Изгаряния

18.04.2018

Видове изгаряния

Изгарянията по кожата са много неприятно състояние, което може да бъде причинено от различни термални въздействия като контакт с горещи предмети или огън, прекомерно излагане на слънчеви лъчи, заливане с гореща вода, контакт със силно нагорещена пара, както и от електрически ток,  химически вещества, сред които киселини и основи, и други.

Продължителността и интензитета на топлинно или химическо излагане на гореизброените причинители, оределят обхвата и степента на съответното изгаряне.

Съществуват четири степени на изгаряне:

  • Първата степен е най-леката, като при нея е увреден повърхностния слой на кожата, а симптомите са зачервяване и лека болка
  • Втората степен засяга дермата, като вече има по-силно изразена симптоматика: по-силна болка и образуване на мехури
  • Третата степен засяга подкожната тъкан, като увреждането настъпва в резултат на умъртвените тъкани
  • Четвърта степен изгаряне е най-сериозната, като тя засяга сухожилия, мускули, нерви, всички слоеве на кожата. Тази степен е много опасна, тъй като може да доведе до смърт поради големи увреждания на организма. 

При децата по-често се наблюдават изгаряния с горещи напитки или храни, а при възрастните химически изгаряния (при невнимание, опит за самоубийство и т.н). Натриевата основа има най-голямо увреждащо действие. Често се случват битови изгаряния, като те могат да възникнат при консумация на напитка от недобре измити бутилки, които са били обработвани с натриевата основа.

При изгарянето с киселина, тъканите стават тъмносиви на места, докато при изгаряне с основа белезникав налеп покрива лигавицата. За да се установи увреждане на хранопровода е необходимо ендоскопско изследване, но то трябва да се проведе една седмица след изгарянето.

Изгарянията с киселини не са толкова тежки, колкото тези с основи, тъй като при тях се отделят пари, които могат да бъдат видяни от човека и поглъщането да бъде предотвратено.

Други характерни изгаряния са тези на храносмилателната лигавица. Те могат да възникнат поради прием на много горещи течности и храни, поглъщане на някакъв химикал или вещества с много ниска или висока киселинност. В резултат се получават разязвания на лигавицата с различен обхват и дъблочина.

Изгарянията на дихателната лигавица са по-различни. Могат да бъдат причинени при трудови злополуки, вдишване на химикали, поглъщане на дим при пожар, неправилно приложение на кислородна вода за лечение на ринити, синузити и други. Това състояние се диагностицира ендоскопски.

Доста неприятни са изгарянията на конюнктивите на очите. Поради химични или термични въздействия се появяват лезии по конюнктивите на едното или и на двете очи. Други причини могат да са неправилно приготвени капки за очи, боравене с опасни вещества бе необходимите предпазни средства.

 

Изгарянията могат да се получат при различни обстоятелства и да бъдат с различна степен на пораженията. За някои може да се приложи самолечение, за други трябва лекарска намеса.

Изгаряне може да се получи в бита – обгаряне от открит огън или нагорещени повърхности, заливане с вряло масло, вода. В промишлеността изгарянията може да са от химически вещества като киселините, тежки токови удари като волтовите дъги, т.н. Най-чести са слънчевите изгаряния, които могат да бъдат от зачервяване и сърбежи по кожата, до поява на мехури и рани.

Изгарянията могат да са кожни, но и да засегнат тъкани в дълбочина, при особено тежките могат да се засегнат и кости. Според пораженията в дълбочина, изгарянията са определени на четири степени.

При първата изгарянето е повърхностно, при него се зачервява кожата и е характерно леко обезводняване, може да се вдигне телесната температура. При него няма тежки последствия. Обикновено първа степен са слънчевите изгаряния, които обаче може и да са по-тежки.

При втората степен се нарушава дермата, която е по-надълбоко в кожата, под епидермиса. Това изгаряне може да е повърхностно или дълбоко. При повърхностното кожата се зачервява, появяват се мехури с течност в тях. Болезнено е, но обикновено не се инфектира и минава без оперативна намеса. При дълбокото изгаряне обаче се налага трансплантация на кожа, често се появяват инфекции. Тук изненадата е, че болките са по-слаби.

При третата степен пораженията са тежки в дълбочина, кожата става с кафеникав или дори черен цвят. Налага се кожна трансплантация на няколко етапа.

При четвъртата степен са засегнати сухожилия, мускули, кости, кожата е  овъглена.

Масла за изгаряния | Ayurvedasofia.bg

Аюрведа средства за лечение на изгаряния

Аюрведа има многобройни природни средства и техни комбинации за лечение на изгарянията според вида и степента на пораженията върху кожата и тялото. При по-леки изгаряния може да се проведе и самолечение със съветите и продуктите на Аюрведа.

Вариантите са различни. Могат да се използват резенчета от зеленчуци или плодове /например краставица, ябълка/, които се полагат за около половин час на засегнатите места с охлаждащ и обезболяващ ефект.

Друга възможност е да се използват зеленчукови сокове с прибавени към тях различни билки, които да се нанасят с памучни тампони по местата с изгаряне. Има и мехлеми във вид на паста, пудри, някои от продуктите могат да се приемат и вътрешно за ускоряване на лечението.

Традиционно се използват и охлаждащите лечебни масла, които имат разностранен ефект. Те проникват надълбоко и имат способстват не само да облекчават болката, но играят и съществена роля за възстановяване на тъканите, особено при по-тежки изгаряния.

Действат антибактериално, предпазват от възпаления, инфекции, поява на гной в раните. В такива случаи е подходящо да се използва Вранаропана Тайлам. Ако се е стигнало до рани, може да се прибегне до маслото Джатияди Кера. Аюрведа има и специален продукт за лечение на лицето, ако е поразено от слънчево изгаряне – Сатадута Гритам.

Както беше споменато, при по-леките случаи за домашно лечение могат да се използват зеленчукови сокове с добавени билки. Пресният и охладен сок от краставица може да се използва и самостоятелно за нанасяне на изгорелите места, но може да се правят и комбинации.

Популярен вариант е да се смеси в равни порции със сок и лайм и да се нанесе. Престоява двадесетина минути и се отмива с хладка вода. Смесването на сока от краставица може да е и с кисело мляко. Може също така да се използва доматен сок и прясно мляко в съотношение 2 към 4, измерено в супени лъжици.

Паста за нанасяне по изгорялото пък може да се направи от прах от сандалово дърво и куркума, забъркани с хладка вода. Като гел може да се използва алое вера, популярна е розовата вода, както и маслата от кокос, лавануда, шипка, евкалипт, сандалово дърво и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *