Кашлица – остра и хронична

29.10.2018

Причини за кашлицата

Кашлицата представлява защитна реакция на организма, като при нея въздухът от респираторните пътища се изкарва бързо и със специфичен шум. Тя е физиологичен рефлекторен акт, който се стреми да запази горните дихателни пътища и гърлото свободни от секрети и дразнещи вещества, така че постъпването на кислород в белите дробове и самотодишане да останат ефективни.

Кашлицата възниква в резултат на стимул на дихателните пътища от дразнещи вещества, микроби, секрети и чужди частици, като тя спомага за възстановяване на нормалното дишане. При вдишване на въздух той преминава през ларинкса в трахеята, а след това в бронхите и достига белите дробове.

Вътрешните страни на бронхите са покрити с клетки с реснички, които изпълняват защитна функция. При попадането на вредни микроби там започва отделяне на храчки, ресничките ги траснпортират от периферните части на бронхите към централната им част. За това действие спомага кашлицата, като тя ги изкарва извън брохните.

Отчасти кашлицата е волеви акт, като е възможно съответно да бъде потисната или предизвикана. Тя може да бъде периодична (при хронични заболявания, когато се обострят), постоянна (при хронични ларингити, бронхити, туберкулоза, сърдечна недостатъчност)или на пристъпи (коклюш, астма), в зависимост от начина на протичане, продължителността и причината за възникването й.

Съществуват влажна и суха кашлица. Влажната се характеризира с отделяне на храчки, докато при сухата има оскъден скерет или такъв въобще липсва. Кашлицата се дели на три вида – остра, подостра и хронична. Острата обикновено се дължи на инфекции, грип или настинка, като тя трае до 3 седмици. Подострата има продължителност от 3 до 8 седмици, а хроничната трае над 8 седмици.

Кашлицата е най-честият и основен симптом при заболявания на дихателната система, но може да възникне в резултат на други състояния. Такива са:

  • болести на дихателна система(емфизем, хроничен и остър бронхит, бронхиална астма, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, белдробна фиброза, остър синуит, алергичен ринит, круп, грип, задна хрема и т.н.)
  • паразитни и инфекциозни заболявания(коремен тиф, туберкулоза, дребна шарка, грип и настинка, гъбична инфекция, коклюш и т.н.)
  • травми, други външни причини и отравяния(вдишване на чуждо тяло, анафилактичен шок и алергична реакция);
  • болести на храносмилателна система (гастроезофагеален рефлукс)
  • психогенна кашлица
  • тютюнопушене
  • новообразувания(рак на бял дроб, карцином, ларингеална папилома);
  • болести на органите на кръвообръщението(сърдечна недостатъчност, остър инфаркт, белодробна тромбоза);

Кашлицата, както разбира се и другите болести, не е предизвикана просто от нарушени функции на даден орган или система. Тези нарушени функции са резултат от настъпил дисбаланс на жизнените енергии в тялото.

Те са три, наричат се Доши и всяка осъществява определена част от процесите в организма за съществуването и  развитието му. Ролята на Кафа Дошата при тези процеси е свързана с течностите, движенията се осъществяват чрез Вата, трансформациите – чрез Пита. Тези три жизнени енергии са природно зададени на всеки човек в определено съотношение. Отклоняването от това съотношение води до объркването на биологичните процеси, психиката и съзнанието, организмът не се справя с различните вирусни, бактериални и други атаки.

Тъй като Дошите са взаимно свързани в равновесието, дисбалансът при една провокира изменения и при другите. Така в основата на кашлицата може да е дисбаланс на която и да е от трите Доши, а причините обикновено са комплексни енергийни нарушения.

Лечение на кашлица с Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Видове кашлица според Дошовите отклонения

Кашлицата се определя като остра, когато е от възникнала болест и продължителността й е до 3 седмици. Ако е от настъпили усложнения и продължи повече от този период, се смята, че е преминала в хронична.

На практика обаче  Аюрведа не оставя продължителност на болестите. Тя има успешно лечение за всички видове заболявания и ги излекува напълно, като възстановява енергийните баланси и нормалното функциониране на организма.

Кашлицата е свързана най-често с увеличена Кафа доша, която е нарушила баланса. Увеличението й води до натрупване на слуз и храчки в бронхите, освобождаването от секретите се затруднява, въздухът не достига. Кафа е концентрирана главно в стомаха и дихателната система и при лошо храносмилане се усилва, преминава в белите дробове и трупа там слуз. В случая това я свързва директно с Пита – тя отговаря за храносмилането като част от трансформациите.

При лошо разграждане и недобро усвояване на веществата, в белите дробове и бронхите, както и по цялото тяло, започват да се натрупват токсини. Те вредят на клетките и на органите, запушват енергийните канали. Тези канали на места могат и “да прегорят” от силно увеличената огнена Пита, което също води до блокаж.

Тук трябва да се отбележи, че и Кафа, и Пита са зависими от Вата, защото чрез нея се осъществяват енергийните потоци. А Вата е най-податлива на промени и най-често е в основата на дисбаланса и болестите.

Кашлицата според Дошовите отклонения има специфични характеристики. Ако е от типа Вата, тя например е суха, пристъпите са чести, обикновено има болки в гърдите, като усещането е за проблеми в сърдечната област. Често се получава и главоболие.

При Пита кашлицата храчките са жълти, може да има примеси от кръв, парене в гърлото или гърдите. Кафа кашлицата предизвиква обилни храчки, които са прозрачни или бели, пристъпите не са чести, в устата има силно слюноотделяне и остава сладникав вкус.

Билки при хронична кашлица | Ayurvedasofia.bg

Хранене и билки за лечение на кашлица

При лечението на кашлицата е важно храненето за балансиране на Дошите. За намаляване на излязлата от равновесие Вата се препоръчват влажни храни за баланс на сухотата й.

Нейната студенина пък се балансира с топла, сготвена храна, а лекотата – с тежка и мазна храна. Горещата Пита се балансира с хладни храни, да не са пикантни. За намаляване на влажната, тежка и студена Кафа доша, са необходими топли, сухи, леки храни, както и пикантни, защото те затоплят.

Основна част от лечението са и билките, като много от тях се използват и като подправки. Те са многобройни, някои са с отхрачващ ефект, други подобряват храносмилането, за да не се трупат токсини в организма, трети имат противовъзпалителен ефект, има и многофункционални. Обикновено се използват комбинации.

От билките, балансиращи Пита, най-известни са трифала, нийм, алое. За Вата се използват аджвайн, асафетида, джинджифил. За Кафа са балансиращи канелата, черният пипер, синапеното семе.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *