Диария

09.05.2018

От какво се предизвиква диарията

Диарията е доста често срещано състояние, представлява патологичен процес, изразен в честа нужда за дефекация, който се характеризира с изхождане на воднисти и редки изпражнения, като интензитетът е повече от три пъти на ден. Понякога екскрементите са придружени с кръв и слуз.

Диарията може да бъде остра и хронична. Като остра се определя, когато продължава около две седмици, докато хроничната продължава над две седмици. Състоянието често е придружено от гадене, повръщане, спастична коремна болка и подуване, намален прием на течности и храна, и температура. Най- често срещано е при деца и възрастни хора.

Диарията може да бъде причинена от различни причини. Някои от тях са:

  • болести на храносмилателната система(болест на Крон, синдром на раздразненото черво, улцерозен колит, остър апендицит, жлъчнокаменна болест, неинфекциозен гастроентерит и колит и други)
  • болести на ендокринната система(захарен диабет, непоносимост към лактоза, недостиг на цинк в храната, кистозна фиброза и други)
  • болести на дихателната система(грип), болести на пикочо-половата система (дисменорея, предменструално напрежение)
  • поведенчески разстройства(паник атаки, генерализирана тревожност, страх)
  • болести на кръвотворните органи, отделни смущения, които включват имунния механизъм (недостиг на витамин Б12, фолиевонедоимъчна анемия и други)
  • болести на ухото(отит)
  • рак
  • хирургична интервенция
  • храни, които дразнят стомаха
  • прием на антибиотици и други медикаменти.

Диария, подобна на синдрома на раздразненото черво може да е причинена от паразитни и ифекциозни болести (ботулизъм, холера, туберкулоза и др.), нервно напрежение, дефицит на влакнести храни, както и консумация на определени храни, които обострят симптомите. Този вид диария е по-често срещана при жените.

Понякога изпражненията имат примеси от кръв. Кървавата диария е по-сериозен проблем и понякога изисква намесата на лекар. Може да е причинена от хемороиди. Те са отоци, разположени в ануса или ректума. Аналните фисури също могат да причинят кървене.

При болестта на Крон диарията е хронична, като се наблюдава обостряне от време на време. При улцерозния колит също се наблюдава кървене. Полипите са много разпространени при хора над 50 годишна възраст. Макар и доброкачествени образувания, понякога причиняват кървене, а дори да са сигнал за раково образувание в стомаха или корема.

На всеки се е случвало да има диария – над три пъти дневно да му се налага да ходи до тоалетна с редки, воднисти изпражнения, съпроводено с болки и спазми в стомаха, усещане за подуване, "къркорене" в червата. Обикновено е свързана с храненето и минава за дни.

В такъв случай би могло да се приложи самолечение. По принципите на Аюрведа то е чрез храни и начин на хранене, а също и с билки, и действа ефикасно. Ако обаче диарията е съпроводена с температура, гадене, повръщане, човек не бива да прилага самолечение, а да потърси лекарска помощ.

Доктор трябва да се потърси и ако диарията се появява периодично – в такъв случай е възможно да е свързана с повтарящи се чревни възпаления и специалист трябва да отхвърли или потвърди причината, и да я отстрани. Спешна лекарска помощ трябва да се потърси, ако се забележи кръв в изпражненията.

За Аюрведа диарията е резултат от отслабнал Агни – това е храносмилателният огън на човека. Поетата храна не се смила и усвоява оптимално, и организмът изхвърля остатъците в редки изпражнения. За стихването на Агни са възможни различни причини. Може да е заради неразположение от по-общо временно заболяване – да речем грип или дори обикновена настинка. Може да е от конкретни стомашно чревни възпаления, предизвикани от вируси, бактерии, паразити, попаднали в храносмилателния тракт чрез замърсена храна. В този смисъл е много разпространена така наречената "Туристическа диария", когато човек е в непривично за него топъл или влажен климат и специфични готварски традиции, а "екзотиката" е свързана не особено добра хигиена. Тогава чрез замърсена храна – зеленчуци, плодове, полусурово месо и т.н., може да поеме различни бактерии, които отделят токсини и предизвикват диария. Някои от бактериите могат да предизвикат периодични възпаления. Има и ред други възможни причини за отслабване на Агни и диария – от неправилно съчетани храни, до нервно напрежение.

Чай против диария | Ayurvedabansko.bgЛечение на диарията с методите на Аюрведа

При лечението на диария Аюрведа засилва храносмилателния огън. Така стомашното разстройство се преодолява постепенно, но ефикасно по естествен път. Бързото му пресичане с медикаменти не е препоръчително, защото при диарията организмът всъщност се мъчи да изхвърли вредителите, дразнещи червата. Евентуалното изписване на медикаментозни средства става от лекар при откриване на траен болестен проблем.

Разпалването на храносмилателния огън става индивидуално чрез определени храни, вкусове, билкови средства, съобразно конкретния телесен тип /Доша/ на пациента. Агни всъщност е важен за цялостното здраве, защото в основата на всички болести е непълноценното храносмилане.

Когато храната не се разгражда навреме, престояващи остатъци започват да гният, образуват се газове, отделят се токсини. Тези токсини увреждат органите и нарушават функциите им. Затова е добре човек да знае Дошата сиопределена от специалист, за да съобразява храненето си като профилактика, а когато се наложи – и за лечение при различните болести.

Все пак, при диария Аюрведа има някои основни принципи при храненето и общо приложими билкови рецепти. По принцип при стомашно разстройство не бива да се консумира ферментирала, кисела и пикантна храна.

Храните трябва да са лесносмилаеми, за да не се товари храносмилателния тракт. Тъй като при диарията се получава обезводняване, трябва да се приемат повече течности – вода, натурални сокове, чайове от мента, лайка, жълт кантарион и др.

За компенсиране на изхвърлените електролити може да се използва разтвор от гроздова захар и сол, като количествата са по чаена лъжичка. Може да се пие и айран със сол, оризова вода, от щипки и дренки.

Много използвана е отварата от червено подъбиче, която се пие по два-три пъти на ден, като всеки път отварата трябва да е прясно сварена. Приготвя се от 4-5 стръка в около чаша вряла вода, която се кипва за около 3 минути, прецежда се след изстиването и се изпива. Има и Аюрведа рецепти с динджифил, копър, индийско орехче и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *