Гонорея

18.07.2018

Защо организмът допуска инфекциите Гонореята (позната още като трипер) представлява бактериална инфекция, причинена от гонококова бактерия, която се предава по полов път (при вагинален, орален или анален секс), като тя засяга шийката на матката при жените и утретрата при мъжете. Други области, които могат да бъдат засегнати от това заболяване са ануса, гърлото и очите. Друг начин за предаване на тази бактерия е при естествено раждане, като тогава детето може да бъде инфектирано с гонорея при преминаването му през родилния канал.

Обикновено симптомите се проявяват в рамките на 2 до 30 дни от заразяването с бактерията. Обичайните симптоми на гонорея са висока температура и парене (болка) по време на уриниране. При мъжете се наблюдава секреция от половия член и парене при уриниране, докато при жените първоначално няма симптоми или могат да се появят вагинално течение, тазови болки, кърваво вагинално течение, което не е свързано с месечния цикъл, което може да настъпва и след полов акт.

Ако заболяването прогресира до тазова възпалителна болест, симптомите може да се изразяват в повръщане, повишена температура и силни болки в корема. Лечението се провежда изцяло с антибиотици. По принцип то е бързо, ако диганозата е поставена навреме, но в противен случай тази болест може да доведе до засягане на сърцето, ставите, инфекции в областта на таза, епидидимит, увреждане на фалопиевите тръби, безплодие, извънматочна бременност, повишен риск от СПИН, простатит и други.

Исторически сведения сочат, че гонореята е била третирана и лекувана с живак. През 19 век сребърният нитрат е бил използван за тази цел, като до 40-те години на 20 век лекарствата на базата на среброто са били използвани за тази цел. След това започва масовото производство на антибиотици.

До 70-те години гонореята е била лекувана с пеницилин, след това с комбинация от антибиотици. Лечението на тази болест е различно в различните държави по света, тъй като определени антибиотици са забранени.

Гонореята е добавена официално в списъка на супер болестите в Америка, тъй като е станала резистентна към лечение с антибиотици. Според доклад, публикуван от Световната здравна организация, гонореята става все по-устойчива на такова лечение, като в бъдеще може да се превърне в нелечимо заболяване. Тази болест води не само до безплодие, възпаления, усложнения по време на бременност, но дори и до смърт на бъдещата майка. Видовете гонорея, които са резистентни на третиране с медикаменти, са открити в Хонг Конг,Норвегия, Япония и Великобритания.

Гонореята е инфекция, която се предава по полов път, но всъщност причината да се появи и развие в организма, са нарушените енергийни баланси в тялото. Става дума за нарушено равновесие между три енергии, наречени Доши.

Това енергийно равновесие е природно зададено по рождение на всеки човек в уникални пропорции. В тези пропорции една или две от енергиите са в превес, като все пак има и водеща.

Всяка от Дошите отговаря за определени  дейности, а в съчетанието си дават завършеност на организма във всичките му функции за защита, съществуване, развитие. Ако чрез начина си на живот човек поддържа правилното /природно зададеното/ съотношение на енергиите, органите и системите му са с оптимално действие.

Така няма основа, на която болестите да се появят и развият, организмът се справя с тях още в съвсем началния етап. На практика обаче човек сам предизвиква дисбаланс при Дошите. Това става с консумирането на храна, несъобразена с изискванията на неговия тип тяло, с неподходящи условия на работа и живот, с всекидневие, което не следва естествения ритъм на процесите и циклите в организма. Така настъпват енергийни дисбаланси, които нарушават работата на органите, системите започват да функционират непълноценно и се създават условия за болестите, а част от тях са инфекциите като гонорея.

Аюрведа при Гонорея | Ayurvedasofia.bgХранене, енергиен баланс и лечение на гонорея

Храненето е особено важно за поддържането или възстановяването на енергийния баланс, за да може тялото да се справи с инфекцията. За всяка Доша има определени храни, начин на тяхното съчетаване и начин как трябва да се консумират.

Според това Дошата може да бъде усилвана или намалявана. Ако това усилване или намаляване не е съобразено с целите на лечение, а става заради неправилно хранене, се предизвиква дисбаланс и заболявания.

Ако например типът тяло на дадения човек е Пита, той не бива да консумира храни, усилващи Пита Дошата, защото тя ще излезе от баланс. В същото време хората тип Кафа да речем нямат проблем да консумират храни, увеличаващи Пита – напротив, за Кафа те са препоръчителни.

Като цяло за Вата Дошата са подходящи храни, които са питателни и затоплят, и са по-мазни. Студените, сухите и суровите храни са неподходящи. От вкусовете са препоръчителни сладкото, соленото и киселото, ограничения  трябва да има за горчиво, люто и стипчиво.

За Пита са полезни течни и охлаждащи храни, горещите са противопоказни. Подходящи вкусове са горчиво, сладко и стипчиво, трябва да се избягва лютото, киселото и соленото. За Кафа Доша са подходящи сухи, топли и леки храни, а от вкусовете – горчиво, люто, стипчиво.   

Лечебни съставки при гонорея | Ayurvedasofia.bgЛечебни средства и методи

Освен аюрведа храненето, за възстановяване на равновесието на енергиите и лечение на гонорея Аюрведа прилага билки, подправки, масла, сауни, масажи, и др. Има както универсални средства, които влияят цялостно за възвръщане на баланса на трите Доши, така и средства, специализирано въздействащи за отстраняване на конкретни проблеми. Особено важна насоченост на лечението е изчистването на токсините от тялото.

При силен Вата дисбаланс широко се използва чай от джинджифил, както и от копър, които са пречистващи. Карамфилът и черният пипер се използват за активиране на кръвообръщението, подхранването  на клетките с кислород и хранителни вещества. Подходящо е и сусамовото масло, което се затопля и с него се прави масаж.

За Пита баланса са подходящи джодженът, кориандърът, кимионът, естрагонът, ментата, маслата от сусам, мента, слънчоглед. Те са охлаждащи, имат пречистващ ефект, подобряват храносмилането и усвояването на веществата, успокояват нервната система, имат антиоксидантни свойства.

Кафа дисбалансът и съпътстващите го симптоми се коригират с многобройни билки – листа от малина, мащерка, женско биле, джинджифил и др. За успокояващ ефект се използват например лавандула, лайка, моточина, които действат и противовъзпалително. Тези билки могат да се използват и на чайове, и за лечение с ароматерапия.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *