Нарушен менструален цикъл

21.07.2018

Дискомфортът не трябва да се приема за нормален

Менструалният цикъл е периода от първия ден от започването на месечния цикъл на жената до първия ден на следващата менструация. Самата менструация е процес, при който се наблюдава циклично излющване и изхвърляне на маточната лигавица, което е придружено с кръвотечение.

Обикновено при безпроблемна менструация, цикълът идва на всеки 28 дни. Обичайната продължителност на този период е 28 дни (равнява се на един лунен месец). Нормалната продължителност на цикъла е от 3 до 6 дни, като количеството на кръвта, отделена по време на менструацията варира от 50 до 150 мл.  Можем да говорим за нарушен менструален цикъл, когато продължителността на цикъла е по-дълга от 35 дни (опсоменорея) или е по-кратка от 25 дни (пройоменорея). 

Обикновено преди да настъпи менструацията, жените изпитват симптоми на предменструален синдром, като те се изразяват в бърза уморяемост, болки в кръста и корема, обща слабост и други.

Наличието на редовен месечен цикъл е много важен показател за здравето на жената, тъй като регулацията на цикъла се управлява от цялата ендокринна система, централна нервна система, а не само от половите жлези и яйчниците.

Нарушение на менструалния цикъл може да настъпи вследствие на:

 • силен стрес
 • умствена или физическа преумора
 • рязко качване или сваляне на килограми
 • неправилно хранене
 • прием на противозачатъчни средства
 • инфекция на органи в малкия таз
 • хормонален дисбаланс
 • тумори
 • яйчникова недостатъчност
 • автоимунни заболявания
 • поликистозни яйчници
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • хипофиза
 • надбъбреци
 • хипоталамус
 • настъпваща менопауза, по време на пубертета
 • при климатични промени
 • продължителен прием на определени лекарства
 • при извънматочна бременност
 • нормална бременност
 • раждане
 • аборт
 • анемия
 • ендометриоза
 • злоупотреба със стероиди
 • анорексия
 • химиотерапия
 • кърмене и т.н.

Една от основните причини за възникването на нарушение на менструалния цикъл е злоупотребата със стероиди. Те представляват синтетични субстанции от андрогени (мъжки полови хормани). Те увличават скелетната мускулатура, както и развитието на мъжките полови белези. Тези медикаменти се използват за третиране на състояния като импотентност, с цел намаляване на телесни мазнини, при изтощение на организма от СПИН, при закъснял пубертет, от бодибилдъри за подобряване на постиженията им и т.н.

Страничните ефекти от стероидите се изразяват в нарушаване на менструалния цикъл, хормонален дисбаланс, оплешивяване, загрубяване на кожата при жените и засилване на мъжки белези у тях, сърдечно-съдови проблеми, инфаркт, високи нива на холестерола, задържане на течности, разсеяност, депресия, параноя и други.

Най-често срещаните нарушения на менструалния цикъл са аменорея (липса на менструация при жени, които са полово зрели); хипоменорея и хиперменорея; нарушен ритъм на менструациите (прекалено често или рядко наличие на менструация); дисменорея, метроарагия (маточно кървене, което възнкива извън менструалния цикъл, т.е. не е свързано с него); хипоменструален синдром и т.н.

Менструацията е един от начините женското тяло да се самопречиства по естествен път. Не бива да се приема, че примерно силните болки или прекалено силното кървене са естествени неща.

Женският организъм е така устроен, че месечният цикъл може да е редовен, без напрежение, болка и негативни емоции, ако здравословното състояние е добро. Силният дискомфорт при месечния цикъл говори за промени при трите енергии в тялото – намаление или увеличение на Вата, или на Пита, или на Кафа, или съчетани отклонения от равновесието им.

Процесите за самопречистване по време на месечния цикъл в известна степeн отслабват останалите активности на организма, като това засяга и храносмилането. Затова в този период трябва да бъде стимулиран храносмилателният огън.

Пита енергията, която отговаря за трансформацията, усвояването на полезните и отделянето на ненужните или вредните вещества, трябва компенсиращо да се увеличи. Когато Пита Дошата е отслабнала, тялото престава да различава "полезно" за разнасяне по тялото и "вредно" за отстраняване, започва стремеж да пречиства всичко. Това силно увеличава менструалното кървене. Тук няма значение дали природата е задала в енергийния баланс на тялото Пита като водеща или второстепенна за сметка на Вата или Кафа Дошите.

По принцип, за да се стимулира Пита и да се подобри храносмилането, по време на цикъла е препоръчително да се яде джинджифил, куркума, чесън, черен пипер, канела, кориандър, копър, шафран, кардамон и др. Повечето от тези билки и подправки имат многостранен ефект и влияят по определен начин и на Вата, и на Кафа, така че би трябвало да присъстват в менюто като всекидневен хранителен режим за поддържане на енергийния баланс.

Приемът им обаче, както всички лечебни средства на Аюрведа,  трябва да бъде консултиран с аюрведа лекар, защото организмът на всеки и енергийният му баланс е строго индивидуален. Това се отнася и за хранителния, и за дневния режим.

Аюрведа билки при нарушен цикъл | Ayurvedasofia.bgВата отклонения и менструация

Проблемите с менструацията всъщност насочват първо към излязла от баланс Вата – енергията на движенията, включително кръвообръщението, изхождането и уринирането. Силното намаляване на Вата изсушава тялото може да доведе дори до спиране на менструацията с месеци.

Отклоненията при тази Доша идват най-вече от неправилния, забързан живот, изпълнен с напрежение и дълго продължаващ стрес. Това са чести пътувания, физически и психически претоварвания, нередовно хранене със сухи, престояли храни, редуване на целодневен глад покрай "многото задачи", с преяждане след това, и т.н.

Това комбинира Вата измененията с лошото храносмилане, при което се отделят токсини, и разнасянето им из организма. Натрупването им води до запушване на различни фини енергийни канали – сроти, включително и кръвни, сред които има и конкретно провеждащи менструацията.

Освен чрез промяна в начина на живот, Вата се балансира чрез хранене, билки, различни аюрведа терапии. За балансиране на Вата трябва да се яде сготвено, ястията да са омаслени и да се консумират топли. Подходящи са по-редките каши.

Като вкусове са подходящи киселото, сладкото и соленото, необходимо е стипчивото и горчивото да се избягват. Препоръчителни храни са риба, извара, млечни продукти, овес, пшеница, амарант, киноа, ориз, но не бял.

От плодовете за Вата са добри черешите, гроздето, прасковите, сините сливи, авокадо, портокали, а от зеленчуците – моркови, аспержи, зелен боб, грах, тиквички и др. Варивата трябва да включват добре омекнали боб мунг, червена и черна леща, жълт грах.

Трябва да се избягват соята, кафявата леща, черният боб, нахут. Подходящи билки и подправки са универсалният джинджифил, резене, асафетида, индийско орехче, аджвайн, кимион, канела, карамфил, босилек, кардамон, черен пипер, джоджен, риган, синап, мащерка, куркума и др.

Тук отново трябва да се подчертае, че всички храни, билки, терапии, трябва да се съгласуват с аюрведа лекаря, защото вействат на Дошите различно. Загряващите например са полезни за Вата, но противопоказни за Пита и ако не се използват правилно, енергийният баланс няма да се възстанови.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *