Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

11.09.2023

Главните чакри или енергийните центрове всъщност са основни акупунктурни точки на тялото. Чакрите са входните точки на  жизнената енергия или прана на тялото ви.

Чакра (cakra на санскрит) означава „колело“ и се отнася до енергийни точки в човешкото тяло, съответстващи на снопове от нерви, основни органи и  други части на тялото, които влияят на емоционалното и физическото ни  благополучие. 

Смята се, че чакрите са общо 114, но 7 от тях са основните и са разположени  по гръбнака.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Какво са енергийните точки – системата от чакри в източната медицина?

Според традиционната китайска медицина човешкото тяло се определя като “енергийна система”, пресичана от съдове и точки, използвани от акупунктурата. Това са така наречените чакри.

Те не само контролират и енергизират жизненоважните органи в организма, но също така контролират и влияят на психологическото и духовно състояние на човека. 

Точно както видимото физическо тяло има жизненоважни и второстепенни органи, енергийното тяло има големи, второстепенни и мини чакри. 

Най-старото известно споменаване на чакрите е в Брахма Упанишада и Йогататва Упанишада, написани между 1500 и 500 г. пр.н.е. J.-C.

Терминът “чакра” идва от санскрит и традиционно се отнася до обекти с форма на диск, включително слънцето. 

Терминът днес е по-известен за обозначаване на “духовни центрове” или “точки на свързване на енергийни канали”. 

Тези названия произтичат от концепцията на йога и могат да бъдат разположени във всяка част на човешкото тяло. Според тази концепция има седем основни чакри и хиляди второстепенни чакри.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Седемте основни чакри и техните значения

Седемте основни чакри са описани като образуващи светеща колона (колона от сребро) от основата на гръбнака до главата.

 Всяка чакра е свързана с определени компоненти.

Сред които:

 • конкретен цвят;
 • чифт божества;
 • класически елемент;
 • звуци;
 • орган на действие;
 • сетивен орган;
 • функции на съзнанието и т.н.

В редовете по-долу ще ви представим накратко всяка една от седемте чакри.


Муладхара или “коренна чакра”

Тя се намира между ануса и скротума. Свързан е с метаболизма, лимфната система, пикочния мехур и надбъбречните жлези.


Svadhisthana или “сакралната чакра”

Втората чакра е свързана с бъбреците, репродуктивната система, червата и имунната система. Регулира дейността на яйчниците и тестисите (половите жлези).


Манипура или “чакра на слънчевия сплит”

Свързана е с панкреаса. Той действа на черния дроб и жлъчния мехур, както и върху храносмилателната система (стомаха).

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Анахата или “сърдечна чакра”

Четвъртата чакра е свързана със сърцето, кръвоносната система, белите дробове и тимуса. 

Връзката с тимуса се счита за важна при децата, тъй като тази жлеза атрофира бързо с възрастта, нейната функция е производството на лимфоцити в ранна възраст.

Вишудха или “чакра на гърлото”

Чакрата на гърлото е център на дихателната система, свързана с функционирането на щитовидната жлеза,  шията, гласа и ръцете.


Аджна или “чакра на третото око”

Тя е свързана с хипофизната жлеза и поддържа функцията на очите и цялата нервна система. Тя е в основата на нашата интуиция.


Сахасрара или “коронна чакра”

Тази чакра е свързана с епифизната жлеза (епифиза). Действието й засяга дейността на мозъчната кора, има важно действие върху циркулацията на енергията в тялото и върху интелектуалните дейности, концентрацията и паметта. Хармонизира ян енергията на тялото.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Блокирани енергийни точки: причини, симптоми и средства за отстраняване

Чакрите се движат с определена честота, за да разпространят прана в локален регион. 

Когато елементът около чакрата се блокира, той ограничава движението й, което я кара да се забави, от което  възниква множество  проблеми за здравето.

Симптоми при блокирани чакри

Обикновено симптомите се изразяват под формата на емоционален дисбаланс,  главоболие, лошо храносмилане, проблеми с дебелото черво.

Причини за блокиране на чакрите

Причините могат да бъдат много, но основните са няколко.

Сред които:

 • нездравословен начин на живот;
 • стрес;
 • негативно мислене;
 • липса на физическа активност;
 • недостатъчен сън;
 • нездравословно хранене и много други.

Една прекалено силна положителна емоция също може  да създаде дисбаланс в някои енергийни точки на тялото и да се окаже причина за блокиране на чакра.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Един или всички тези фактори могат да накарат вашите чакри да навлязат или в хипо или в хиперактивно състояние, което води до дисбаланс в цялата система от чакри.

Блокираната чакра може също да доведе до по-сериозни физически заболявания,  депресия или тревожност. 

Ето защо е важно да знаете как да отблокирате чакрите, за да поддържате енергийното си тяло под контрол.

Как да отблокирате чакрите?

Можете да прочистите 7-те чакри в тялото си чрез медитация, мудри, утвърждения, пранаяма и йога пози.

Медитацията за балансиране на чакрите е подобна на традиционната медитация, с изключение на това, че вашето намерение за практиката е да отворите и изчистите енергийните центрове на тялото.  

Съсредоточете цялото си внимание върху блокираната чакра и насочете енергия към зоната с помощта на мантри, мудри и дихателни техники. 

Утвържденията са положителни фрази, които могат да премахнат умствените блокажи и да ви помогнат да насочите енергията там, където е най-необходима.


Енергийни точки в акупунктурата: какво са меридианите в тялото

Енергийните точки в акупунктурата са много, но според традиционната китайска медицина (ТCM) има 12 основни меридиана, които минават от двете страни на тялото, като всяка страна отразява другата. 

Тези канали са кръстени на органите, с които са свързани, с изключение на меридиана на тройната горелка, който основно регулира температурата в тялото.

Меридианният канал е известен още като Jing Iou, през който протичат Qi (жизнена жизнена енергия), Xue (кръв), Jinye (телесни течности), Jing (есенция) и Shen (дух). 

Един меридианен канал е свързан с всеки от 12 – те вътрешни органа. Двата допълнителни канала са свързани с „извънредни съдове“ – вътрешността на гръбначния стълб (управляващ съд) и друг по средната линия на корема (съд за зачеване).

Меридианите са като мрежа и могат да бъдат сравнени с кръвоносната система в конвенционалната  медицина, но не са видими, а са по-скоро енергийни. 

Всеки от 14 – те меридиана на човешкото тяло има определен номер и значение на акупунктурни точки.

Те включват:

 •  бял дроб (1); 
 • дебело черво (20); 
 • стомах (45); 
 • далак (21); 
 • сърце (9); 
 • тънко черво (19); 
 • пикочен мехур (67); 
 • бъбрек (27); 
 • перикард (9); 
 • троен енергизатор, орган, признат в китайската медицина, но не и в западната (23); 
 • жлъчен мехур (44);
 • черен дроб (14); 
 • управляващ кораб (28, известен също като морето на Ян); 
 • Кораб за зачеване (24, известен също като морето на Ин).

Акупресура и акупунктура са основните методи на  лечение чрез енергийни точки в ТСМ, фокусирани върху енергийните блокове и дисбаланси. 

Всяка от отделните акупунктурни точки може да лекува множество заболявания. 

Най-често се въздейства върху енергийни точки на ръката  и
точките на краката. С акупресура на ръката например може да се облекчи тревожността, гаденето и някои болки. Точката се намира на три пръста под китката. 

Натиснете  и масажирайте за 5 секунди, като сложите отгоре палеца и подпрете с показалеца отдолу. Можете да си помогнете и със средния пръст за по-голяма опора.

Друга важна точка от нашето тяло е Цзу Сан Ли точката. Тази точка се използва за акупресура.

Заради подмладяващия й ефект върху човека, древните китайци я наричали “точка на дълголетието”, а в Япония е известна като „точка на 100 – те болести”. 

Тя е една от онези активни точки върху човешкото тяло, които помагат на организма да се възстанови от болест или умора, а човекът да добие увереност. 

Ще я откриете на крака, като в седнало положение си сложите дланта върху коляното. Между костите при върховете на безименния и малкия пръст ще напипате малка вдлъбнатина – ето това е точката Цзу Сан Ли.

Китайска легенда разказва как цяла една фамилия доживяла до 150 години благодарение на това, че всички нейни членове се масажирали активно във въпросната точка по няколко пъти дневно.

Аюрведа обаче предупреждава да не се пипа тази точка, ако имате карцином, високо кръвно, някакви остри инфекции, епилепсия или сте бременни.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Техники за енергийно лечение: рейки, лечение с прана и квантово докосване

Енергийното лечение е широк термин, обхващащ разнообразие от холистични практики, които се стремят да възстановят и балансират естествения енергиен поток на тялото, като в крайна сметка насърчават самолечението и цялостното благосъстояние. 

Кои са най-популярните техники, прилагани от експертите за енергийно лечение обобщаваме по-долу.  

Рейки

Рейки е техника за енергийно лечение, възникнала в Япония в началото на 20 век. 

Тя се фокусира върху естествения поток от енергия вътре и около нас, известен като “ки” или “чи”, който свързва всички живи същества. 

Потокът от тази енергия се балансира и възстановява от практикуващите Рейки, които канализират лечебната енергия към получателя чрез ръцете си.

Рейки помага за намаляване на стреса, дълбока релаксация и облекчаване на болки в тялото. Може също така да подобри емоционалното благополучие, умствената яснота и духовното израстване. 

Лечение с прана

Pranic Healing, холистичната енергийна лечебна система, разработена от майстор Чоа Кок Суи в края на 20 – ти век във Филипините, вярва, че нашата жизнена енергия, известна още като „прана“, е пряко свързана с нашето физическо и емоционално благополучие. 

Това вярване произтича от разбирането, че нашето физическо тяло е взаимосвързано с енергийно тяло или „аура“, което обгръща и прониква взаимно във нашата форма.

 Чрез манипулиране на потока от прана и работа с енергийното тяло, практикуващите лечение с прана имат за цел да възстановят баланса и да насърчат естествените способности на тялото за самолечение. 

Квантово докосване

Квантовото докосване, разработено от Ричард Гордън в края на 20 – ти век, е нежна и неинвазивна енергийна лечебна техника, която оперира върху концепцията за „енергия на жизнената сила“ или чи. 

Практикуващите създават високо вибрационно поле, използвайки собствената си енергия, което позволява на енергията на получателя да резонира с тяхната, като в крайна сметка подпомага процеса на самолечение на тялото. 

Чрез техники за дишане и осъзнаване на тялото, практикуващите усилват своята лечебна енергия, за която е известно, че предлага различни ползи, като облекчаване на болката, емоционално изцеление и цялостно подобрено благосъстояние.

Йога и енергийни точки: Как асаните и пранаяма влияят на чакрите?

Чакра е точка на прана (енергия) в нашето фино тяло , разположена във физическите двойници на нашето тяло като вените, артериите и нервите. 

Йога е изключително полезен начин за освобождаване на прана или жизнена сила, когато тя е блокирана. 

Тя освобождава застоялата енергия и въвежда свежа енергия в нашата система чрез позите и дишането.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Аюрведични процедури за балансиране на енергиите

Традиционна аюрведична практика за балансиране на енергиите е аюрведичният масаж,  който се практикува в Индия от хиляди години.

Смята се, че аюрведичните масажи подпомагат физическото, умственото и емоционалното състояние на човека  чрез балансиране на енергийните системи на тялото.

С най-популярните аюрведа процедури ви запознаваме сега.

 

Абхянга масаж

Абхянга стимулира енергийните центрове, детоксикира  цялото тяло,  намалява стреса и подобрява кръвообращението.


Широдхара масаж

Това е дълбоко релаксиращ масаж, който включва нанасяне на топло масло върху челото в непрекъсната струя. 

Чрез натиск върху най-важните енергийни точки на главата, по конкретно определени енергийни точки на лицето, той помага за балансиране на енергийните системи на тялото, намалява стреса и насърчава релаксацията. 

Особено ефективен е срещу главоболие, високо кръвно налягане, безсъние и тревожност.


Панчакарма масаж

Детоксикира черния дроб и тялото и помага за подобряване на храносмилането, засилва имунната система и действа добре на  цялостното здраве на човека.


Удвартана масаж

Ексфолира кожата, подобрява кръвообращението и подпомага отслабването. Особено ефективен е при  хора, които страдат от целулит, затлъстяване и лимфна конгестия.


Марма масаж

Този масаж включва стимулиране на жизненоважни енергийни центрове в тялото, наречени от Аюрведа марма точки

Тази марма терапия може да помогне на хора, които страдат от хронични болки, безсъние и тревожност.


Масаж Кати Басти

Облекчава болките в гърба, като подобрява кръвообращението, намалява възпалението и улеснява релаксацията.


Нася Масаж

Включва прилагане на топло масло върху носните проходи. Като се масажира  в областта на лицето и носа, прочиства задръстванията на синусите. 

Допринася за проясняване на ума и паметта. Облекчава алергии, астма и други респираторни проблеми.

Енергийни точки в човешкото тяло: пълно ръководство

Гаршана масаж

С помощта на копринени ръкавици кинезитерапевтът прави масаж на тялото, ексфолира кожата и подобрява кръвообращението.

Подходящ е за  хора със суха кожа, лошо кръвообращение и лимфна конгестия.


Падабхянга масаж

В центъра на този масаж са всички енергийни точки на стъпалото. Масажира се областта на краката, в точно определени енергийни точки на ходилото, с което се подобрява кръвообръщението и  релаксацията.

Препоръчва се против стрес, умора, тревожност и безсъние.

Често задавани въпроси

Колко са основни чакри в човешкото тяло и каква е тяхната роля?

Основните чакри са 7 и всяка от тях е свързана с определен цвят, чифт божества, класически елемент, звуци, орган на действие, сетивен орган, функции на съзнанието и т.н.

Каква е ролята на меридианите за организма на човека?

Меридианите са като невидима енергийна мрежа и могат да бъдат сравнени с кръвоносната система на човека. Всеки от 14 – те меридиана има определен номер и значение за акупунктурната координатна система по човешкото тяло.

Кои са най-известните енергийни техники за лечение според Аюрведа?

Популярни техники за енергийно лечение са:

 • рейки;
 • прана;
 • квантовото докосване.

Те възстановят и балансират естествения енергиен поток на тялото, като насърчават самолечението и цялостното благосъстояние на човека.  

Снимки: Pixabay; ayurvedasofia.bg

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *