Възстановяване с Аюрведа

06.03.2018

Какво представлява Аюрведа?

За тези от вас, които не са чували за Аюрведа, това е древна индийска медицина на повече от около  5000г. Тя е всъщност е една от най-древните документирани системи за здравето, които обхващат цялото тяло. Думата Аюрведа директно преведена от санскрит означава “знание/наука за живота“ от “ayur- живот“ и “veda – знание“.

Принципите на тази медицина гласят, че човешкото здраве се крепи върху крехкия баланс между тяло, душа и ум. Когато този баланс се наруши се появяват болестите. Според Аюрведа човек трябва да живее в пълна хармония със себе си и природата, за да бъде здрав.

Аюрведа медицина води началото си от ведическата култура в Индия и е била създадена първо с цел да  увеличи продължителността живота на човек. След това обаче тя започва да се използва за различни цели. Аюрведите смятат, че човешкото тяло е предопределено да живее 100 години. Тя вярва в трите основи на живота, които гарантират крепко здраве и душевен мир: хранене, сън и самоусъвършенстване. Тоест да се храним добре, да спим добре и да отделяме време за медитация и размишление.

Поради своята всеобхватност, Аюрведа медицина се използва за лечението на разнообразие от проблеми със здравето. От обикновена кашлица до рак и Алцхаймер, Аюрведа предоставя лек за всичко. Смята се, че китайската медицина е произлязла от Аюрведа. В лечебните методи на западната медицина се взаимстват също някои лечебни похвати на Аюрведа медицината.

Едно от главните неща, в които вярва Аюрведа медицина е, че за да се излекуваме от дадена болест, ние трябва да премахнем  факторите допринесли за появата на тази болест първоначално.

Принципите в Аюрведа - какво знаем | Ayurvedasofia.bgКакви са принципите на Аюрведа?

Главната цел на Аюрведа е да възвърне изгубения баланс в тялото и да укрепи неговите естествени функции. Тъй като Аюрведа е медицина, която вярва в силата на природата, всички нейни терапии и хранителни режими включват природосъобразни съставки и хранителни продукти. Те могат да включват билки,  минерали и метали.

Ако обаче тези терапии не се прилагат по правилен начин от опитни Аюрведа специалисти, то те може да нямат никакъв ефект и дори могат да бъдат опасни, тъй като при някои терапии, при които се използват метали,  има опасност от поглъщане на олово. Нейните лечебни продукти не съдържат химия и не носят странични ефекти за разлика от алтернативната медицина.

За да бъдат ефективни Аюрведа терапиите и аюрведичните масажи обаче, трябва да се използват изцяло натурални и автентични билкови масла и козметични продукти от Индия. Освен това, процедурите на тази медицина трябва да се изпълняват само от сертифицирани доктори и терапевти, които имат богат опит в практикуването на Аюрведа процедури.

Аюрведа медицина е индивидуализирана медицина, тъй като тя разглежда всеки отделен човек като уникален организъм със собствени потребности и особености. Тя се противопоставя на убеждението на западната медицина, че едно лекарство може да помогне на всеки. Няма две еднакви конституции. Според Аюрведа всичко е лекарство и всичко е отрова, тоест това, което може да излекува  един човек, може да има пагубен ефект за друг, тъй като всеки има различен организъм.

Аюрведа се фокусира изцяло върху здравето на индивида. Поради тази причина и преди започването на Аюрведа процедура се извършва преглед на пациента от Аюрведа лекар с цел определяне на неговата конституция и настоящото състояние на балансите в организма му.

Лечебните терапии и различните дейности по Аюрведа следват естествените цикли на тялото. Чрез Аюрведа терапиите се осъществява натурален детокс и тялото ни се пречиства напълно от всички ненужни токсини и отрови. Аюрведа детокс терапиите пречистват кръвта, подпомагат функцията на черния дроб и стимулират имунитета.

Постигане на Аюрведа възтановяване | Ayurvedasofia.bgКак да постигнем Аюрведа възстановяване?

Аюрведа медицина препоръчва да се прави периодично пречистване на целия организъм, например при смяна на сезоните –  през пролетта и есента. Според нея редовният детокс зарежда тялото с енергия, повишава съпротивителните сили, изостря паметта, повишава самочувствието и дори увеличава продължителността на живота като стопира процесите на стареене. Аюрведа смята, че чрез перичстването на организма ние не само подобряваме здравето  и външния си вид, но и внасяме повече позитивна енергия в живота си.

Въстановяването на организма по Аюрведа включва приемът на вода и пресни сокове от зеленчуци и плодове, както и извършването на пост  за определен период. По време на детокса със сокове, организмът ни има възможност да се въстанови напълно, тъй като през това време енергията, която той отделя обикновено за храносмилателната система, отива за процесите на заздравяване, обновяване и ново изграждане. Този режим на детокс зарежда тялото отново със загубените ценни за нормалната ми функция микроелементи.

Известната терапия Расаяна например оказва регенериращо влияние върху целия организъм. Тя се прави с цел е да се възвърне жизнеността на тялото. За най-добри резултати процедурата  се прави в продължение на 21 дни (от 4-6 седмици), като периодът може да варира в зависимост от настоящото ни състояние.

Тя ни прави подмладени и енергични, подобрява състоянието на кожата като ѝ придава здравословен блясък, подобрява качеството на съня,  подпомага паметта и концентрацията и помага при липса на апетит.

Тази терапия  помага също при  затлъстяване и хронични стомашни проблеми като запек, действа благоприятно при мигрена. Тя подобрява функцията на органите на възприятията като обоняние, зрение, слух, рецептори за вкус. Освен че действа укрепващо върху  имунитета, терапията увеличава силата на организма и действа успокояващо върху ума.

Според Аюрведа въстановителният процес след болест е много важен. Не трябва да се принуждаваме да се върнем към ежедневната си рутина, ако не се чувстваме добре. Когато примерно се въстановяваме след прекарана болест или операция, трябва да дадем на тялото си възможност да се въстанови пълноценно. Това означава да си осигурим поне 7-8 часа сън, Добра идея е да изпробваме медитация или просто да прекараме време в спокойна обстановка и да се насладим на момента.

Нанасянето на топли билкови масла върху кожата през възстановителния период регенерира нейните тъкани и я прави мека, гладка и свежа. Абянга терапия например е много благоприятна за кожата. Маслените терапии на Аюрведа даряват кожата със загубените ценни вещества и я правят отново здрава и блестяща. Аюрведа масажите от своя страна отпускат напрежението в мускулите и ставите и свалят стреса.

Процес по възтановяване на тялото | Ayurvedasofia.bgЗа да стимулираме процеса по въстановяване на тялото, трябва да приемаме малки порции храна през целия ден, която да е здравословна и зареждаща с енергия. Аюрведа ястията като китчари например са едновременно полезни, засищащи и ни дават енергията, от която нашето тяло се нуждае, за да се въстанови.

Аюрведа медицина освен че включва разнообразие от процедури и масажи, тя включва здравословна диета според типа Доша, както и йога упражнения и дихателни техники. Храната и начинът на хранене заемат важно място в Аюрведа лечението, тъй като храната е директен начин за нас да се свържем с природата.

Според Аюрведа е добре например да започнем деня с чаша топла вода, с която да пречистим токсините в организма си, наречени още ama. Препоръчва се чай от джинджифил, който стимулира храносмилането и метаболизма.  По този начин ние стартираме своята храносмилателна система или така наречения храносмилателен огън Агни.

Аюрведа предпазва тялото от болести и в същото време действа благоприятно върху симптоми на вече появили се здравословни проблеми. Освен че обновява нашето тяло и е добра превенция срещу редица болести, Аюрведа действа успокояващо на нервната система и помага както при физически, така и при психически проблеми.

Принципите на Аюрведа отиват отвъд грижата за здравето и превенцията на болестите. Аюрведа ни учи как да постигнем и душевна хармония. С помощта на Аюрведа можем да научим индивидуалната си конституция на тялото, да разберем точното си здравословно състояние, както и да се научим как да живеем в хармония със себе си и природата.

Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *