Какво представлява широ питчу масаж?

24.02.2020

 Индийският медицински масаж широ питчу е панча карма терапия, която може да ни помогне да се преборим с много болежки. Това е древна аюрведическа терапия, която представлява масаж в областта на темето и черепа. Още древните индийски лекари и шамани са открили, че този вид стимулация влияе много добре върху хората както физически, така и в духовен аспект.

 

Понятието идва от древния санскритски език, на който “широ” означава “глава”, а “питчу” – “памучен тампон”. Името си масажът носи именно заради стерилната кърпа, с чиято помощ се извършва. Върху кърпата или марлята лечителите полагат масла, обогатени с билки, които чрез поставянето върху черепа въздействат директно върху него.

 

 

Кога се извършва широ питчу и за кого се препоръчва?

 

Според преданието, най-добре е този масаж да се извършва сутрин, но най-добре е специалист да назначи часа спрямо случая. Както и повечето терапиите в аюрведа, широ питчу се състои от три части:

 

  • Първата фаза на един сеанс се нарича поорва карма. Иначе казано, това е подготовката за терапевтичния ритуал. Най-напред терапевтът подгрява предварително избраните масла на водна баня
  • Същинската част от масажа наричаме прадана карма. Аюрведа лекарят напоява чистия тампон с около 10 милилитра от затоплената маслена смес. Тя е най-дългата като времетраене и може да отнеме около половин – един час и дори повече при някои пациенти
  • Ритуалът приключва с пасчат карма – заключителната фаза, при която пациентът отпочива и мислено се завръща към ежедневието си. Терапевтът премахва кърпата от главата му и обикновено се прави кратък сеанс с водена медитация. Общото времетраене на един широ питчу масаж обикновено е между 45 и 60 минути общо за поорва, прадана и пасчат карма сесията

 

Широ питчу се препоръчва силно за всякакви заболявания и неразположения, свързани с разбалансиране вседмата чакра – това е тази енергийна точка, която се намира в областта на темето. В аюрведа на тази чакра се гледа като на човешката корона, която служи за мост между материалния човешки свят и света на духовното.

 

В аюрведа тялото на човек е разглеждано в съпоставка с дървесния организъм, само че обърнат наопаки. Иначе казано, за хората в Древна Индия хората са дървета с коренища, протегнати нагоре, за да могат да извличат жизнена енергия от висините.

 

Тук “короната” на дървото и човешката “корона” се разминават, дори напротив – те са като ин-ян. Чрез широ пичу ние стимулираме именно корените на нашето съществуване. Благодарение наотварянето на седмата чакра, ние се чувстваме изпълнени с енергия и идеи.

 

широ питчу масаж

Специалните масла за широ питчу масаж се подбират на базата на баланса на дошите у пациента, който е дошъл

 

Учението на Древна Индия познава редица билки, подходящи за тази терапия. Често използвани са масла:

 

  • маханараяна таилам
  • бахалатади таилам
  • дханвантхарам таилам
  • брахми таилам

 

Каква комбинация ще използваме зависи от множество фактори. Значение оказва и това върху какви болести и състояния бихме искали да въздействаме чрез терапията.

 

Определянето на конституцията и изборът на масла

 

На първо място при избора на масла обаче трябва да бъде определянето на конституцията или основно преобладаващият баланс на жизнените енергии в организма. Това е едно от нещата, които са ключови за разработването на ефикасни стратегии за лечение в аюрведа. Широ питчу терапията е носител на свойството, наречено ватасамана.

 

Иначе казано, тя може да въздейства успокояващо върху нашата вата доша. Затова и най-често този масаж се предписва за хора с конституция, в която преобладава вата дошата, особено когато тя се намира в дисбаланс.

 

широ питчу масаж

В аюрведическата традиция се смята, че церебралната парализа е “вата вядхи” – т. е. от групата на болестите, причинени от дисбалансирана вата доша. През ХХ век съвременната западна медицина проявява интерес към методите, които аюрведа предлага за лечението на лицева и церебрална парализа.

 

Един от тези методи е широ питчу масажът, по-точно това е един от комбинация от масажи, които според древните лечители могат да имат чудотворен ефект върху подобни заболявания. Следват дългогодишни изследвания в областта. При много пациенти е отчетен напредък. В някои от случаите двигателната способност дори се възвръща в по-голяма или малка степен.

 

Смята се също така, че широ питчу масажът стимулира паметта.

 

Широ питчу се препоръчва за лечение и профилактика на още много здравословни проблеми, в това число:

 

  • Мигрени
  • Различни хронични проблеми, свързани с невралгии и болка в областта на лицето, главата, раменете и шията
  • Екзема или кожни болести по главата
  • Проблеми, свързани с косопад, преждевременно побеляване на косата, пърхот и други
  • Масажът има положително действие върху психиката и емоционалното състояние, поради което може да ни помогне да се справим и с депресивни разстройства, потиснатост, и хранителни разстройства

 

В модерния свят широ питчу терапията е вече и разпространен метод за отслабване и поддържане на младежкия външен вид. Това е така, благодарение на това, че неговият ефект е холистичен – или цялостен.

 

Но за да постигнем комплексни и трайни резултати, разбира се, добре е да вземем комплексни и крути мерки. Затова и паралелно с широ питчу терапията трябва да се приложат и други масажи, а също да се прибавят ийога упражнения и правилен хранителен режим.

 

Колкото по-редовно се подлагаме на широ питчу терапия, толкова по-ефективна е тя. Най-добре е, когато предварително се консултираме с аюрведа специалист, който да разработи стратегическа програма за справяне с конкретните проблеми, които ни измъчват.

 

Ако заболяването, което се опитваме да преборим, е хронично или в доста напреднал стадий, широ питчу трябва да се прилага по-често, при това в комбинация с комплексна програма, която да ни помогне да се възстановим.

 

широ питчу масаж

 

Аюрведа терапевтите подчертават, че много състояния са причинени не от външната среда, а от токсини и вредни фактори, които се намират вътре в нас и много често ние сме тези, които ги поставяме там.

 

Това се отнася не само за стреса, алкохола, цигарите и другите очевидно вредни вещества, които много от нас приемат на ежедневна база. Но понякога болестотворни за нас могат да се окажат и продукти или неща, които ние правим с ясната цел и намерение да помогнем на себе си.

 

Истината е, че онова, което е полезно за някои от нас, изобщо не е задължително да е добро за останалата част от човечеството. Според аюрведа, всеки човек има определена конституция, която може да е съставена изцяло от някоя доша или различна комбинация от две или три доши. По тази причина и хората биват повече или по-малко засегнати от дадени вредни влияния и се намират в риск от развитие на конкретна група от заболявания, към които имаме  конституционална предразположеност.

 

Едно от най-важните неща, които ще научите от събеседването с вашия аюрведа лекар е това как и каква храна е добре да приемаме, за да не затормозяваме баланса на дошата или дошите си. Става дума не просто за това кои зеленчуци, плодове и протеини да приемаме, дали имаме поносимост към мляко, или пък не, но и дали и до каква температура трябва да затопляме това, което ядем, и това в кои часове да се храним.

 

По традиция аюрведа готвачите прибавят към храната най-различни подправки в големи количества. Хората с по-сериозни заболявания трябва да се подложат на анализ всички храни, които консумират, както и цялостните си хранителни, а също и двигателни навици. От гледна точка на това, всички те също трябва да бъдат съобразени с него.

 

Широ питчу е терапия от аюрведа и като такава на практика не съществуват данни за неприятни странични ефекти от нея. Противопоказателно и абсолютно забранено обаче е прилагането на масажа при следните пациенти:

 

  • със скорошни или недоизлекувани травми в областта на черепа
  • при хора, у които интракраниалното налягане е силно повишено или са прекарали инсулт
  • сърдечно-съдовите заболявания не би следвало да са противопоказание за широ питчу, но все пак подобни случаи изискват предварителна консултация.

 

Масажът може да се прилага и при малки деца, както и при възрастни хора, стига те да не са засегнати от някое от гореизброените или друго сериозно заболяване в черепната област. Има данни, че широ питчу е сред аюрведа терапиите, които благоприятно повлияват случаи на детски паралич. Дори при здрави индивиди този масаж способства за по-доброто развитие на интелекта, затова в Индия се прилага като профилактична мярка при много деца.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *