Какво е Широ васти масаж?

17.12.2019

 Широ васти масажът е една отвасти терапиите в Аюрведа, в които се използват билкови масла. Той е част от панча карма ритуалите и се е доказал като изключително полезен за редица заболявания,засягащи главата и лицето като синузит, ринит и алергичните им еквиваленти, централната нервна система, врата, рамената и ключиците.

 

Ефективен е също така и против проблеми с:

 • нередовен менструален цикъл
 • затлъстяване
 • хронични болки
 • мигрена
 • нарушения на съня
 • стрес
 • депресия
 • тревожност

 

Аюрведа силно препоръчва профилактичното прилагане на широ васти и при хора с необременена анамнеза, които не се оплакват от специфични симптоми.

Широ васти масаж

 

Но в какво всъщност се състои широ васти масажът? Терминът широ васти идва от древния санскритски език, в който “широ” означава “глава”, а “васти” (или “басти”) се отнася за цял клас от процедури с участието на етерични масла. В случая на широ васти става въпрос за тънък мях, наподобяващ шапка във формата на корабче, която се поставя върху темето на пациента и в него се наливат маслата от различни подбрани билки.

Именно този мях се нарича насанскрит “васти”. Неговото приложение дава възможност да се масажира директно главата и да се окаже пряко взаимодействие с енергията на нашия мозък. След като е престояло известно време в шапката, маслото се втрива в тялото в точно определени точки, за да се постигне пълният лечебен потенциал.

Какво трябва да знаем, преди да се подложим на широ васти терапия?

 

Това колко дълго ще престои широ васти настойката в шапката на главата на човек, зависи най-вече от необходимото за конкретния случай, като температурата на олиото се поддържа топла малко над телесната температура, докато то престоява върху темето. След това маслото се източва от мяха и с него се разтрива тялото на пациента в определени точки – по челото, раменете, дланите и ходилата.

 

Продължителносттана широ васти масажа най-често се различава в зависимост от това каква доша или група от доши преобладават при дадения пациент, т.е. каква е неговата конституция. Това трябва да бъде определено още преди да се пристъпи към широ васти.

 

Колко и какви масла трябва да се използват за терапията?

 

Има много видове билкови масла, които могат да се използват при широ васти терапията, като например карпасашяди, кширабала, бала и нараяна таилам и още какви ли не други. Подборът на маслата за широ васти масаж е от особена важност, защото всяко масло има индивидуален спектър от лечебни свойства.

 

Макар и по-рядко, в случай на зле подбран състав на маслата при прилагане на широ васти, би могло да се стигне дори и до задълбочаване тъкмо на симптомите, които пациентът е дошъл с идеята да премахне, но все пак има такива случаи, затова е важно да се подлагаме на терапията само при специалист. Количеството масло, което се използва, също варира често в зависимост от нуждите и предписанието, но обикновено се използва около литър – литър и половина, а може да достигне идо над 2 литра.

 

Холистичен подход за здрав дух и тяло

Широ васти масаж

Аюрведаподхожда цялостно към всяко едно лечение. Именно затова иритуалът широ васти, както много други лечения в аюрведа, всъщност е доста по-мащабен от подлагането на масаж с растителни масла. От голямо значение за неговата ефективност, например, е придържането към учението на аюрведа във всички сфери на живота за определен период от време.

 

С други думи това означава, че ние трябва правилно да се подготвим за него и да:

 • следваме древните индийски правила за здраве
 • да се занимаваме с йога
 • да се храним правилно в съответствие с нашата конституция

 

Това ние трябва да определим предварително, като можем да се допитаме до специалисти в областта на Аюрведа, с чиято помощ да определим кои Доши са характерни за нас, коя е балансирана и коя – в излишък. По този начин те ще могат да изработят примерен график от различни терапии и ритуали, с които да работите аз хармонизирането на тялото и духа си.

 

Широ васти масаж

Именно постигането на вътрешен баланс е изключително важно за успеха на всички Аюрведа терапии. Ключово значение за това има въздържанието от прекаляване.

 

През времето, докато се подлагаме на широ васти и други васти терапии е за препоръчване да се въздържаме от:

 • прекомерно ядене, особено на вредни храни
 • в някои случаи се налага да избягваме и сексуалните контакти
 • да спазваме определен режим на съня и храненето
 • всекидневно да прекарваме време в медитативни и йога практики

 

Ако се прилага запрофилактика при здрав и балансиран организъм, единичният широ васти масаж, прилаган в комбинация с други аюрведа терапии от време на време, може да е напълно достатъчен. Когато търсим избавление от дадена болежка или травма, в зависимост от естеството и задълбочеността на състоянието, общият курс на лечение може да продължи и доста по-дълго време. При по-дългите програми обикновено се правят серии от терапии, редуващи се с паузи от по няколко седмици или няколко месеца.

Въздействие върху организма

 

Много хора споделят, че Широ васти масажът действа подмладяващо за всички органи на тялото. В този ред на мисли разкрасяващият ефект на терапията може да се разглежда като един вид страничен ефект от цялостното освежаване на нашия дух, кожа и тяло. Това е така и според древната индийска медицина.

В Аюрведа се смята, че редовното прилагане на Широ васти би могло да донесе крепко здраве и дълголетие, особено ако се комбинира с правилния начин на живот, в това число хранене, двигателна активност, медитация и духовни занимания. Плюсът на терапевтичните семинари с продължителност между 3 дни и 2 седмици е, че те предоставят среда, предразполагаща към спазването на комплексния режим, който изисква широ васти в свояритуален и холистичен аспект, както и за постигането на оптимални резултати.

Кога и колко често трябва да се подлагаме на широ васти? 

 

В наше време е трудно да се спазват толкова много стриктни правила в рамките на един забързан лайфстайл, затова е добре да оставим Широ васти терапията за почивните дни – от една страна, за да можем да й се насладим напълно, и от друга – за да можем да й се посветим максимално, което е ключово за ефекта на масажа. Много хора предпочитат да се отдадат на грижите на специалисти в Аюрведа ритрийти в планината, където могат да се концентрират върху балансирането на своите доши.

 

Широ васти масаж

Не е възможно да се даде обща формулаза това колко пъти трябва да се подложим на Широ васти терапия, за да се излекуваме от дадено заболяване. В зависимост от сериозността на проблема, задължително трябва да се консултираме със специалисти медици и аюрведа лекари за това дали масажът сам по себе си може да бъде достатъчен за постигането на пълно излекуване.

 

Има редица случаи, в които хора са разрешили много задълбочени болежки само с 2-3 серии от широ васти терапия, приложени в рамките на година-година и половина и комбинирани с един добър режим.

 

Подходящ ли е широ васти масажът за всички?

 

По начало на широ васти масаж могат да се подлагат всички. Препоръчително е обаче децата, по-възрастните, а също и хората с хронични болести, като например прекаран инсулт или скорошна операция, да си направят предварителна консултация с лекар, който да ги насочи, за да могат да постигнат максимално добри резултати със своето възстановяване.

 

Има ли странични ефекти?

 

Като цяло широ васти не дава никакви неблагоприятни странични ефекти, но все пак е добре да се избягва прилагането му при пациенти със скорошни травми и рани в областта на главата и повишено интракраниално (вътречерепно) налягане.Чудесното превантивно действие на широ васти терапията я прави подходяща на практика за абсолютно всеки.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *