Болкови синдроми

18.04.2018

Какво е болков синдром

Болката е най-честата причина, поради която търсим лекарска помощ. Когато тя е продължителна причинява стрес, тревожност и депресия у индивида. Това може да доведе до сериозно влошаване на качеството му на живот, в някои тежки случаи е възможно дори да развие инсомния, да не може да извършва ежедневните си задачи и да загуби социалните си контакти. Лечението на болката е комплексно, като то може да включва медикаменти, упражнения, специфични техники и психологична подкрепа.

Болката бива  остра (краткотрайна) и  хронична (дълготрайна). Краткотрайната болка е свързана с травма на тъканите и може да продължи от 3 до 6 месеца. Възможните причини за възникването й са хирургическа интервенция, раждане, травми и други. Препоръчително е този вид болки да се лекуват навреме, защото в противен случай може да се превърне в хронична.

Хроничната болка от своя страна може да възникне в резултат на заболязания като артрити, мускулоскелетни заболявания, мигрена, болки в гърба, рак и други.  Болести на храносмилателната система (пептична язва, гастрит, панкреатит, хроничен запек, инвагинация), болести на ендокринната система, обмяната на веществата, болести на пикочо-половата система, както и инфекциозни и паразитни заболявания също така може да са причина за възникването на болка. При този вид болка тя не е статична, а напротив: може да промени интензитета и местоположението си. Обикновено зоните, които са засегнати са чувствтелни на допир.

Болковият синдром е мултимодално състояние. Болката при него може да бъде определена като неприятни емоционални или сензорни изживявания, които са свързани с потенциални или актуални тъканни увреди. То има множество симптоми, които са специфични, например, болката може да има протективна функция в резултат на тъканна увреда, която я причинява, но може да бъде и психосоматична.  

Съществуват множество различни симптоматики. Например при увеличена болкова чувствителност в ректалната и генитална област пациентите чувстват болка в резултат на неболезнени дразнители. Състоянието може да е предизвикано още от травми на гръбначния стълб и главния мозък, притискане на нерва на половите органи, компресия на периферни нерви и т.н.

При миофасциален болков синдром се наблюдават възпаления на меките тъкани и мускулни болки. Това състояние може да бъде причинено от прекомерно натоварване, мускулна травма, повтарящи се движения и т.н.

 

 

Болковият синдром обозначава състояние, при което човек продължително време чувства комплексни болки. Ако например е свързано със ставите, може да усеща болка в ръцете и краката, усет за подуване в крайниците, каквото на практика няма, нарушен сън, главоболие, лесна умора и т.н.

При тазовия синдром пък болките в таза са съпътствани със затруднено уриниране, болка в тестисите, може и в пениса, намалено либидо и т.н. Това може да се случи, и без изследванията да откриват някакви възпаления или наличие на бактерии.

Болков синдром може да се появи по различни причини – неврологични нарушения, психологични, проблеми с мускулите или скелета, с урологичната система, със стомашно-чревната, сърдечно-съдовата и др. Неслучайно тук медицината говори за нарушения – на практика няма сериозно увреждане на даден орган или заболяване на определена система на организма. Важно е това да бъде обяснено на пациента и близките му, за да се намали тревожността.  

Според някои специалисти, за хроничен болков синдром може да се говори, ако комплексните болки продължат над половин година. Други обаче смятат за "праг" продължителност от 3 месеца.

Но при всички положения поради "упоритостта" им, симптомите вредят цялостно върху здравето на човека, като предизвикват силни притеснения и могат да доведат до депресивни състояния, както и до различни инвалидности.

Тежестта на проявите при болковия синдром е субективна според възрастта, особеностите на конкретния организъм, както и общото му състояние. Болките могат да са повърхностни, или да се усещат в дълбочина.

Според нарушенията, довели до синдрома, той може да се появи при различни възрасти. Ставният синдром например засяга основно възрастните, среща се при младежите, рядко при малки деца. Има обаче и случаи, когато болков синдром на различна основа се среща често и при малките.

Синдроми на болката | Ayurvedasofia.bg

Комплексният подход на Аюрведа

Комплексните прояви и симптоми при болковия синдром изискват и комплексен, мултидисциплинарен подход към лечението. Това напълно съответства на принципите на Аюрведа и методите на лечение, които тя прилага. Както е известно, тази медицина, прилагана от хилядолетия, възвръща на човека оптималното му здравословно състояние в цялостен аспект.

Тя не спира само до премахване на конкретните симптоми, свързани с отделни системи. Чрез възстановяване на енергийния баланс в тялото, тя възстановява и нормалното функциониране на всички органи. Така се отстранява основата, за поява и съществуване на различните нарушения и болести.

Разбира се, цялостното лечение включва и спешно премахване на болката. Тук също има комплексен подход. Употребяват се билки и подправки в храната, обливане с многобройни лечебни масла за дълбоко проникване и масажи, има също така вътрешен прием на масла и билки.

В храната често се използва червен пипер – лют, който действа противовъзпалително. Приложен в мехлеми, той заглушава сигналите за болка, предавани към мозъка. Противовъзпалителна е и подправката куркума, която се използва широко при готвенето в Източния свят. Тя често се комбинира с лютия пипер.

Болкоуспокояващ ефект чрез лечение на възпаления имат и джинджифилът, и индийският тамян, и много други.

Аюрведа прилага също така болкоуспокояващи масажи за различните части на тялото, като се въздейства на марма точките. Това са чувствителни зони, като основните са 107. Масажите обикновено са комбинирани с втриване на билки или обливане с лечебни масла.

В самите масла често, според случая, могат да се варят различни билки за усилване на желания ефект. Кширабала Тайлам  например действа противовъзпалително и аналгетично, прилага се при главоболие, безсъние, ставни болки и др.

Болката се премахва и от Карпуради Тайлам, като маслото има антисептичен ефект. Особено популярно е сред спортистите заради честите им травми и последиците върху костната система.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *