Пародонтоза

05.02.2020

 Пародонтозата е болестно състояние на венците. По-специално това е инфекция на тъканите около зъбите. В ранните си етапи то се нарича гингивит.

Обикновено пародонтозата се причинява от лоши хигиена, което позволява на плаката, лепкаво покритие, причинено от бактерии, да се натрупа между и върху зъбите и да се втвърди. В напреднала фаза тя може да доведе до язви, кървящи венци; болезненост при дъвчене и дори загуба на зъби.

 

Когато пародонтозата засегне костта и поддържащата тъкан, тя се нарича пародонтит и се характеризира с образуването на пространство между зъба и венците.

 

Въпреки че по-голямата част от възрастните хора на планетата са засегнати от гингивит, той, за щастие, не винаги се развива в пародонтоза. Прогресирането на заболяването се влияе от редица фактори, които включват лоша устна хигиена и генетично предразположение.

 

Пародонтоза

 

Една от пречките за ранното откриване на пародонтоза е нейната „тиха“ природа. Така това състояние, коетоне причинява болка, може да прогресира незабелязано. В ранните си стадии кървенето на венците по време на миене на зъбите може да бъде единственият признак.

 

Когато болестта започне да напредва и венците се влошат, кървенето може да спре и с това да приключат очевидните признаци. В повечето случаи пародонтозата се повлиява от лечението и прогресията й може да бъде успешно спряна.

 

Причини

 

Устата ни са пълни с бактерии и постоянно образуват лепкава, безцветна плака между зъбите. Четкането и използването на конец за зъби ще ви помагне за намаляване на плаката, но само професионален зъболекар или ортодонт може да я махне.

Пародонтоза

 

Има редица рискови фактори за заболяването на венците, но тютюнопушенето е най-значителният от тях. Пушенето също може да направи лечението на заболяването на венците безуспешно.

 

Други рискови фактори включват:

 

  • хормонални промени при момичетата и жените
  • диабет и лекарства, които намаляват притока на слюнка
  • някои заболявания, като СПИН и лекарствата, използвани за неговото третиране.

 

Симптоми

 

Някои от симптомите на заболяването на венците включват:

 

          • Лош дъх, който не изчезва

          • Тъмночервени и подути венци

          • Чувствителни или кървящи венци

          • Болка по време на дъвчене

          • Клатещи се зъби

          • Чувствителни зъби

          • Оголване на зъбите от венците

Пародонтоза

Диагноза

 

При посещение при зъболекаря, той  ще направи следното:

 

          • Ще прегледа венците  и ще отбележи всички признаци на възпаление.

          • Ще използва малък инструмент, за да провери и измери всички джобове около зъбите. При здрави венци дълбочината на тези джобове обикновено е между 1 и 3 милиметра. Този тест за дълбочина на джоба обикновено е напълно безболезнен.

          • Ще  направи рентген, за да се види дали има загуба на кост.

          • Ще поиска да знае всичко за вашата медицинска история, за да може да установи състояниято или рисковите фактори (като тютюнопушене или диабет), които могат да са причината за болестното състояние на венците ви.

 

Възможно е зъболекарят да ви препрати към пародонтолог, който е специалист в диагностиката и лечението на заболявания на венците.

 

Лечение

 

Основната цел на лечението е контрол на инфекцията. Броят и видовете лечения ще варират в зависимост от степента на заболяването. Всеки тип лечение изисква пациентът да поддържа ежедневна грижа у дома, като добра устна хигиена. Зъболекарят може също да предложи промяна на определени навици, като например отказване от тютюнопушенето, като начин да подобрите резултатите от лечението си.

 

Пародонтоза

Начини за лечение на пародонтоза по Аюрведа

 

Витамин С

Недостигът на витамин С в тялото ви може да доведе до пародонтоза.

Витамин С е добре известен антиоксидант и е необходим за ефективното възстановяване на съединителната тъкан и регенерацията на костите.

 

Витамин С е лесно достъпен на пазара като хранителна добавка, но също се намира и в различни храни като киви, портокали, грейпфрут, броколи, ягоди, манго, чушки, папая, брюкселско зеле и много други. Увеличете консумацията на тези плодове и зеленчуци, което ще помогне за цялостното укрепване на организма ви.

 

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е добре известен антибиотик, който помога за лекуване на инфекцията от пародонтоза. Миенето на зъбите два пъти на ден с него ще помогне за намаляване на възпалението и успокояване на венците ви.

 

Пародонтоза

Куркума

Миенето на зъбите с куркума също може да бъде много ефективно средство за лечение на пародонтоза. Куркумата съдържа съединения, които имат много добри противовъзпалителни свойства и по този начин помагат за успокояване на венците и премахването на плаката. Използвайте топла солена вода за изплакване на куркумата. Солта ще помогне и за убиване на бактериите.

 

Сода бикарбонат

Содата е естествено почистващо средство, което може да премахне плаката от зъбите ви. Миенето на зъбите със сода бикарбонат всеки ден, вместо с паста за зъби, ще помогне за поддържането на зъбите ви чисти, както и венците и цялата устна кухина. Содата също има противовъзпалителни свойства и ще помогне за успокояване на възпалените венци и намаляване на кървенето им.

 

Пародонтоза

Аюрведична рецепта за вода за изплакване на устата

Тази аюрведична рецептасе приготвя при домашни условия. Тя е евтина, безопасна, без странични ефекти и може да се използва и от деца.

 

Как се прави

Сложете около 40-50 грама (8-10 с.л.) трифала на прах в един литър(около 4 чаши) вода да ври, докато се намали до 250 мл (1 чаша). Когато изстине, изцедето  и сложете водата в чиста стъклена бутилка. Използвайте 20-50 мл (2-3 с.л.) от нея за изплакване на устата си след миене, до три пъти на ден.

 

Ползи

Трифала е особено ценен препарат при предотвратяването и лечението на заболяванията на устата, като кървящи венци, кариес, гингивит и стоматит. Той предотвратява натрупването на киселини и образуването на плака на повърхността на зъбите, като по този начин предотвратява по-нататъшната деминерализация и разграждането на зъбния емайл.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *