Диспепсия

02.04.2018

Причини за храносмилателните проблеми при Диспепсия

Диспепсията е много разпространено храносмилателно заболяване, което засяга стомаха и горната част на тънките черва. Причините за възникването й не са напълно уточнени. Лекарите са на мнение, че появата й се дължи на неправилна инервация на съответните сетивни чревни органи, при което не се осъществяват правилно предаването на импулсите от тези органи и стимулацията на червата от страна на моторните нерви. Това състояние е известно също така като лошо храносмилане или разстроен стомах.

Диспепсията може да се дължи и на други причини. Сред тях са бременност, камъни в жлъчката, пептична язва, болести на ендокринната система, исхемия на миокарда, хиатална херния, рак на стомаха, рак на хранопровода, уремия; в резултат на психични разстройства и стрес.

Състоянието може да бъде и страничен ефект от прием на лекарства /нестероидни противовъзпалителни средства/. Понякога причината за появата на диспепсия е външна – след операция на стомашно-чревния тракт.

Тютюнопушенето и алкохолът са фактори, които могат да допринесат за възникването на това заболяване. Тъй като то може да се хронифицира и да продължи с години, а в някои случаи дори за цял живот, е препоръчително тези два фактора да бъдат премахнати. Прекалено мазните храни също трябва да се избягват.

Някои от симптомите на диспепсия са болки в стомаха, чувство на парене, подуване, гадене, оригване, киселини в стомаха, газове, загуба на апетит, диария. Обикновено симптомите на това заболяване се обострят по време на хранене. Неорганичната диспепсия има симптоми, които наподобяват тези на язва – появява се болка нощем,която не се повлиява от успокоителни.

Диагностицирането на диспепсията се извършва като първо се излючи наличието на органично заболяване, както и вероятността състоянието да е свързано с дебелото черво. В повечето случаи диспепсията не е сериозно заболяване, но може да влоши качеството на живот на пациента и да му причини дискомфорт.

Има данни, че диспепсията засяга голяма част от населението, но наличието на природни средства с лечебен ефект, които повлияват лошото храносмилане са достъпни и лесни за приложение в домашна обстановка. Едно от тези средства е чай от мента. Благодарение на антиспазматичния му ефект, този чай е отличен избор за облекчаване на лошо храносмилане и стомашни проблеми. Обаче, ако състоянието е свързано с киселинен рефлукс, приемането на чай от мента е противопоказен.

Друг ефикасен природен лек е чаят от лайка. Той допринася за по-добър сън и спокойствие. Тъй като тази билка намалява киселинността в стомаха, тя оказва положителен ефект при диспепсия.

Сода бикарбонат е известна с лековитите си свойства. Приемана в малки количества тя неутрализира стомашната киселина и облекчава подуването и газовете. Препоръчителната доза е половин лъжичка, разтворена във вода.

Има други ефикасни средства за повлияване на състоянието като вода с лимон, нар, джинджифил и други.

Изключително важно е да бъде променен режима на хранене. Преяждането е противопоказно, а пациентът трябва да се храни бавно. Рафинираните храни трябва да се изключат от менюто, както и кафето, газираните напитки, черен и червен пипер, червени меса и шоколад. Препоръчва се консумацията на повече плодове и зеленуци.

Психическото напрежение и стресът влияят изключтелно много върху диспепсията, затова е задължително да бъдат ограничени до минимум.

 

Функционалната диспепсия обобщава някои проблеми на храносмилането, които не са породени от болест в класическия смисъл на думата – увредени органи. Аюрведа тълкува това състояние като отслабнал храносмилателен огън Агни.

Проявите могат да бъдат болка в горната зона на стомаха, която да се възприема и като болка в гръдния кош; оригване и гадене, които в по-тежките случаи може да са съпроводени с повръщане; тежест в стомаха след хранене, поява на киселини; газове и подуване на стомаха, и др.

Ако тези състояния продължат дълго, те могат да преминат в органична диспепсия – увреждания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язва, колит.

Затова трябва да се потърси навременна лекарска помощ – ако тези състояния продължават повече от седмица до десетина дни, сигнализират за появата на по-сериозен проблем. Той може да е извън функционалната диспепсия и спешно трябва да се потърси лекар, ако има болки във врата, ръка, челюст; въздухът не достига, губи се тегло. Оцветяване в жълто на кожата и очите пък говори за жълтеница.

Нарушенията при функционалната диспепсия могат да бъдат предизвикани от преяждане, при което храносмилането не е в състояние да се справи с прекомерно поетата храна.

Предизвикват се също и от консумиране на тежка, мазна храна; газирани напитки или много течности като цяло по време на хранене; неподходящи за дадения тип тяло храни или неправилното им  съчетание.

Аюрведа има специален списък за несъвместими храни – например мляко и банани, зърнени храни и пъпеши, и много други. Проблемите често се получават от бързане при храненето – гълтането на недобре сдъвкана храна. Нарушения на храносмилането, които се отнасят към функционалната диспепсия, могат да се появят и при хранене в силно емоционални състояния.

Вредният ефект от тези начини на хранене е, че в стомаха се образуват твърде много киселини, които могат да дразнят лигавиците или при ферментацията в стомаха и червата се образуват газове, които водят до подуванията.

Лимон и джинджифил | Ayurvedasofia.bgКак да активираме храносмилателния огън Агни

Ако Агни е слаб, храната не се разгражда пълноценно и навреме, а при застояващите хранителни остатъци започват ферментации и гниене, които предизвикват стомашно-чревни проблеми. И обратно – при активен  храносмилателен огън Агни, храната се разгражда и усвоява, а излишното се изхвърля от организма чрез отделителната система.  Сред общите съвети е да не се яде, ако човек не чувства глад.

Както беше споменато, е вредно и да се яде под въздействието на емоции – например "ядене от нерви". Храненето трябва да е три пъти – на закуска, на основно и по-леко за вечеря. Може да се правят междинни закуски от плодове, 2 часа преди обяда и евентуално съм  16 часа следобед.

По време на хранене и веднага след това не бива да се приемат студени напитки, тъй като те разреждат киселините и гасят Агни. От природните средства, които Аюрведа използва за разпалването на храносмилателния огън Агни, джинджифилът е традиционен.

Може да се отреже тънко парче и поръсено със сол, да се изяде преди хранене, като се сдъвче добре. Може да се направят и комбинации – пак преди хранене да се вземе настърган джинджифил, към който се прибавят няколко капки лимонов сок и една щипка сол.

За подобряване на храносмилането се използва също смес от равни количества джинджифил и черен пипер, към които се прибавя и чесън. Чесънът трябва да е колкото на върха на чаена лъжичка, а общото количество смес – около половин лъжичка. Приема се преди хранене и по време на хранене, обикновено се препоръчва за вечерята.

Използва се също така и дафинов лист, натрошен в половин лъжичка за чай. Това количество се изсипва в гореща вода – една чаша и се изчаква се десетина минути. Добавя се кардамон – една щипка и се пие след хранене.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *