Кървящи хемороиди

12.07.2018

Видове хемороиди

Хемороидите са доста често срещан проблем, който е социално значим в днешно време. Той създава сериозен дискомфорт у пациентите. Хемороидите представляватваскуларни образувания, разположени в аналната област, които спомагат за контролирането на изпражненията.

Тяхната физиологична функция е да служат като „възглавничка“ от съединителна тъкан и артериално-венозни канали. Те стават патологични, когато се подуят или възпалят, и се превърнат в „израстъци“. При това заболяване се наблюдава разширение на кръвоносните съдове в зоната на ануса и ректума.

Хемороидите се делят на два вида:

  • вътрешни
  • външни

Вътрешните се разполагат във вътрешността на ректума, като обикновено при тях няма симптоми, единствената индикация за тях може да е наличието на кръв в изпражненията.

Външните хемороиди са разположени под кожата, която обгражда ануса. При издуване те стават осезаеми, а симптомите, индикиращи състоянието са сърбеж и болки.

Симптоматиката, която показва развитие на хемороидивключва наличие на кръв след изхождане. Друга проява на симптоматиката е чувството за чуждо тяло в аналната област, което се дължи на пролабирали вътрешни хемороиди, като при това състояние често е нобходимо извършването на оперативна интервенция.

Други симптоми на това заболяване са много силен сърбеж в областта на ануса и непрекъснати позиви за дефекация. При хемороидите се наблюдават четири стадия на развитие, като при първи стадий има наличие на сърбеж и кървене, но няма болка.

При втори стадий, ако се окаже напън, хемороидалните възли пролабират навън, но могат да се прибират спонтанно. Наблюдава се парене и секреция на слуз, рядко има кървене.

При трети стадий възлите пролабират навън, но не могат да се приберат спонтанно. Четвърти стадий е най-сериозен, като при него се наблюдават най-различни симптоми, като най-често срещани са разранената лигавица и наличие на много силна болка.

Хемороидите са по-разпространени сред мъжете, а при деца това състояние почти не се среща. Смята се, че 90% от хората са страдали от това заболяване в даден период от живота си. То се среща по-често в индустриалните държави, като най-засегнатата група са хора между 40 и 65 годишна възраст.

Въпреки, че е често срещан проблем, малко са тези, които търсят лекарска помощ, обикновено изчакват години преди да го направят, а хемороидите имат хронично прогрсиращо развитие, което може да доведе дори до нетрудоспособност.

Най-често срещаната симптоматика при хемороидите са усещане за сърбеж, кървене и болка. Причини за появата им може да са болести на храносмилателната система (чернодробна цироза, запек, диария), болести на ендокринната система, наднормено тегло, дехидратация, асцит, травми, отравяния, бременост, раждане, заседнал начин на живот, фамилна предразположеност, пренапрежение, използване на груба тоалетна хартия и други.

Хемороидите са заболяване, при което се получават разширени вени в зоната на ануса, болки и трудности при изхождането. При по-напреднали стадии може да се получи изпадане в различна степен на правото черво през ануса и кървене.

Дисбаланс на всяка Доша би могъл да причини хемороиди. Основно обаче те са свързани с отклонения при Вата и Пита енергиите в тялото. Хемороидите, причинени от разбалансирана Кафа, не кървят и не създават големи проблеми.

Хемороидите, които са тип Вата, са твърди, с неправилна форма, сухи, малки, кървят рядко, могат да бъдат оприличени на стафиди. Пита хемороидите са зачервени, има възпаление и кървене. Болезнени са, могат да се спукат, а кървенето е обилно. Могат да се оприличат на червено грозде. По-малко проблемните Кафа хемороиди са като зелено грозде.

Хемороидите също така могат да се определят като тип "вътрешни" и тип "външни":

  • Вътрешните са като полепи и по принцип са предизвикани от проблеми с Кафа Дошата.
  • Външните са около ануса и са болезнени.

Обикновено хемороидите могат да се излекуват напълно, като за това Аюрведа използва съчетано различни методи и средства – хранене, дейности, билки, масла както за корекция на Дошите, така и за пряко въздействие върху хемороидите. За облекчаващо въздействие на болезнените места и сърбежите се използват и свещи, лосиони, пасти.

Аюрведа лечението е специфично за всеки пациент според водещата Доша, вид и степен на настъпилите отклонения. Затова трябва да се проведе от аюрведа лекар или при консултации с него.

Общата цел е да се възстанови  естественият енергиен баланс в тялото, за да може организмът да изпълнява в пълна степен функциите си, с което да отстрани причините за развитието на болест. По принцип може да се каже, че на първо място е оптимизирането на храносмилателния огън, за да се подобри разграждането и усвояването на веществата. Използват се куркума, пипер – черен и червен, джинджифил, босилек и други, които също така въздействат на дебелото черво, като подобряват кръвообръщението в него.

Билки за кървящи хемороиди | Ayurvedasofia.bgЛечение

Ако хемороидите са предизвикани от дисбаланс на Вата, болка освен в зоната на правото черво и ануса, се получава и в пикочния мехур, ниско в корема, в гърба, таза. Апетитът е намалял. Лечението протича, като се балансира Вата.

Много важна е хранителната диета – храната трябва да е влажна, топла, мазна. За да се овлажни дебелото черво, може да се използва затоплено масло от сусам, с което да се направи външно намазване в ануса или чрез клизми. Прилагат се също и слабителни. От билките с разнообразно въздействие се използват амалаки, харитаки, ашваганда, билковата комбинация Трифала и др.

Хемороидите, които са тип Пита, се лекуват с диета, която да намали тази Доша. Полезни са зелените зеленчуци и салатите. Трябва да се избягват патладжани, картофи, домати.

От билките с благоприятно въздействие  са куркума, алоев сок, червена боровинка. Трифала се използва и тук. Популярна комбинация е смес от куркума, берберис и горчица. Успокояващо и кръвоспиращо въздействие има билката Ашока.

При Кафа хемороидите може да се получи подуване на жлезите или полипи по други части на тялото. Заболяването може да е съпътствано от хрема, кашлица, сладникав вкус в устата, засилено слюноотделяне.

Използват се активиращи и прочистващи подправки – черен пипер, може и червен, джинджифил. Ефективни са Трифала и Трикату, приемани с мед.

Независимо от вида хемороиди, има и общи средства и начини, които помагат при лечението:

  • Сок от алое – супена лъжица, може да се смесва с джинджифил и да се пие два пъти дневно.
  • Помага също и чаша сок от моркови, към който се прибавя сок от кориандър – супена лъжица. Пие се на празен стомах два пъти дневно.
  • За външно въздействие на хемороидите може да се използва смес по една чаена лъжичка от куркума и от маслото Гхи вечер преди лягане. След ходене до тоалетна е добре анусът да се измива с топла вода и хемороидите да се намажат леко с рициново масло.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *