Аюрведа масажите – живителната сила за организма

28.07.2018

Аюрведичните масажи са древна терапевтична индийска техника, чрез която се постига баланс на жизнената енергия, повишават се защитните сили на организма, освобождават се блокираните чувства и емоции, отстраняват се натрупаните токсини, тялото се подмладява, постига се максимална релаксация на тялото и ума.

Връзката между Аюрведа и Аюрведа масажите

Изкуството на индийския масаж възниква преди 3000 години като част от философията на древната наука за живота – Аюрведа, в чиято основна концепция стои разбирането, че човешкото тяло и ум са едно цяло и за да се чувстваме добре, тялото и ума ни трябва да са не само в симбиоза помежду си, но и в пълна хармония с универсалните сили.

Аюрведа масажите се стремят да постигнат този баланс, прилагайки различни масажни техники, които балансират енергийните центрове и създават общо чувство на доволство и благополучие.

Как се извършват индийските аюрведични масажи?

Има различни практики за Аюрведа масажи, но като цяло те се провеждат в топла, спокойна обстановка. Светлината в помещението, в което се провеждат трябва да е с мека светлина, а тишината в стаята се нарушава единствено с нежна отпускаща и релаксираща музика. Почти при всички видове аюрведични масажи се използват и аромати, които допълнително предизвикват отпускане и умствено спокойствие на масажирания.

Основните техники, използвани в индийския масаж са палпация и натиск, които са предназначени да намалят нервното напрежение и да подобрят кръвообращението.

Най-често масажите се извършват с ръце от един специалист (или иначе казано на „две ръце”), но при някой от видовете масажни курсове може да бъде извършен от двама масажисти едновременно (на четири ръце). В тези случаи масажираният усвоява два пъти повече енергия за същия период от време.

Масажът с четири ръце се практикува единствено от професионални Аюрведа масажисти, тъй като за да се постигне максимален благотворен ефект от масажа е необходимо масажистите да имат перфектна синхронизация на движенията.

Различни видове аюрведа масажи | Ayurvedasofia.bgВидове Аюрведа масажи

Abhyanga, каквото е оригиналното название на Аюрведа масажите буквално означава „масло за масаж”. И наистина, без значение дали е пълен (на цялото тяло) или частичен, аюрведичният масаж включва топли етерични масла, които нежно се втриват с ръце в тялото на масажирания субект.

В Аюрведа практиката при масаж се използват повече от 26 вида масла, като всяко от тях съдържа от 7 до 30 растителни компонента.

Какво масло ще се използва зависи както от вида масаж, така и специалиста, който ще го проведе и от индивидуалността на клиента. Подборът на масла е важен за ефективността на масажа, тъй като прониквайки в кожата, етеричните масла оказват влияние върху окончанията на периферните нерви и имат детоксикиращ ефект върху тялото. Елиминирането на токсините от организма се дължи на факта, че маслата са отлични сорбенти.

Колкото до видовете индийски масажи, практиките са изключително много, тъй като съществуват различни масажни школи, всяка от които предлага различни видове Аюрведа масажи. В зависимост от типа конституция и специфичните нужди на субекта индийският масаж може да се извърши с подходящата за него масажна техника.

Ще ви представим някой от най-популярните аюрведични масажни техники, които се практикуват от векове и имат най-големи ползи за тялото и ума.

Абянга

Извършва се върху цялото тяло със специфични растителни масла, в зависимост от конституцията на масажирания субект. Абянга има дълготраен ефект върху цялото тяло, тъй като балансира и трите доши и възстановява не само физическата, но и психическата сила на ума и тялото.

Според класическите текстове на Аюрведа, Абянга масажът предотвратява процесите на стареене, помага за предотвратяване на умората и стреса, връща жизнеността, укрепва и подобрява нервната система, изхвърля токсините, подобрява качеството на съня.

PADABHYANGA

Този Аюрведа масаж традиционно се извършва на цялото тяло, но може да бъде извършен и на отделни части на тялото като глава, крака, ръце или гръб. Много ефективен е частичният масаж на стъпалата и краката, тъй като подобрява качеството на съня.

Освен това този масаж е много ефективен при ишиас, болки и контракции в сухожилията и проблеми с циркулацията на кръвта в долните крайници.

Широ Абянга

Тази индийска масажна техника се концентрира върху главата и скалпа има много полезни ефекти. Широ Абянга се фокусира върху Марма точките, които се намират около главата, които се масажират с нежни движения.

Масажът на главата и скалпа отпуска нервните окончания, релаксира, подобрява концентрацията, укрепва корените на косата, забавя побеляването ѝ, повишава Прана (жизнената енергия).

Мукха Абянга

Мукха Абянга е аюрведичен лифтинг масаж на лицето, раменете, деколтето и шията, който намалява бръчките и забавя процеса на стареене. Аюрведа масажът се концентрира върху Марма точките, които се намират в областта на главата, лицето и шията, а ползите от този масаж са стимулиране на лимфния поток, подобряване на мускулния тонус, спиране на процесите на стареене, регенериране и подмладяване на кожата.

Широдара

Широдара не е точно масаж, а по-скоро традиционно Аюрведа лечение (терапия), при което тънка, непрекъсната струйка от медикаментозно масло, мляко и отвари от билки се излива върху една от Марма точките, намираща се в средата на челото, между веждите. Това е отлична терапия и лечение на много заболявания, свързани с главата, очите, шията, носа и нервната система.

Широдара терапията облекчава тревожността, намалява стреса, премахва главоболието и нарушенията в съня, забавя побеляването на косата, помага да се успокои и прочисти ума, подобрява функциите на сетивните органи.

Басти

Тази Аюрведа терапия се извършва, като на определени части от тялото се поставя тесто, оформено като пръстен, в който се налива топло медикаментозно масло. Терапията носи облекчение на мускулните спазми и болки, намалява сковаността в областта на гръбнака, помага при сърдечно – съдови проблеми, чревни нарушения и други.

Аюрведа масажи - живителна сила | Ayurvedasofia.bgАюрведа масажите – живителната сила за организма

Стимулирайки циркулацията на хранителни вещества в организма и помагайки му да премахне токсините, индийският масаж играе много важна роля в процеса на пречистване и изцеление на човешкото тяло. Тази пречистваща роля го изключително полезен метод за намиране на вдъхновение и радост от живота.

При Аюрведа масажа неизменно присъстват и различни видове етерични масла, които имат свойството да активизират вътрешните ресурси на организма, да стимулират процесите на протеинова обработка, да подпомагат подмладяването на тялото и да лекуват много, включително хронични заболявания.

Ефектът от масажната терапия се проявява както на физическо, така и на психическо ниво. Физически, аюрведичният масаж подпомага жизнените функции на всички системи в организма – имунната, дихателната, нервната, ендокринната, сърдечно – съдовата, мускулната, скелетната, храносмилателната и лимфната.

От гледна точка на психиката носи мир и почивка на ума, насърчава процесите на самолечение, намалява безпокойството, тревожността и стреса, справя се с безсънието, увеличава общото съпротивление на тялото, зареждайки ни с търпение, издръжливост, остроумие и интелигентност, сексуална активност, физическа сила и красота.

Като част от холистичната Аюрведа медицина, индийският масаж помага при лечението на редица заболявания като неврастения, мигрена, безсъние, подагра, полиомиелит, затлъстяване, артрит, нарушения на кръвното налягане, астма и психиатрични разстройства и много други заболявания.

Освен това увеличава производството на бели кръвни клетки и антитела, като по този начин увеличава способността на организма да се бори с вирусни и други инфекции. Той се грижи и за жизнените функции на тялото и укрепва имунната система.

Благодарение на прилаганите масажни техники човек може да се адаптира по-лесно към внезапни промени в температурата и атмосферното налягане, както и до други неблагоприятни промени в околната среда.

В заключение, Аюрведа масажът има наистина благоприятен ефект върху цялото тяло. Той увеличава притока на свеж кислород и жизнена енергия в организма под формата на хранителни вещества, така че цялото тяло получава допълнителна топлина и заряд на жизненост. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *