Лечение на носни полипи с Аюрведа

02.01.2020

 

Определение

 

Носните полипи са израстъци, развиващи се в носа или в синусите. Те всъщност са много често срещани, като могат да са причинени от различни алергии, възпаления и инфекции.

 

Симптоми

 

Обикновено назалните полипи нямат определени симптоми. Те най-често са безракови.

Има случаи обаче, в които се проявяват симптоми. Те са сърбеж, хрема, кихане, затруднено дишане и други.

 

Лечение

 

Лекарите могат да предпишат стероидни назални спрейове за облекчение, които могат да спрат симптомите или да се отърват изцяло от полипи. Симптомите и полипите обаче може и да се върнат. Доказано е, че повечето лечения подобряватсимптомите и дискомфорта, които са свързани с носните полипи. Нито едно не е доказано, че премахва назалните полипи напълно.

 

Носни полипи и Аюрведа

 

Тъй като носът е в пряк контакт с външната среда, той е изложен на многомикроорганизми и замърсители, присъстващи в атмосферата. Поради увеличаването на замърсяването на околната среда и натоварения начин на живот днес,ринитът е често срещано заболяване в съвременната ера. Неправилното управление на този етап води до синузит, който по-късно може да доведе до хроничен синузит.

 

Статистика

 

Повече от 120 милиона индийци страдат от поне един синузит всяка година, а според Американската академия поотоларингология и хирургия на главата и шията над 37 милиона американци страдат от поне един епизод на синузит всяка година.

 

Джамнагар е крайбрежен град с много индустрии. Поради замърсяването на въздуха, респираторните инфекции са често срещани. Голям брой пациенти със синузит също докладват на УНГ болести –Shalakya, OPD на IPGT и RA.

 

Носни полипи и други заболявания

 

След като синусите са заразени, неправилният начин на живот и лошите хранителни навици могат да доведат болестта вхронична фаза. Този хроничен синузит е твърде трудно да се излекува напълно. Той остава като огнище на инфекция, което води до възпаление във всички свързани структури, например сливиците, ухото, фаринкса, ларинкса и др.

 

В крайна сметка това може да доведе до усложнения като отит на средното ухо, остеомилит и др. В съвременната медицинска наука за лечение на синузит има широк спектър от антибиотици и деконгестанти. Но тези лекарства могат да помогнат само в началния етап. След като събирането на гной се образува в синусите и не се изцеди сам, може да помогне само хирургическа намеса. 

 

След оттичане на синусите антибиотиците могат да помогнат. FESS (функционална ендоскопска хирургия на синусите), операция Caldwell-Luc, операция на Howarth и др., Те са основните оперативни процедури за източване на синусите, ако консервативните мерки се провалят.

 

Тези хирургични процедури са свързани с много усложнения, включително кървене, оро-антрална фистула, инфраорбитална анестезия, невралгия и парестезия.  Съвременните методи за лечение на хроничен синузит също са скъпи и не съдържат странични ефекти. Също така, честата употреба на антибиотици води до постепенното развитие на резистентност към лекарства. Освен това в съвременната наука не се предлага лекарство за лечение на алергия и вирусна инфекция.

 

Dushta Pratishyaya е хроничният стадий на Pratishyaya, който възниква поради пренебрегване или неправилно управление на болестта Pratishyaya. В съвременната наука хроничният синузит може да бъде свързан с Dushta Pratishyaya въз основа на признаците, симптомите, усложненията и прогнозата. Промяната на начина на живот, бързата урбанизация и увеличаването на случаите на антибиотична резистентност са отговорни за увеличаването на разпространението на синузит.

 

В клинично проучване са регистрирани 37 пациенти и са разделени на случаен принцип в три групи: A, B и C; от 37-те пациенти 31 са завършили пълния курс на лечение. В група А Trayodashanga Kwatha с Мадху е приеман орално; в група В се прилага Прадхамана Нася с Трикату + Трифала Чурна; и в група C (комбинирана група),Pradhamana Nasya е администриран първоначално, последван от перорален Trayodashanga Kwatha с Madhu.

 

В група А се наблюдава пълно облекчение при 10% от пациентите; в група В, значително подобрение се наблюдава при 81,82% от пациентите; и в група С, значително облекчение се наблюдава при 60% от пациентите. В сравнение с други групи (група A и група B), група C показва процентно по-добри резултати при повечето симптоми.

 

Ахаря Сушрута, докато се занимаваше с болестите на носа, посвети отделна глава на Пратишяя, след като обясни подробно Насагата Рога.  Самият факт показва, че Пратишяя е бил основен проблем от древни времена.

 

Dushta Pratishyaya не е спомената като отделна болест, но по-скоро се счита за усложнение на различни видове Pratishyaya. Тъй като Dushta Pratishyaya е сериозно и сложно състояние, е много трудно да се лекува. Тя може да причини много усложнения, като Бадхирия, Андхата, Грананаша и др.

 

Като цяло характеристиките на болестта Dushta Pratishyaya са подобни на тези на хроничния синузит в съвременната наука. И двете заболявания се характеризират с запушване на носа, секреция от носа, главоболие, аносмия, тежест в главата и др.

 

 

Sushruta не е споменала ясно линията на лечение на Dushta Pratishyaya. Лечението, препоръчано от Vagbhattacharya за Dushta Pratishyaya, е подобно на това за Rajayakshma и Krimi Roga. Сред различните начини на лечение, Нася е основната процедура за източване на Доша от Шира.

Тъй като Dushta Pratishyaya е хроничен стадий на Pratishyaya и Kapha Dosha преобладава в това състояние, Прадхамана Нася беше избран за главен пр. Shodhana.

 

Аюрведично описание на назалните полипи:

 

В Аюрведа, назалните полипи се наричатКафа-Ракта гранти. Увеличената Kapha дошасе натрупва в стената на кръвоносните съдове и околните мускулни тъкани и води до подуване, известно като Kapha-Rakta granthi или назален полип.

 

Проблемът с назалния полип е описан като насаарша в Аюрведа. Nasaarsh е причинен поради хронично дразнене. Алергията или повтарящата се настинка са били причина за това. Предлага се орално и локално лечение на този проблем.

 

Лечение:

 

Местното нанасяне на някои масла върху полипи се препоръчва да ги свиете. Ако основната причина е алергия, тя също трябва да се преодолее. За същото се препоръчват лекарствата, които саантиалергични и имунен бустер.

 

Билки, използвани за лечение на това разстройство:

 

Jayphala, giloya, kshar, haridra, kulanjana и много други. Изследователите изучават ролята на биологични лекарства, включително лекарства, коитолекуват тежка астма, за подпомагане намаляването на назалните полипи и облекчаване на симптомите. Biologics работят, като се насочват към специфични клетки или протеини, за да намалят дразненето и подуването. Ранните изследвания предполагат, че лекарствата могат да станат опции за хора, чиито полипи в носа не реагират на кортикостероиди или хирургическа намеса.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *