Депресия

26.07.2018

Депресиите при различните Доши

Депресията е състояние, което засяга психиката на човека, характеризиращо се с чувство на меланхолия, унилост, тъга, отчаяние и безпомощност. Други прояви на това състояние са потиснатост, емоционална празнота, загуба на интерес към любими неща и хобита, невъзможност за изпитване на удоволствие, безпричинен плач, обезсърчение, мисли за самоубийство, качване или загуба на килограми, раздразнителност, гняв, летаргия, които се редуват с епизоди на еуфория и хиперактивност.

Ако продължителността на това потиснато състояние продължи повече от нормалното, ако се окаже дълготрайно, вече говорим за заболяване, което се нарича клинична депресия. Ако не се лекуват, тези епизоди могат да продължат между шест месеца и една година.

Заболеваемостта от депресия е по-висока при жените в сравнение с мъжете, като е характерно за всички възрастови групи.  Проведени са изследвания, свързани с определени гени, които могат да имат връзка с предаването на депресията в семейството, тъй като депресията е състояние, което понякога се наблюдава при всички членове на дадено семейство.

Депресията може да бъде породена от най-различни фактори, като те са психични, биологични и социални (загуба на близък, раздяла или развод, раждане). Прояви на промени в настроенитето и други емоционални проблеми се изразяват в липса на апетит, инсомния, липса на енергия, свръхемоционалност, придружени от най-различни емоции и чувства като безсмислие, гняв, вина, загуба на увереност, липса на интерес към ежедневни занимания и ангажименти, липса на мотивация, страх, трудна концентрация, проблеми с паметта, пасивност, трудност при взимане на решения.

Социалните проблеми се изразяват в изолация, отдръпване от обществото, трудности в отношенията с хората, понижено либидо, пристрастяван към алкохол, наркотици и други субстанции, понижаване на оценки в училище или спад в работоспособността.

Физическите проявления на заболяването се изразявт в хронична умора, липса на енергия, болки в гърба и главата. Сред биологичните фактори за развитието на депресия са настъпил дисбаланс в нивата на серотонин, допамин и норадреналин. Функциите на съответните невротрансмитери се изпълнява в областта от мозъка, регулираща емоциите и настроението.

Съществуват различни степени на депресия. Дистимията е по-леко депресивно състояние, но то е дълготрайно и се характеризира с отрицателно чувство за благосъстояние. Биполярната депресия включва промени в настроенито, което може да включва маниакални епизоди; друг вид е следродилната депресия. Най-сериозна и интензивна като вид е тежката депресия.

Симптомите на депресия могат да възникнат също така в резултат на прием на определени медикаменти, инфекциозни и паразитни болести, новообразувания (ракови), инсулт, болести на пикочо-половата система, болести на кожата и подкожната тъкан, болести на ендокринната система, разстройства на храненето, липса на магнезий, витамин Д, цинк, недостиг на витамини и минерали.

Вата доша депресия

От трите енергии в тялото, чрез които се осъществяват всички функции на организма, към предизвикване на депресия най-предразположена е Вата. Тази Доша е "въздушна", лека, подвижна, неспокойна.

В психологически план се свързва с безпокойство, лабилност с честа промяна на настроенията, силна чувствителност и склонност проблемите да бъдат преувеличавани.

Дори физическите типови характеристики говорят за нестабилност – недобро храносмилане, лесно разваляне на зъбите, климатичните промени, като например студеното време ги разболява повече от другите и т.н.

Вата най-малко издържа на стресовите състояния, при което лесно се стига до неврози и депресии. Вата депресията включва усещане за провал, безполезност, чувство за вина, страхови психози. Загубват се апетитът и сънят, започва често уриниране.

Хората са лесно възбудими и раздразнителни, макар че през по-голямата част на деня са вяли, без интерес към дейностите си, често стигат до мисли за самоубийство.

Пита доша депресия

При Пита депресията често има леки форми, които отминават – предизвикани от невзет изпит, отказано повишение в службата и т.н. Пита обаче се характеризира с амбициозност, пробивност, взискателност и самовзискателност. Така  неуспехите могат да предизвикат силно разочарование, самообвинения, чувство, че е изгубен цялостният контрол и той не може да се върне, което е основа за дълбока депресия. Това поражда гняв, страх за бъдещето, което прави хората неспокойни, сприхави.

При тази доша психологическите разстройства имат и сезонност – по-чести са през зимата, но в по-леки форми.

Кафа доша депресия

Кафа депресията може да доведе до пълна самоизолация и отказ от света на другите. В емоционален план това се случва при срив в някои от устоите на улегналия живот, присъщ на Кафа. Характерно за хората тип Кафа е, че те силно се привързват към работата си и не многото хора, с които общуват, и са изключително лоялни и постоянни.

При депресия изпадат в скованост, летаргия, тъга за миналото, настъпва общо чувство за тежест, съзнанието се замъглява и губят интерес и ориентация за ставащото около тях.   

Аюрведа лекуване депресия | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа лекува депресиите

За лечението на депресиите Аюрведа прилага комплекс от различни методи. Целта е да се балансират излезлите от равновесие Доши, системите на организма да започнат да функционират оптимално и здравето да бъде възвърнато.

Какъв да бъде цялостният оздравителен комплекс решава аюрведа лекарят след прегледа и диагностиката. Този комплекс включва подходящи за Дошата храни, подправки към тях, използване на масла за масажи, билки, йога пози и упражнения.

Особено важно е правилното хранене. Много храни имат свойствата на естествени антидепресанти – съдържат калций, магнезий, фолиева киселина и др. За нервната система много полезно е мангото с богатото съдържание на магнезий успокоява ума и нервите.

Полезни са зелето, доматите, медът, шафран, аспержи, орехи, семена от тиква и др. Универсално полезни са кориандърът, куркумата, джинджифилът.

За подправки се използват карамфил, челен пипер, индийско орехче, кардамон. Срещу депресията помага и йога с нейните плавни съсредоточени движения, които да се съчетаят с определен начин на дишане.

При нервна превъзбуда дишането е учестено и на пресекулки. Дихателните упражнения помагат да се прочистят умствените канали, да се премахнат негативните чувства като страх, гняв, раздразнителност, нервната система да се балансира. Тук на помощ идва и медитацията.

За отстраняване на психическите проблеми се използват също и маслени масажи – те отпускат тялото, премахват тревожността. При масажиране със сусамово масло се намалява стреса, приемът на няколко капки затоплено масло Гхи през носа сутрин и вечер релаксира нервната система.

Много подходяща за премахване на стреса и чувството на гняв е процедурата Широдара, при която челото на легналия пациент се облива и леко масажира с лечебно олио в областта на "третото око" –  центърът на емоциите, усещанията и ума. Използва се също така и ароматерапията – нервите се успокояват от етерични масла, получени от лайка, лавандула, маточина, тамян, сандалово дърво, борови иглички и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *