Брами Аюрведа

06.12.2017

В съвременната медицина най-често поставяне на диагноза означава да се идентифицира болестта, след като тя вече е налице. Медицината, каквато и ние я познаваме се концентрира единствено върху физическия проблем и оставя на страна душевното и психическото състояние на пациента.

За разлика от нея обаче Аюрведа възприема човека като отворена, дишаща книга, в която трябва внимателно да се вникне, за да се разбере проблема, който причинява дискомфорт.

Според древната холистична система за лечение, ако не се чувстваме добре, това означава, че има дисбаланс в нашите доши. Откриването на проблема е дълъг и сложен процес, който включва определяне на нашата конституция (доша), установяване на дисбаланса и определяне на лечебна терапия, за да се отстрани този дисбаланс.

За щастие, Аюрведа разполага с много точни методи за откриване на дисбаланса още преди той да се е появил, като така могат да се вземат превантивни мерки и да не се допусне да се появи заболяване.

Аюрведа диагностика – популярни методи

Пулсова диагностика в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgПулсова диагностика

От незапомнени времена аюрведичните лекари успешно диагностицират заболявания като прибягват до едно простичко, но много ефективно средство… просто си поставят пръстите на ръката на пациента и „четат неговия пулс”.

Чрез изучаването и разчитането на дълбоките пулсации е възможно да се определи не само конституцията на тялото, но и състоянието на различните органи. Начинът, по който пулсира кръвта във вените може да разкрие нещо за важните меридиани, свързани с потока от прана енергията в тялото.

Потокът от тази енергия циркулира в кръвта, преминавайки през жизненоважни органи като черния дроб, бъбреците, сърцето и мозъка. На аюрведа специалистът му е нужно само да постави пръсти на китката на пациента и според ритъма на пулса да определи както неговата доша, така и възможния здравословен проблем.

Диагностика по езика

Езикът е орган, благодарение на който можем да усетим вкуса на храната и с който можем да комуникираме помежду си. Той е орган, който може да даде много важна информация не само за физическото, но и за душевното здраве на пациента. Размерът, контурите, повърхността и цвета на езика могат да дадат много информация на Аюрведа специалиста.

Ако цветът на езика например е блед, това показва признаци на анемия, ако е жълтеникав, най-вероятно съществуват нарушения в жлъчния мехур или черния дроб, а ако оцветяването е синкаво, не са изключени проблеми със сърцето.

Аюрведа масаж по лицето | Ayurvedasofia.bgДиагностика на лицето

Според Аюрведа лицето е огледало на ума. По лицето ни оставят своя отпечатък не само годините и преживените хубави или лоши моменти, но и болестите. Хоризонталните бръчки на челото например показват дълбоко скрита тревога. Вертикалната линия между веждите вдясно показва, че потискаме емоции, които се отразяват на черния дроб, а вертикалната линия между веждите вляво показва, че далакът е възбуден.

Когато долните клепачи са пълни и подпухнали, това показва проблеми с работата на бъбреците, промяната в цвета около носа или бузите означава, че тялото не усвоява достатъчно желязо или фолиева киселина или храносмилателната система не работи правилно поради понижаване Агни.

Аюрведа диагностика по устните

Подобно на другите части на тялото, устните също отразяват здравословното състояние на различните органи. Необходимо е да се наблюдават размерите, формата, повърхността, цвета и очертанията на устните.

Ако устните са сухи и груби – това означава, че организмът е дехидратиран. При анемия устните са бледи.

В резултат на хроничното пушене устните придобиват кафяво-черен цвят, а ако имат много светлокафяви петна, това показва лошо храносмилане или наличие на паразити в дебелото черво. При жълтеница устните стават жълти, а при сърдечни заболявания, поради липса на кислород, имат синкав оттенък.

Диагностика по ноктите

Аюрведа диагностиката по ноктите включва внимателно оглеждане на размера, здравината, формата, повърхността и очертанията на ноктите.

Дългите бели линии по ноктите показват слабо усвояване на храната в храносмилателната система, а напречните линии показват лошо хранене или дълго пренебрегвани болести.

Понякога ноктите са изпъкнали и с нарушена гладкост и това показва проблеми със сърцето и белите дробове. Когато ноктите са леко вдлъбнати и приличат на лъжица, това показва липса на желязо, а белите петънца показват липса на цинк или калций.

Бледият цвят на ноктите алармира за наличие на анемия. Прекомерното зачервяване пък означава, че има излишък на червени кръвни клетки. Ако ноктите имат жълтеникав цвят, това показва слабост на черния дроб или жълтеница, а синкавите нокти говорят отново за слабо сърце.

Диагностика по очите в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgДиагностика по очите

Ако очите са раздалечени това показва недобро функциониране на щитовидната жлеза. Ако очната конюнктива е бледа, това означава анемия. Ако конюнктивата е жълта, има слабост в черния дроб.

Наблюдението на ириса също е от голямо значение. Малкият ирис показва слабост на ставите. Ако има бял кръг около ириса, това показва прекомерен прием на сол или захар.

При хора на средна възраст това може да е признак и на стрес. Ако белият пръстен е много видим и много бял, това показва дегенерация на ставите и възможни проблеми с костите (начална форма на дископатия, остеопороза, стеноза и други). Кафяво – тъмните точки на ириса показват стомашни проблеми или проблеми с червата.

Марма диагностика

Марма диагностиката е не само една от най-старите системи за диагностициране, които се прилагат в Аюрведа, но и дава едни от най-точните резултати при провеждане на изследването. Прегледът се извършва като ведическия специалист обследва внимателно Марма точките, за да установи дали има заболяване.

Освен тези основни методи на диагностициране, за определяне и локализиране на дисбаланса в дошите Аюрведа прилага и други методи за диагностика като изследване на урината, изпражненията, храчките, потта на пациента.

Как лекува Аюрведа?

Лечебна терапия в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечението се различава от лечебните практики в съвременната медицина не само по начина на диагностициране на заболяването, но и като начин на лечение.

Отново ще направим сравнение между индийската холистична система на лечение и съвременната медицина. Докато втората, след поставяне на диагнозата се концентрира върху лечението само на физическото тяло и болния орган, прилагайки различни фармацевтични продукти, ведическото лечение се извършва чрез различни Аюрведа терапии, целящи да върнат баланса на дошите на пациента.

Терапиите, които се прилагат са много и разнообразни, но всички те целят да пречистят организма и да постигнат баланс в конституцията.

Най-често Аюрведа терапиите се провеждат в три фази

  • Първата фаза има за цел да се пречисти организма от всички натрупани токсини и шлаки (в това число влизат и натрупаните негативни емоции, стрес, тежки състояния, в които човек изпада след тежка лична загуба). Подготвителните Аюрведа терапии обикновено включват масажи, упражнения и йога. Подготвителната терапия е важна, тъй като само след като тялото е напълно пречистено и отпуснато, може да се премине към основната терапия, която се нарича Панчакарма.
  • В Панчакарма се прилаганaт в определена последователност различни пречистващи, детоксикиращи диети, релаксиращи сауни и лечебни масажи.

Като споменахме масаж… В Аюрведа масажите са една от основните Аюрведа терапии, които се прилагат както за лечение на различни заболявания, така и за цялостно тонизиране и подмладяване.

В Аюрведа масажът се извършва от глава до пети и се използват различни затоплени билкови и растителни масла (сусам, зехтин, брами, кокос, сладък бадем и други), които имат изключително благотворно и подмладяващо действие върху организма. Особено полезна за кожата е билката Брами, която ведическите специалисти препоръчват да се приема и под формата на билкови таблетки.

  • Третата фаза в Аюрведа лечението е медитацията. Тази терапия е много полезна за подобряване душевния баланс, за постигане на вътрешно спокойствие и равновесие.

Освен тези основни Аюрведа терапии, за укрепването на петте сетива и за постигане на баланс и хармония на дошите ведите препоръчват практикуване на йога, ароматерапия, хромотерапия и музикална терапия.

Аюрведа

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *