Лечение на конюктивит с Аюрведа

09.12.2019

 

Определение

Конюнктивит означава възпаление на конюнктивата, лигавицата, която защитава клепачите и покрива бялото на очната ябълка. Това е заразна болест, която може да се разпространи бързо.

Симптоми

Симптомите на конюнктивит са зачервяване, изпускане, парене и много пъти сърбеж и чувствителност към светлина. Тя може да се появи на едното или на двете очи. Има трудности при поддържането на очите отворени за дълги периоди.

Конюнктивитът се нарича Netra Abhishyandam в Аюрведа, което означава възпаление на окото. Обикновено той се излекува автоматично в рамките на няколко дни и ако състоянието трае по-дълго, се нуждае от медицинска помощ.

Причини за конюктивит

 • Бактериалните или вирусни инфекции могат да причинят конюнктивит
 • Конюнктивит може да възникне и поради свръхчувствителна реакция на конюнктивата към вещества като прах, цветен прашец и др.

Видове конюнктивит

Алергичен конюнктивит

Повечето хорра развиват алергичен конюнктивит, тъй като са алергични към едни или други вещества. Като цяло алергичният конюнктивит засяга и двете очи.

Бактериален конюнктивит

Това се причинява поради бактериите, наречени стафилококи или стрептококи. Начинът на предаване на това заболяване обикновено е през кожата на заразения човек, който може да бъде заразен от веществата във въздуха.

Вирусен конюнктивит

Аденовирусът причинява вирусен конюнктивит. Това се носи заради обикновената настинка. Тези, които имат грип и пневмония, могат да развият този вид конюнктивит. Това е силно инфекциозно и затова хората, които имат вирусен конюнктивит, трябва да се погрижат за това, като предприемат достатъчно предпазни действия, за да не се разпространи сред другите.

Други видове конюнктивит са:

 • ксерофталмия
 • Химически конюнктивит
 • Гигантски папиларен конюнктивит

Аюрведично лечение с билки при конюнктивит

 

 • Измийте очите с прясно приготвен екстракт от кориандър във вода. Намалява усещането за парене, болка и подуване.
 • Паста от бабулови листа и може да се нанесе с превръзка върху очите за една нощ. Облекчава болката и подуването.
 • Пастата от чирхита, когато се прилага върху очите, намалява възпалението.
 • Нием може да се прилага върху очите и да намали болката.
 • Сокът Prajmoda, когато се смесва със сок от морков и се прилага външно върху очите, работи добре в борбата с конюнктивита.
 • Млякото Чанди би осигурило успокояващ ефект върху очите и намалява възпалението.
 • Пастата от разаут, смесена с масло и стипца, ще свали болезнените симптоми на конюнктивит. Тази паста трябва да се прилага външно върху клепачите.
 • Листата на Tulsi имат силата да намали възпалението.
 • Трифала лосион трябва да се използва за измиване на очите, страдащи от конюнктивит
 • Triphala Churna е добър за намаляване на възпалението
 • Chandroyati Vati е тоникът, който може да подобри устойчивостта към алергии.

Превенция на конюнктивит в Аюрведа

Аюрведа настоява за лична хигиена за добро здраве. Измивайте редовно очите си, след като се върнете отвън. Облеклата трябва да се поддържат чисти и чисти. Изделия като кърпа, гребени, възглавници, покривки за сън и сапуни не трябва да се споделят с други, за да се предотвратят заразни заболявания като конюнктивит.

Лечение на конюктивит с Аюрведа медицина

Както е посочено от Аюрведа, конюнктивитът (нетрабхишйанда) е в по-голямата си част причинен от импеданс на пита и кафа доши. Netra предполага око, докато abhishyanda предполага влажна зона. Окото е обиталище на огнения компонент (пита), но в случай, че кафа доша (воден компонент) се разрази в окото, то започва да атакува компонента на огъня от окото и го превръща в влажна зона. Като резултат това влияе на здравината на очите, причинявайки зачервяване, воднисти емисии, жълто отделяне и подуване. Това се нарича netrabhishyanda.

Аюрведичното лечение се състои от вътрешно чистене на билки за изсветляване на раздразнените енергии на тялото и използване на домашно отгледани лепила за засегнатия участък.

Конюнктивитът може да се случи поради вирусно или бактериално замърсяване. Той може да бъде допълнително причинен от свръхчувствителни реакции, активирани от вещества като прашинки, козметични продукти или определени химикали. Освен това може да се случи поради проблем с имунната система. Има множество алергени, които също могат да подтикнат конюнктивит. Средства за разкрасяване на очите, координати за контакт, маскара, прахове за лице са няколко такива алергенни вещества, които могат да причинят конюнктивит.

Режим на хранене и съвети за начина на живот

Конюнктивитът обикновено се среща в Индия на фона на периодите надъждовна буря, когато във въздуха има колекция от влажност или вода – перфектна област за процъфтяване на болести. Трябва да избягвате потенциален риск за отвращението и облекчаването на този проблем.

Очите трябва да се измиват с чиста вода и да се избърсват с чиста кърпа, за да се предпазят от замърсявания. Използването на парчета плат или кърпи за почистване на очите трябва да се пазят от замърсявания също.

Домашни средства за защита

Накиснете ½ чаена лъжичка трифала на прах в чаша за една нощи в началото на деня го прекарайте през 4 сгънати материали. Използвайте тази вода, за да измиете очите си.

Сварете 1 супена лъжица прах от семена на кориандър или 1 малка купа наскоро нарязани листа от кориандър в 2 чаши вода. Намалете го до половината и го оставете да се охлади. Използвайте този отговор за измиване на очите 3-4 пъти всеки ден.

Вземете малко вода с висока температура и 3 чаени лъжички нектар. Блендирайте добре. Измивайте очите си два по два пъти на ден.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *