Заболявания, които могат да се лекуват с Аюрведа

12.01.2018

Всеобхватното Аюрведа лечение на заболявания

Ако човек се хване да изброява болестите, които лекува Аюрведа, ще се получи енциклопедично дълъг списък. А и сигурно нещо ще бъдат пропуснато. Защото Аюрведа вече над 5 000 години лекува успешно всички заболявания на всички органи и системи в организма.

Средствата й са много и най-различни, защото източникът им – Природата, е безкрайно богат и разнообразен. Методите й също се основават на естествените процеси в тялото.

Много преди новата ера аюрведите са имали 50 000 рецепти за билки и многобройни техни съчетания за получаване на лекарства. Те са запазени в древни медицински трактати, обобщили хилядолетен опит. В тях лекарствените средства са описани не само по видове болести, но и на по-обобщено ниво – по видове медицина.

Чарака-самхита например, датиран около хилядолетие преди Христа, е за общата терапия, а Сушрута-самхита – за хирургията.

Има и указания за точното приложение на билковите лекарства. Аюрведа лекува с билки под различни форми – отвари, на прах, като таблетки, храни или напитки, прилагат се и в лечебни масла. Някои от тях имат по-специализирано действие върху дадени органи и системи, други – по-цялостно и затова се прилагат при различни болести. Други са с мощен пречистващ ефект, а има дори и лекарства, които забавят стареенето, действайки на клетъчно ниво.

При това лечебните средства на Аюрведа, помагайки на организма по естествен начин срещу болестите, нямат странични ефекти.

Черен оман билка в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgБилки и Аюрведа лечение на заболявания

Успешно Аюрведа лечение на заболявания може да се приложи при всякакви здравни проблеми. При това лечебният ефект на използваните средства е разностранен.

Билката черен оман например лекува заболявания на жлезите, но наред с това се прилага и за лечение на костната система, стави, разширени вени, заздравяване на рани, при гръбначни заболявания, косопад, различни кожни проблеми. Обикновено е мехлем, но се правят и тинктури.

Използва се за успокояване на болки, антимикробно и противовъзпалително, спомага обновяването на клетките.

При сърдечно-съдови заболявания много полезни са семената от лотос. Съдържат апорфин и нуциферин, и освен че подобряват кръвообръщението, имат успокояващ ефект, могат да премахнат болките. Използват се и при мигрена, а също и за лечение на Алцхаймер.

За проблеми с белите дробове е подходящи девесилът, който например възпира туберкулозата. Той предизвиква отделяне на секрети и затова има благоприятен ефект не само при белите дробове, но и при заболявания на стомаха, червата, жлъчката.

За лечение на черния дроб в Аюрведа сред по-популярните билки е лайката, известна е у нас – тя помага за пречистването и възстановяването му. Наред с това обаче с многото си ефекти – противовъзпалителен, успокояващ, газогонен и др., се използва и при лечение на още редица заболявания. Аюрведа я прилага и при стомашни проблеми, кожни, безсъние; да намали отоци, да лекува рани, кръвната захар да се стабилизира.

За лечение на мозъчни проблеми Аюрведа използва различни билки, от тях може да се спомене босилека. Той активира мозъчната дейност, подобрява паметта. Освен това има пречистващ ефект и се използва при заболявания на стомаха и пикочния мехур, действа благоприятно при лечение на ревматизъм и артрит.

Успешно се прилага и Аюрведа лечение на заболявания  на репродуктивната система. При това се отчита, че проблемът може да е физиологичен, а може и да е психологичен, с което се съобразяват лечебните средства и методи. Сред наложилите се лечебни средства е шафранът, дори в Индия има традиция шафран с мляко да се поднася на младоженеца в първата брачна нощ. Шафранът съдържа калций, мед, калий, магнезий, цинк селен, желязо, витамини. Аюрведа го използва също за антисептичен ефект, антиоксидантен, антидепресивен и др.

Това разбира се са само малка част избрани примери от всестранното Аюрведа лечение на заболявания.

Лечебни масла в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечение на заболявания и лечебни масла

Лечебните масла при Аюрведа са изцяло натурални. Те са многобройни, но след най-популярните са гхи, което е пречистено краве масло и е почти универсално, кокосово, сусамово, от синап и т.н. Според целта на аюрведа доктора, може да се използва масло, в което на тих огън са сварени билки. За да се извлекат всички съставки, варенето може да продължи и денонощие.

При аюрведа лечение на заболявания може да се използва и смес от различни масла, в които са били сварени съответните билки. В повечето случаи лечебните масла на Аюрведа се прилагат за обливания и масажи, но има вариант да бъде предписано и изпиване, както да се приемат през носа или ушите, във вид на мехлеми за рани и т.н. С дълбоко проникване при масажите те могат да въздействат на кръвта, нерви, сърце, бели дробове, кости, тъкани, черва и т.н.

Маслата, използвани за аюрведа лечение на заболявания, са два основни типа – носители и благовонни масла. Носителите са тежки и се използват в големи количества, а благовонните, въздействието на които е с уханията, обикновено се прибавят към тях.

Ароматните, ако се използват самостоятелно, се слагат по минимални дози там, където са чакрите. И от двата вида масла има препоръчителни според съответната Доша, защото имат охлаждащи и загряващи свойства.

При балансиране на нарушения при Пита Доша е подходящо маслото от кокос, което е охлаждащо. От благовонните най-подходящо е сандаловото масло, но могат да се използват и мента, лавандула, жасмин, роза и др.

За Вата конструкция се препоръчва сусамово масло, което е затоплящо. От ароматните се препоръчват канела, камфор, лотос и др. Като цяло острите и силни аромати не са препоръчителни за Вата.

При капха-доша по-рядко се използват тежки масла, масла, ако се приложат за масаж, се използва масло от синап, може и слънчогледово. От уханните маса препоръчителни кедър, мускус, бор и др.

Масаж и терапия на тяло в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgМасажите при Аюрведа лечение на заболявания

Масажите са съществена част от комплексното Аюрведа лечение на заболявания. Те въздействат както по механичен път, така и чрез маслата и билките, които се втриват с масажиране в тялото.

Според различните болести, има и различни аюрведа масажи. Те се прилагат в съответните чувствителни области. При Аюрведа лечение на заболявания специалистите могат да въздействат с масаж, потупване, докосване, върху  107 основни енергийни точки, наречени мармани. Те са по главата, шията, торса, ръцете, краката, пръстите, като например на стъпалата има точки, свързани с дейността на всички органи. Може да се въздейства и на конкретната засегната зона.

Целта е по този начин да се активират не само естествените процеси в дадени органи и системи, но и енергийните потоци в тялото като цяло, като блокиранията по енергийните канали, които се наричат нади, се  освобождават. Това активиране е с полезен ефект дори на клетъчно ниво, като лечебното или превантивно въздействие  е и за тялото, и за психиката, и за ума.

Чрез активиране на енергийните центрове, масажите спомагат за нормалната взаимосвързана функция на органите, подхранването на клетките, въздействат релаксиращо на мускулите, подобряват  кръвообръщението, хидратацията, обновяването на слоевете на кожата, премахване на напрежението. Използват се при Аюрведа лечение на заболявания на очите, синусите, сърцето и кръвоносната система, на отделителната система, храносмилателната, костната, нервната и т.н.

Естествено част от ефекта е пряко свързан със симптомите и е бърз – като например премахване на болка, на тревожност. Въздействието върху органите и тъканите става чрез масажни терапии със затоплени лечебни масла за дълбоко проникване. С тях се подпомага отстраняването на токсини, които чрез отделителната система да се изведат от тялото по естествен начин.

Разбира се, при Аюрведа лечение на заболявания масажите не са сами по себе си, те се прилагат в комплекс с още редица процедури и терапии за прочистване на тялото, аюрведа режим на хранене, йога упражнения, медитация.

 

Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *