Жълтеница

23.10.2018

Жълтеницата – сигнал за черния дроб

Жълтеницата е признак за наличие на заболяване, при което се наблюдава натрупване на жлъчни пигменти в кръвта. Тъй като е само признак за заболяване, жълтеницата често може да е сигнал за развитие на по-сериозно заболяване. Първоначално се характеризира с пожълтяване на бялото на очите (склерите), след това на ноктите и устата, а в последния стадий се наблюдава и пожълтяване на кожата. Тези промени настъпват поради натрупване на билирубин (жлъчен пигмент) в кръвта. Цветът на урината също се променя в зависимост от вида на жълтеницата.

Жълтеницата се разделя на няколко вида според причините за възникването й. Холестатичната възниква при смущения в нормалното оттичане на жлъчка към дуодендума, като при разрушаване на нормален брой еритроцити, черния дроб преработва нормално освободения билирубин. Хепаталната жълтеница се наблюдава при чернодробни увреждания.

Тогава при разрушаване на нормален брой еритроцити, болния черен дроб не успява да метаболизира нормални нива на освободен билирубин. При хемолитичната жълтеница черният дроб функционира нормално, но не може да преработи високите нива освободен билирубин вследствие на бързо разрушаване на голям брой еритроцити, като билирубинът се разнася из целия организъм. Тези три вида жълтеница имат една обща характеристика, която се изразява в увеличаване на нивото на жлъчни пигменти в телесните течности и кръвта, което води до промяна на цвета на почти всички органи в тялото.

Жълтеницата може да възникне поради:

  • инфекциозни и паразитни болести (ехинококва киста на черния дроб, малария, чревни паразити, инфекциозна мононуклеоза и др.);
  • болести на уринарен тракт (хронично бъбречно заболяване);
  • странични ефекти от прием на медикаменти;
  • болести на органите на кръвообръщението (сърдечна недостатъчност и т.н.); неонатална жълтеница; болести на нервна система (синдром на Рей);
  • бременност и послеродов период (холеостаза и остра черноробна стеатоза при бременни);
  • вродени деформации и аномалии (синдром на Алажил и др.);
  • новообразувания (карцином на панкреас, болест на Ходжкин, тумор на жлъчни пътища); 
  • болести на ендокринната система (синдром на Жилберт, амилоидоза, синдром на Ротор и други);
  • болести на храносмилателна система (остър вирусен хепатит, чернодробна цироза, панкреатит, обструкция на жлъчни пътища, абсцес на черен дроб, камъни в жлъчката и т.н.).

Проучвания сочат, че най-честата причина за възникване на жълтеница при млади хора под 30 годишна възраст, е вирусният хепатит. При по-възрастните хора най-честата причина за развитие на жълтеница е чернодробната цироза и хроничен хепатит.

Названието "жълтеница" идва от характерното оцветяване, което се появява при това състояние: пожълтяват очите, езикът, кожата, ноктите, изпражненията изсветляват. Самата жълтеница обаче не е отделно заболяване, а симптом за нарушени функции на черния дроб и на жлъчните пътища. Тези нарушения може да са различни и по различни причини – привнесена в тялото инфекция от бактерии или вируси, предизвикано възпаление, запушени канали.

Съществена роля тук играе неправилното хранене – прекалената консумация на храни, които усилват енергията Пита. Чрез огъня Агни, който е 13 вида, тази Доша управлява метаболизма, трансформирането на веществата, за да се отдели полезното от ненужното и вредното; потребното да се усвои, а останалото да се изхвърли от организма.

Когато този механизъм на трансформирането се наруши, в тялото започват да се събират токсини. Самото жълто оцветяване например идва от натрупването на пигмент, който при обработката от черния дроб и жлъчните секрети би трябвало да се отдели към дебелото черво за освобождаване. Така натрупването му е сигнал, че черният дроб и жлъчните пътища не работят добре. Това може да е съпроводено  с повръщане или гадене, загуба на апетит, треска, слабост, тежест или болка около корема и под ребрата.

В черния дроб Пита управлява огъня Бхута Агни, който отговаря за жлъчните киселини. Там се извършва метаболизмът на мазнините, белтъчините, въглехидратите, поддържането на хормоналните нива, филтрират се ненужни вещества.

От само себе си се разбира, че прекаленото товарене на организма с мазни храни, захари, алкохол, затрудняват трансформациите в черния дроб и са вредни за него. Трябва да се отбележи, също, че за Аюрведа вредно влияние върху черния дроб имат и излезлите от баланс емоции и мисли, характерни за Пита – например негодуване, гняв, разочарование, чести самообвинения дори от дребни поводи.

Подтискането на чувствата също е с негативен ефект. Това е така, защото за Аюрведа физическото начало на човека е неразривно свързано с емоциите и съзнанието, като те взаимно си влияят.

Лечение при жълтеница | Ayurvedasofia.bgЛечение при жълтеница

За лечението на жълтеница първо трябва да се определи от какво е причинена. Може да е пряко заболяване на клетки и отточни пътища на жлъчни секрети в самия черен дроб; може да е увреждане на  извън чернодробни пътища; може да е от токсини, от лекарства или пък чернодробна цироза. Всички тези физиологични изменения насочват аюрведа лекаря към определени енергийни дисбаланси.

Освен за нарушения при енергията Пита, съответно при огъня Агни, при диагностиката специалистът установява и евентуалните нарушения при другите две енергии – Кафа и Вата. Обикновено енергийните отклонения от общия баланс на трите Доши са комбинирани, защото нарушенията при едната провокират дисбаланс и при останалите.

Точната диагностика ще определи какви видове храни, подправки и билки да се използват, както и маслата за по-късен етап, когато черният дроб е достатъчно подобрен. Основната насоченост е да се балансира Пита, но и евентуалните отклонения при другите Доши. Като се възстановява енергийния баланс, се премахва основата за заболявания, тъй като системите на организма започват да работят пълноценно.

Съществена част от лечението е пречистването от токсини. За него много спомага и храненето, но има и специално насочени терапии за мощен вътрешен детокс по метода Панчакарма. При проблеми с черния дроб и жлъчката, от които са предизвиква жълтеницата, се прилагат основно слабителни терапии чрез билки, които прочистват Пита токсините от дроба и жлъчния мехур.

В определени случаи може да се приложи и специална пречистваща кръвта процедура. Това е така, защото една от функциите на черния дроб е именно да бъде "филтър" и да пречиства кръвта, и ако тази функция е силно нарушена, се налага медицинска намеса. Може да се приложи като част от комплекса на Панчакарма процедурите, но се прилага рядко и то само по предписание на аюрведа лекаря.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *