид, че в аюрведа под вредни храни не се разбира храни с високо съдържание на калории или мазнини, т. нар. “джънк фууд” или въобще списък от конкретни храни, които всеки от нас трябва да ограничава или избягва.

 

Храненето в аюрведическите режими се определя от конституцията, установена предварително чрез измерване на баланса на дошите в съответния пациент. След това вече всеки получава собствен списък на полезните, позволените и забранените продукти, както и описание на начина, по който те трябва да бъдат приготвени за консумация. Защото аюрведа още в най-древни времена са категоризирани добрите и лошите мазнини, вредните и полезните аспекти и комбинирането на храната спрямо индивидуалния баланс на човека.

 

Смята се за особена важна и температурата, при която приемаме храните – например, когато имаме излишък от вата дошата, трябва да избягваме яденето на студени неща. Всичко това трябва да бъде обсъдено с аюрведа лекари, които да предпишат необходимия режим. Достъпът до храна, сготвена от специализирани аюрведа готвачи, е за препоръчване.

 

Колко време продължава и в какво се състои терапевтичният сеанс?

широ питчу масаж

Една терапевтичен широ питчу сесия продължава средно между 45 минути и един час. Всяка от аюрведичните терапии се състои от три части –поорва карма, прадана карма и пасчат карма. Поорва е подготовката за ритуала и предпоставките за ефективност на лечението. В случая на широ питчу, този масаж е най-добре да се извършва рано сутрин, по възможност по изгрев.

 

Маслата за процедурата се подгряват на водна баня непосредствено преди началото на масажа. Прадана карма е същинската част на терапията – широ питчу може да продължи между половин и един час в зависимост от нуждите на конкретния пациент.

 

За напояване на чистата кърпа, която ще се използва за масажа, се използват около 10 мл масла. Пасчат карма езаключителната част от процедурите в аюрведа. Тя често е свързана с почивка и завръщане към нормалното всекидневие. В случая на широ питчу, през пасчат карма се маха кърпата и сеотдаваме на кратка релаксация.

 

Противопоказания и странични ефекти

 

При правилно прилагане широ питчу терапията не би следвало да дава никакви странични ефекти, но се забранява приложението му в случай на прекарани наскоро травми в черепната област, инсулт или твърде високо вътречерепно налягане.

 

Няма абсолютно никакво ограничение за възрастта, на която може човек за пръв път да се подложи на широ питчу масаж. Буквално това може да се случи още в неонаталния период, когато все още идвете фонтанели на детския череп са широко отворени и срастването на краниалните шевове още не е започнало. При случаи на детска церебрална парализа, семейството може да се консултира с лекар и при съвсем чисто новородени за това дали биха могли да се подложат на широ питчу и други аюрведа терапии, свързани с черепните кости.

 

Профилактичният широ питчу масаж при децата се смята, че помага и за повишаването на тяхната степен на интелигентност, тъй като подобрява кръвообращението и кръвоснабдяването на главата и мозъка. В Индия и днес още в първите часове след раждането на много бебета да се прилага широ питчу, като по този начин се предпазва главицата му от изстиване.

 

По-възрастните пациенти също е добре да се обърнат към лекар, за да се информират за евентуални рискови фактори, свързани със сърдечно-съдовата система и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *