Видовете доша в Аюрведа – какви са и кои доминират в нас?

22.01.2018

Аюрведа е медицинска наука на 5000 години, практикувана първоначално от монаси в Индия. С течение на хилядолетията тя се е усъвършенствала до такава степен, че днес да има отговор на почти всеки здравословен въпрос, който ни интересува.

Тя се отличава от модерната медицина с това, че при нея от изключително значение са индивидуалните характеристики и различията между хората. Според Аюрведа няма универсална рецепта за начин на живот, която да е подходяща за всички. След консултация е много по-вероятно да си тръгнете с напътствия какви навици да си създадете и как да се храните правилно, вместо със списък с медикаменти.

Доша е…?

В основата на тази холистична наука са трите вида доша – вата, пита и кафа. Те представляват енергиите, изграждащи всеки индивид.

Според Ведите, които се приемат за най-старите писмени документи, създадени от човека, всяко нещо в природата се състои от пет основни елемента – етер (пространство), въздух, огън, земя и вода. Дошите са комбинация от някои от тези елементи.

Всеки човек има в себе си определена природа, заложена по рождение. Тя пък се нарича пракрити и определя през целия живот на индивида неговите здравословно състояние, темперамент, необходимите за консумация храни, отношение към околния свят и т.н. Видовете пракрити се обобщават като седем – чистите три типа доша (вата, пита и кафа), както и техните комбинации (вата-кафа, вата-пита, пита-кафа и тройната вата-пита-кафа).

Вата отговаря, най-общо казано, за движението – кръвообращение, ритъм на сърцето, дишане, мигане и т.н. Свързва се с елементите въздух и етер и когато е балансирана, имаме чувството, че сме леки и витални. В обратния случай, изпитваме страх и притеснение от бъдещето.

Пита доша е отговорна за метаболитните процеси – усвояване на хранителни вещества, храносмилане, телесна температура. Свързана е с елементите огън и вода и когато е добре балансирана, се проявява като доволство и интелигентност. При проблеми с баланса, на емоционално ниво изпитваме гняв, а също така имаме и лошо храносмилане.

Третият тип Кафа доша е енергия на растежа и отговаря за имунната системакостната структура и хидратацията на органи и системи. Свързва се с елементите вода и земя и когато е в добро състояние, изпитваме приемане и любов. В противен случай може да се стигне до летаргичност, несигурност и завист.

Аюрведа рисунка на дошите | Ayurvedasofia.bgКакво представлява личната конституция?

Всички ние притежаваме и трите доши в различна степен. Нашата индивидуална т.нар. “конституция” определя различните ни предпочитания в живота, както и редица качества и характеристики. Например какъв климат предпочитаме, на какви храни наблягаме и т.н.

За определяне на личната конституция, при което може да разберем какъв е балансът на дошите в нас, има различни тестове. Обикновено, два от трите вида са по-изявени, като единият е водещ.

Хората, които имат три-доша конституцията (тоест, постигнали са идеален баланс), се срещат рядко. Те са много издръжливи и здрави, с което малко хора биха могли да се отличат в днешните времена. Могат да се чувстват добре, когато практикуват режимите на всяка от трите доши.

При повечето хора обаче се проявяват две, като в тези случаи е важно да се отчитат всички въздействия на различните режими. За да може да се избегнат техните противоречия и да се изготви най-подходящият вариант за цялостния начин на живот, човек трябва много внимателно да намери баланса между хранене, работа, движение и почивка. Понякога, за да може да се постигне това, са необходими по-задълбочени познания по темата, както и определени умения за съчетаването на изискванията, които на пръв поглед се изключват едно друго. Помощта на Аюрведа специалист винаги би била от полза в такива случаи.

От какво зависи балансът?

Камъни за успокоение преди медитация | Ayurvedasofia.bgКакто вече споменахме, и трите вида доша присъстват във всеки от нас, дори и не всичките да са силно изразени. Всяка се проявява при определени процеси и органи в тялото, в начина ни на мислене, както и при чувствата.

Говорейки за физическо здраве, човекът е здрав, когато всичките доши са балансирани. В противен случай, се появяват различни болести. Според Аюрведа, здравословните проблеми се причиняват заради бездействие, прекомерна употреба и злоупотреба. Става въпрос за допускането на някой от тези фактори в нашия ежедневен живот – при работа, мислене, хранене…

За да успеем да имаме добро здраве, е нужно да познаваме нашия доминиращ темперамент. Спрямо неговите особености, трябва да организираме ежедневния си режим – хранителни навици, свободно време, работа и т.н. Знанието, че определени вътрешни или външни причини нарушават необходимия баланс, помага изключително много да избегнем тяхното влияние. Такива могат да бъдат начин на хранене, емоционални състояния, травми, смяна на сезони, климатични условия, взаимоотношения вкъщи и в офиса и др.

Човек може да развие различни болести, които се определят от преобладаващия тип доша, както и от това коя от тях е в дисбаланс.

Трите вида доши в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКак да определим какъв е балансът на дошите ни?

За тази цел, има изготвени различни тестове. В следващите редове ще ви запознаем с основните характеристики на трите типа доши.

За хората с преобладаваща вата доша е типична креативността. Лесно и бързо учат и схващат, но също така е типично да забравят. Те са ведри и енергични, като са добра компания, но не се чувстват комфортно при студен климат. Менят бързо настроението си, трудно спазват дневни графици и често се преуморяват заради резки спадове и пикове на енергията. Действат импулсивно в много случаи, а под стрес изпитват тревожност и паника. Тялото им обикновено е издължено и слабо – високи са, имат дълги крайници и са с бърза походка. Често кожата е твърде суха, докато косата е чуплива и крехка.

Пита доша индивидите са с остър ум и имат умението да се концентрират добре. Самоуверени са и притежават силен предприемачески дух, обичат състезанията и предизвикателствата. Те са романтични и страстни, а също така имат здрав апетит и добро храносмилане. Могат да бъдат агресивни и налагащи се – да се карат и да викат, особено щом са под стрес. Не се чувстват добре, когато са на слънце, както и при високи температури. Естествени лидери са и добри оратори. Обикновено имат средно телосложение, добре сложени са и са силни. Кожата и косата може да бъдат с червеникави оттенъци. Здравословните проблеми при този тип хора обикновено са свързани със стомашни неразположения, кожни възпаления, сърцебиене и безсъние.

При преобладаваща кафа доша хората са дружелюбни, ведри, спокойни и бавни. Верни и стабилни са, прощават лесно и не са злопаметни. Склонни са обаче към забавено храносмилане и пълнеене, както и към лесно изпадане в депресивни и летаргични състояния. Обикновено обмислят всичко, което ще кажат, и говорят премерено. По-бавно учат, но пък не забравят, щом веднъж запомнят нещо. Спокойни са и винаги се стремят към хармонични взаимоотношения. Трудно се ядосват и рядко имат проблем да контролират емоциите си. Когато става въпрос за климат, не се чувстват комфортно на влажно и студено. Физически, те са със стабилно телосложение, по-едра структура на костите и са силно издръжливи. Кожата е сияйна и еластична, а ноктите и косата – здрави. Най-типичните здравословни проблеми при тях са задържането на течности, натрупването на много слуз в организма (например чрез синузит), астма, алергии, главоболие и атеросклероза.

Знаейки повече за себе си и балансът на нашите доши, ще знаем и как да бъдем здрави и щастливи само със спазването на някои елементарни ежедневни правила. Препоръчително е преди да започнете, да се консултирате с Аюрведа специалист. От него ще разберете подробности как да определите личната си конституция и да узнаете как Аюрведа подобрява физическото и психическото здраве.

Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *