Подобряване на паметта с Аюрведа

19.03.2018

Кои са причините за затруднена концентрация?

Често поради различни причини чувстваме, че ни е трудно да се фокусираме и дори ни е трудно да запомним елементрани неща в ежедневието си. Ако и вие сте изпитвали подобно чувство, то не сте единствените. На всеки се случва да забрави нещо понякога, но ако постоянно ни се случва да не можем да се фокусираме и това започва да ни създава проблеми, то е желателно да предприемем нещо.

Хроничният стрес, недостигът на сън, а също и нездравословният начин на живот се считат за главни виновници за отслабването на паметта и неспособността за концентриране. Твърде често причината за липсата на фокус се явява лишаването на мозъка от кислород и някои ценни за неговата правилна функция хранителни вещества.

Смята се , че вредни фактори в нашия живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословното хранене, липсата на достатъчно движение. Всички тези фактори взети заедно допринасят за намаляването на работоспособността на мозъка.  Като добавим и факта, че с възрастта силата на паметта отслабва, заслужава си да се запитаме какво можем да направим, за да успеем да запазим паметта си за по-дълго.

Загубата на концентрация и отслабването на паметта засягат доста хора. Те обаче могат да се предотвратят,  ако включим в ежедневието си някои здравословни навици, като например време за медитация и релакс. Аюрведа медицина например може да ни помогне да подобрим паметта си и дори да променим мирогледа си. Тази древна индийска медицина на повече от 5000г. предлага различни лечебни терапии и масажи за здраве и красота, които включват изцяло натурални билкови масла от Индия и козметични продукти със съставки от естествен произход.

Как Аюрведа може да ни помогне да подобрим паметта си?

Аюрведа терапия за добра памет | Ayurvedasofia.bgАюрведа е изключително всеобхватна наука за човешкото здраве и предлага разнообразие от терапии и масажи, който подобряват не само красотата и външния вид, но и някои от тях оказват благоприятно влияние върху сериозни застращаващи живота проблеми като рак, диабет и Алцхаймер. Те също така се смятат за отлично средство за постигане на пълно спокойствие и душевен мир – едно от важните неща, към които се стреми Аюрведа медицина.

Обаче с помощта на тази антична индийска медицина ние можем лесно да подобрим когнитивните си способности и дори да се преборим със стреса.

Съществуват Аюрведа терапии, които са директно насочени към липсата на концентрация и проблеми с паметта. Лечебните аюрведични терапии като Широ Лепам, Шировасти, Широ Абянгам  и Широдара например оказват изключително благоприятно влияние върху мозъчната функция, успокояват нервната система, премахват главоболието, действат добре при мигрена, подобряват качеството на съня и помагат също при психологически проблеми.

Широ Лепам

Процедурата Широ Лепам се извършва като на главата пациента се намазва специална билкова паста примесена с лечебно олио. Тя действа стимулиращо върху мозъчната функция, премахва главоболието и напрежението, помага и при проблеми със съня.

Широ Абянгам

Широ Абянгам терапията представлява приятен лек масаж на главата, раменете и лицето, който е наречен също анти-стрес масаж от Аюрведа. Тя се извършва със специална затоплена смес от билкови масла, които се подбират от Аюрведа лекаря, отново според типа доша на пациента в продължение на 30-40 мин. като времетраенето може да варира според състоянието на пациента.

Тази процедура оказва положителен ефект при главозамайване, главоболие, мигрена и дисфункция на сетивните органи, разположени в главата, като например отпуска напрежението в очите и очните мускули и изостря зрението, както и премахва схващането в мускулите на раменете и шията.

Широ Абянгам стимулира кръвообращението в мозъка, като го зарежда в същото време с кислород. Оказва благоприятен ефект при хора страдащи от стрес, безсъние, и депресивни състояния като дарява бодрост и жизненост на организма.

Широ васти терапия в клиника | Ayurvedasofia.bgШировасти

При Шировасти на главата се поставя кожена фуния, наподобяваща цилиндрична шапка,  в която се налива топло билково олио, което се оставя да престои за определено време, например 15-20мин. като през това време трябва да се поддържа постоянна избраната температура на олиото. Билковото масло в терапията се подбира според дадената конституция на човека с цел да се хармонизира  вътрешния му баланс. Маслените смеси при подобни процедури на главата обикновено се правят от мляко, което може да се замени с кокосово масло,  натурална розова вода, сусамово масло и чай от джинджифил.  Кожената фуния при тази процедура не позволява на маслото да се разтече.

Тази терапия е изключително ефективна при нервни и психологически разстройства и спомага за постигането на пълен релакс на цялото тяло. Помага при различни видове главоболие, мигрена, загуба на паметтта, шизофрения, глаукома, катаракта, парализа на лицев нерв, безсъние, подобрява сензорните фунции и стимулира секретите, натрупани в зоната около носа, които предизвикват застои на кръвта в мозъка.

Терапията също подобрява здравето на косата, помага при косопад и оплешивяване. Тя също може де се приложи по време на пълното пречистване на организма по Панчакарма.

Класическата процедура Шировасти се изпълнява от 4 ръце в продължение на 45-50 мин.  като включва три етапа. Първият етап на терапията се прави като пациента прекарва 15-20 мин. в седнало състояние докато на главата му стои фунията, напълнена с масло.

При втория етап пациентът е легнал по гръб, докато му се прави точков масаж на главата, шията, зоната на врата и се продължава с масаж с леки движения, подобряващ кръвообращението в лимфните тъкани на тялото.

При третата част от процедурата се извършва по-активен масаж първо на предната част от тялото, стигайки до кръста и обхваща ръцете, раменете, гърдите и корема. След това следва масаж на задната част на тялото, където се фокусира върху гръбначния стълб.

След това отново се минава на предната част на тялото като се прави масаж с леки движения, с който се възвръща баланса на енергиите в тялото. Терапията се извършва 3-4 пъти в месеца за профилактика, а при лечение на дадено заболяване се прави по 3-пъти през ден в период от 7 дни.

Широдара

Широдара или тайладара в клиника | Ayurvedasofia.bgШиродара терапия е най-честата предварителна процедура, която се прави преди Панчакарма. Името Широдара идва от  “широ- глава“ и “дара- поток“ терапията се извършва с цел постигане на физическа и духовна хармония. Процедурата представлява бавно поливане на тънка равномерна струя топло билково масло от меден или глинен съд върху челото.

Маслото се избира според това какъв тип доша притежава пациента. По време на тази терапия помощник-асистент на доктора регулира струята на олиото, стичащо се от съда, който е обикновенно на 15-20см.

Терапията се извършва в продължение на 60-75 мин. и се прави от 4 ръце. И се състои също от 3 етапа. Първият етап включва изливането на тънка струя топло билково олио върху челото за 30-45 мин. Вторият етап включва точков масаж на главата, шията и  зоната на врата, последван от масаж с леки движения, които подобрява лимфното кръвообращение.  Третата част включва масаж на предната част на тялото, включващ зоната на раменете, ръцете, корема, гърдите  до областта на кръста и след това се прави точков масаж на задната част на тялото в зоната на гръбнака.

Освен че стимулира мисловната функция и подобрява паметта, терапията действа благотворно върху проблеми с нервната система, намаляване на напрежението, понижава високото кръвно налягане. Терапията спомага за подобряване на мускулния тонус, регулиране на хормоналния баланспремахване на болки в различни точки на тялото, подобряване на концентрацията и вниманието, укрепване на косата и бързо въстановяване на загубената коса, помага при пърхот и оплешивяване. Освен това увеличава способността на организма да се адаптира към околната среда.

Тази процедура също както Шировасти се изпълнява 3-4 пъти в месеца с цел профилактика и с лечебна цел по 3 пъти през ден в период от 1 седмица.

 

Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *