Аюрведични процедури за лице – видове и ползи

09.10.2023

Както всичко друго, което е част от тялото ни, така и кожата на лицето ни има своите специфики и нужди, за които трябва да отделим нужното време и средства, ако искаме да постигнем завидни резултати. 

А коя дама, без значение от възрастта не иска да изглежда прекрасно?

Факт е, че в наши дни все повече се набляга на естествената красота – всичко естествено е ценено и търсено. 

За да постигнем тези резултати, трябва да се интересуваме какви са медицинските алтернативи за постигане на красива кожа. 

Добрата новина е, че в света на козметиката можем да открием изобилие от козметични процедури за лице, които не само спомагат да изглеждаме по – млади, но и подобряват цялостното ни здравословно състояние.

Кожата е изключително важен орган, тъй като тя ни предпазва от околната среда, от различни инфекции и бактерии, следователно ние сме длъжни да й се отблагодарим подобаващо. 

Освен чисто здравословните причини, поддържането на кожата е значимо за всяка дама и от социална гледна точка.

Отпушване на лимфата, пилинг на лице са все неща, които звучат даже стряскащо, но без които кожата губи своя блясък, а ние своята самоувереност. 

Всяка дама се чувства по – добре, по – самоуверена, когато изглежда добре, а така реализацията във всеки един аспект е по – сигурна. 

Коя от нас не иска да се поглези с масаж на лице против бръчки, да се възползва от процедура за повдигане овала на лицето, да поглези своята кожа в парна баня, да се наслади на анти ейдж естетични или лифтинг процедури?

А какво по – хубаво от терапия на лицето, която ще изглади повърхността на кожата, ще премахне мъртвите клетки, след което кожата е свежа и подмладена?

Ако и вие искате да се погрижите подобаващо за кожата на лицето си и търсите ефективни терапии и козметични процедури, ето какво ви предлага Аюрведа.

Грижа за лицето според аюрведичната медицина

Аюрведа е най-старата медицина, позната на човечеството. Фактът, че е толкова древна, говори и за това, че разчита на естествени методи, използва естествени продукти, чрез които постига невероятни резултати.

Заражда се в Индия и бързо се разпространява в Древния свят. 

И това бързо разпространение съвсем не е изненадващо предвид факта, че и в древността хората са имали нужда да са здрави, красиви и да са търсили начин да запазят по-дълго младостта си.

7 натурални и ефективни аюрведични процедури за лице

 

Предлагаме ви седем процедури за лице според аюрведичната медицина, които ще излекуват не само кожата, но и душата ви:

 • Мука Абянгам: Процедурата  се прилага на лицето със специално подбрани билкови олиа. Мука Абянгам е козметична процедура, която има отпускащо и тонизиращо въздействие. Освен това намалява бръчките и възвръща свежестта на кожата.  

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

 • Мука Лепам: При тази козметична процедура се използва специална маска за лице. Изглажда всички бръчки, намалява досадните пигментни петна, изсветлява тъмните кръгове под очите и възвръща свежия, по-младежки вид на лицето.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

 • Широдхара: При тази терапия се използва приятно затоплено билково олио, което се излива бавно и внимателно върху челото и главата. Процедурата Широдхара (Широ Абхянга) действа благотворно върху емоционалното състояние, стимулира спокойствието на ума, предизвиква отпускане и релакс, и спомага за възобновяването на тялото.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

 • Кшира дара – Процедурата се извършва като челото и конкретна част на главата се обливат с хладко лечебно мляко. Кшира дара стимулира мозъка и се грижи за емоционалното здраве. Терапията оказва влияние в дълбочина под кожата на лицето. Тази аюрведа процедура може да се определени като вид екзотичен лифтинг за кожата.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

 • Нетра тарпана – Тази терапия е позната като терапия за очите. Аюрведа процедурата подпомага регенерирането на очите и очните тъкани. Прилага се от аюрведа специалистите в случаи на  замъгляване на зрението, зачервяване и дразнене на очите,  умора, катаракта и други.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

 • Мука Лепам – Това е 45 – минутна Аюрведа терапия за лице за мека, блестяща кожа. При нея се използват ароматни масла, прясно смлени билки, плодове, екстракт от кокос и шафран. За прилагане на тази терапия обаче е задължителна предварителна консултация с лекар. 
 • Нася терапия – Това е една от водещите Панчакарма процедури. Състои се в поставяне на специално аюрведа лечебно олио в носа. Чрез прилагането на тази терапия се стимулира детоксикация на главата, подобряват функциите на всички органи, разположени в нея, подобряват се мозъчната функция и сетивните възприятия.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

Подмладяващи и разкрасителни терапии за лице в Аюрведа клиник София

Ако потърсите процедури за лице  София, сигурани сме, че веднага ще откриете Аюрведа клиник София и няма да останете разочаровани. 

Казваме това напълно отговорно, тъй като в тази клиника се предлага изобилие от разкрасителни козметични процедури и терапии за лице и тяло

Сред които:

 • почистване на лице;
 •  избелващи процедури;
 • козметични терапии спомагащи за подмладяване на лицето; 
 • разкрасителни процедури за лице и тяло и много други.

Изброените току-що терапии са само малка част от подмладяващите и разкрасителни процедури, които можете да откриете в “Аюрведа клиник” в София.

Както вече отбелязахме, кожата на лицето ни се нуждае от специална грижа, която невинаги можем да подсигурим в домашни условия. 

Именно заради това трябва да се обърнем към специалисти, които знаят от какво има нужда нашата кожа, как да й възвърнат младия и здрав вид.

Специалистите от Аюрведа клиник София, следвайки принципите на Аюрведа отделят специално внимание на кожата, тъй като по нейния вид и състояние може да се прецени какво е здравословното ни състояние. 

При процедурите и аюрведа разкрасителните терапии от клиниката предлагат широк спектър от смеси от различни билки, чрез които може да се подобри състоянието на кожата на лицето.

Сред широко приложимите билки са:

 • сандалово дърво;
 • куркума;
 • шафран;
 • ушера;
 • сарива;
 • манджита и други. 

Освен това, за излекуване и възвръщане свежестта и гладкостта на кожата се прилага и голямо разнообразие от аюрведични масажи и маски за лице.

Масажите почистват кожната повърхност, стимулират кръвообращението и избистрят тена на кожата,  а маските имат подмладяващо и регенериращо действие. 

Така например, Kunkumadi Tailam и Nalpamaradi Kera Tailam са масажи за подобряване на вида на кожата, при които се използват специални натурални олиа.

Eladi Churnam пък е маска на базата на с кисело мляко, кокосово олио или розова вода. Тя е много полезна и ефективна за намаляване на пигментацията на кожата.

Tiktakam Kwatham се прилага при лечение на акне, Vrana Ropana Tailam – на белези, а Satadutha Ghritham е много ефективна при слънчеви изгаряния по лицето.

Аюрведични процедури за лице - видове и ползи

Различните процедури за лице могат да се превърнат в оздравителен ритуал и за вашето съзнание, стига да са подходящо поднесени и подготвени от професионалисти, а в Аюрведа клиник София изобилства от такива.

Не е нужно да отскачате до Близкия Изток – неговите древни медицински практики ви очакват в София, на една ръка разстояния. 

Посещавайки клиниката, вие ще се потопите в екзотичния индийски свят на спокойствие, невероятни ароматни билки, които ще оздравят не само вашето лице и тяло, но и душата ви. 

Младостта трябва да извира от съзнанието, не само от външността. А именно чрез грижата за душата можем да постигнем този дълготраен ефект. 

Тези подмладяващи процедури за лице имат за цел не само да разкрасят лицето ви, но и вашата душа. 

Именно затова аюрведичните процедури са по – добрите процедури – грижат се за външния и вътрешния ви свят, не ограбват, а напротив – обогатяват ви чрез философията на древния свят. 

Ще се почувствате като Шехерезада, като Клеопатра във вана пълна с мляко, а кожата ви ще сияе. 

Ако търсите естетични процедури за лице – заповядайте в Аюрведа клиник.

Снимки: AyurvedaSofia

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *