Хемиплегия в Аюрведа е известна като Pakshaghata

24.04.2018

Аюрведичната концепция за хемиплегия известна като Pakshaghata е, че тя се дължи на дисбаланс на енергията Вата или на "Вата доша". По принцип симптомите на заболяването се проявяват при загуба на функция на лявата или дясната страна на тялото.

Също така, типични характеристики за състоянието на хемипплегия са нестабилност или недобър баланс на тялото и трудности при говора. Аюрведичните Panchakarma терапии са много полезни от гледна точка на подобряване функциите на тялото. Те подобряват както усета на човека, така и способностите му да извършва ефективно ежедневните си дейности.

Причина за хемиплегия са мозъчно-съдови инциденти или травми. Мозъчните увреждания могат да се получат в резултат на неправилно снабдяване с кръв на мозъчните тъкани. В някои случаи това може да се дължи на дългосрочни болести или състояния като: хипертония, съдови нарушения, мозъчни тумори и т.н.

Начин на живот, който увеличава възможността за поява на хемиплегия:

 • Приемът на студени напитки или студена вода;
 • Навикът да се консумират замразени храни, такива като сладолед; също, пиенето на ледено-студена вода, са свързани с упражняване на много напрежение върху храносмилателния тракт, което е необходимо за поддържане на нормална телесна температура, което в крайна сметка води до дисбаланс на кръвното налягане и до развитие на хипертония.
 • Консумирането на храна без мазнини, както и на храна пикантна и лютива на вкус може да бъде причина за сериозни промени както в структурата на кръвоносните съдове, така и в захранването на нервните тъкани. Слабите телесни органи водят до дисбаланс на Вата-енергия, което може да доведе до хемиплегия.
 • Начинът на живот: Трескавият и забързан начин на живот излагат на стрес тялото и ума; Прекалените усилия водят до недобро захранване на тъканите в тялото. С времето изтощителния начин на живот също може да се превърне в друга причина за дисбаланс на енергия Вата и един от факторите причиняващи развитието на хемиплегия.

В Аюрведа можем успешно да се справим с хемиплегия, като следваме принципите за лечение на това състояние:

 1. Въздържайте се от факторите, които могат да бъдат причина за развитие на заболяването: Аюрведа Ви запознава с всички възможни причини и рискови фактори. Знаейки причината, човек може лесно да се предпази от хемиплегия и да я държи далеч от себе си.

  Например, избягвайте прекомерното натоварване с физически дейности, като упражнявате контрол върху натоварването при физическите тренировки във фитнес залата; избягвайте работа през нощта; избягвайте работа, която изисква много физическа сила, поддържайте балансирана диета според нуждите на вашето тяло.

 2. Използвайте редовно очистително средство: редовната практика да се използват очистителни помага за предотвратяване на хемиплегията, както и за подобряване на състоянието на тези, които страдат от заболяването.

Panchakarma за хемиплегия

Хемиплегия терапия | Ayurvedasofia.bgАюрведичните процедури Panchakarma са много ефективни при лечението на хемиплегия.

 1. Омасляващият масаж Snehana и  терапията Swedana – обливане с медикаментозни билкови масла Maha Narayana taila, Sahacharadi taila, Dhanvantara taila, Karpasasthyadi taila, Kshirabala taila се използват за масаж на главата и тялото. Билковите масажи увеличават силата на мускулите, намаляват сковаността в им и подобряват мускулния тонус. Snehana коригира метаболизма на протеините и мазнините. Тя стимулира процеса на корекция и възстановяване на способностите на тялото да функционира правилно.
 2. Virechana терапия (лечебно очистване). Лечебното очистване спомага за намаляване и елиминиране на напрежението върху органите в тялото. Тази терапия също премахва токсините от тялото и подобрява функциите на нервите.

  Редовната очистваща терапия поддържа в добър баланс на химичния състав в съставките на кръвта; Като краен резултат от лечението може да се наблюдава подобрение в състоянието на кръвоносните съдове, мускулите и нервите.

 3. Bасти / Vasti е основния вид лечение на състоянието хемиплегия. То изчиства тялото, коригира функциите на нервите и ги подмладява. Vasti също така спира развитието на хемиплегията, като елиминира причината за заболяването в корените му.

  При тази процедура, която представлява вид клизма се използва високо-подхранващ медикамент, който при вкарване, се абсорбира директно от лигавицата на червата и тока токсичните вещества се изхвърлят от тялото.

 4. Shirodhara и Shiropitchu: Shirodhara представляват изливане на лечебна течност върху челото от определена височина и в определен ритъм. Shirodhara спомага за пречистването и подмладяването на централната нервна система. Тя също елиминира токсините и премахва умственото изтощение, намалява стреса чрез стимулиране на производството на серотонин – серумът, който помага за намаляване на стреса.

 5. Nasya: Nasya терапия представлява прилагане на медикаменти през носа. Лекарствата, чието приложение е през носа, могат лесно да достигнат до мозъка. Тъй като ‚контролираното стимулиране‘ е цел на лечението на‚ хемиплегия‘, можем ефективно да използваме това лечение, за да стимулираме мозъка. То помага да се елиминират токсините, натрупани в мозъка.

  Хемиплегия (pakshaghata) е нелеко състояние, но Аюрведа играе важна роля, като се грижи за възстановяване здравето на хората, за да имат нормален живот и да се справят с ежедневните си дейности успешно.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *